![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od kilku dni dręczy mnie myśl, że teoretycznie hasła, które jest kodowane na bieżąco w ten sposób, nie trzeba filtrować:
Moim zdaniem zmienna $_POST['pass'] nie powinna przechodzić filtrów typu htmlspecialchars(), czy addslashes(), bo po co, skoro jest porównywana w md5() i nie jest wyświetlana na stronie? Inaczej, gdybyśmy wyświetlili tą wartość na stronie, wtedy filtry są zalecane (wymagane w sumie). Co Wy na ten temat sądzicie? -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gratuluje dojscia do tak wspanialnego wniosku
![]() Przy okazji chcialbym Ci powiedziec, ze jesli uzywasz PDO to w ogole juz prawie nic nie musisz filtrowac ![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Moim zdaniem zmienna $_POST['pass'] nie powinna przechodzić filtrów typu htmlspecialchars(), czy addslashes() Na WEJSCIU zadna zmienna nie powinna byc traktowana tymi funkcjami -- addslashes() jest nieodpowiednie przy dodawaniu danych do bazy -- uzyj mysql_real_escape czy podobnych. htmlspecialchars -- uzywasz przy wypisywaniu danych do przegladarki (np. zeby wypisac kod html -- tak jak tutaj na forum) Cytat Przy okazji chcialbym Ci powiedziec, ze jesli uzywasz PDO to w ogole juz prawie nic nie musisz filtrowac ![]() $stmt->bindPAram( 'name', $value, PDO::ATTR_STR ); to chyba *jest* filtrowanie ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(sf @ 2006-05-18 09:15:31) Gratuluje dojscia do tak wspanialnego wniosku ![]() Wszyscy mi trują że mam filtrować, no ale jak widać na powyższym przykładnie - NIE TRZEBA (chyba), ale czy to jest do złamania (przez potencjalnego hakera) jak coś namiesza ze slaschami ? Pamiętam jak w phpBB było coś takiego w bbcode, dało się co nieco wtrzyknąć (ale nie wiem, czy ma to jakikolwiek związek z owym topickiem) P.S. może dodam: nie odwołuje się w tym przypadku do bazy danych, tylko do zmiennej z konfigu, przy bazie danych filter byłby wskazany ![]() Ten post edytował Athlan 18.05.2006, 10:26:02 -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie boj sie. tutaj nic nie wszczyknie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wszyscy mi trują że mam filtrować, no ale jak widać na powyższym przykładnie - NIE TRZEBA No bo trzeba -- tylko nie w taki sposob jak opisales (htmlspecialhchars + addslashes). Jest topic o SQL Injection na forum. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(Vogel @ 2006-05-18 09:28:51) nie boj sie. tutaj nic nie wszczyknie. No tak... a teraz zakaładamy, że hasło jest w bazie... ewentualnie zapisujemy zle logowania i hasła, jakie użytkownik podał, używamy filtru (funkcji) mysql_real_escape() , teraz haker może nam coś zepsuć w bazie danych? -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wychodź z założenia, że każda linijka danych pobieranych od użytkownika jest zagrożeniem - a nie będziesz miał problemów z bezpieczeństwem...
Jak to mówią w RUPie: atakuj ryzyko, zanim ryzyko zaatakuje Ciebie ![]() Ten post edytował em1X 18.05.2006, 16:02:25 -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 06:32 |