![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiedząć, że
wyświetala nam wartość logiczną 0 lub 1 w zależności od tego czy rok jest przestępny czy nie. Prosiłbym o pomoc w napisaniu funkcji, która wyświetlałaby dwie rózne zmienne w zależności od tego jaki jest rok. Tj: Jeśli rok jest prestępny wartość logiczna jest równa 1 dlatego funkcja
wysyła tą wartość do zmiennej
Jeśli rok jest nieprestępny wartość logiczna jest równa 0 dlatego funkcja
wysyła tą wartość do zmiennej
Tak aby zmienna Zwrócił nam informację czy rok jest przestępny czy nie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Słyszeć słyszałem ale jak narazie raczkuję w tym. Dziękuję za pomoc, Pozdrawiam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Od razu powiem. Pisze z NetCaffe i padniety po kilkunastu godzinach, więc jak bedzie błąd, to nie moja wina:/
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
I mamy błąd... Wynik: - 136 Przy okazji również porusze może inny problem:
Ja zapisać zmienną w zwyczajnej prostej zmiennej lub jak aby można było ją wykorzystać w innym dokumencie w takiej postaci
Ten post edytował eMatys 17.05.2006, 17:26:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Nia mam pod ręką żadnego serwera, więc ciężko mi powiedzieć, dlaczego masz taki wynik, ale powiedz co wogóle chcesz siągnąć, bo nie bardzo rozumiem. Użyłeś innego argumentu dla 'date()' niz pisałeś wcześniej.
2. No już masz zapisaną w
Ten post edytował Cysiaczek 17.05.2006, 17:29:48 -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Chce wyświetlic na stronie ze dany rok jest przestępny a zaraz dalej podać ile zostało do końca roku.
|
|
|
![]()
|
|
Musisz mieć dwie wartości.
wartosc1. ilośc dni w roku (to już masz) wartosc2. aktualny dzień roku (musisz policzyć) wartosc1-wartosc2=ilośc dni do końca roku w twoim kodzie jest błąd i to POWAŻNY: Zauważ, że najpierw odwołujesz się do zmiennej $jaki_rok a dopiero potem deklarujesz ta zmienną. Najpierw musisz ją zadeklarować. Wstaw zatem instrucje warunkową na samej górze skryptu.
Ten post edytował Cysiaczek 17.05.2006, 17:37:23 -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
Cytat(Cysiaczek @ 2006-05-17 16:35:41) Musisz mieć dwie wartości. wartosc1. ilośc dni w roku (to już masz) wartosc2. aktualny dzień roku (musisz policzyć) wartosc1-wartosc2=ilośc dni do końca roku w twoim kodzie jest błąd i to POWAŻNY: Zauważ, że najpierw odwołujesz się do zmiennej $jaki_rok a dopiero potem deklarujesz ta zmienną. Najpierw musisz ją zadeklarować. Wstaw zatem instrucje warunkową na samej górze skryptu.
a jak policzyć wartosc2?? |
|
|
![]()
|
|
O.o :/
Trochę ciężko :/ przydałby się kalendarz. Nie policzę Ci teraz, bo nie mam głowy do funkcji. poszukaj na google, albo w jakichś skryptach i stamtąd zerżnij. Przyznam się szczerze, że nigdy tego nie liczyłem, bo nie potrzebowałem :/ Po prostu poszukaj algorytmu. Nawet niekoniecznie musi być z php Zajrzyj na strony JavaScript. jak na coś wpadnę, to napiszę. -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat a jak policzyć wartosc2?? ![]() Ten kod co podales ty to napisales? Przeciez masz: i to jest Twoja wartosc2... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie. ja tylko dawałem ogólne wskazówki pomocne rozwiązaniu tego problemu. kod nie jest mój, tylko kolegi
![]() Po prostu nie uzyłem QUOTE Ten post edytował Cysiaczek 17.05.2006, 17:52:30 -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
date" title="Zobacz w manualu php" target="_manual - przeczytaj...
Cysiaczek: masz chyba problem z logicznym myśleniem ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@tiraeth to nie klopot z logicznym mysleniem, a poprostu nie znajomosc manuala. ot wszystko. nie ma co jechac.
@Cysiaczek a wczesniejsze pytanie nie kierowalem do ciebie a do eMatysa ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Masz racje O.o jestem, zmeczony, co pisałem na poczatku, a poza tym jakbyś przez kilkanaście godzin oglądał UML, to być też zapomniał jak się nazywasz.
Na marginesie, to nigdy nie wywoływałem tej funkcji z tym parametrem, bo nie miałem potrzeby. Ja tu tylko sobie piszę, bo się nudzę, a nie chce mi się iść spać. Fakt jednak faktem. Powinienem wiedzieć.:/// -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
Cytat(tiraeth @ 2006-05-17 17:01:14) date" title="Zobacz w manualu php" target="_manual - przeczytaj...
Cysiaczek: masz chyba problem z logicznym myśleniem ![]() ![]() Dziękuję serdecznie za pomoc! LEcz jednak pozostaje jeden malutki szczegół. Przed wynikiem pojaiwa sie zna "-" (minus) jak moge się go pozbyc?? Chciałbym też przypomnieć o mojej drugiej prośbie: "Przy okazji również porusze może inny problem:
Ja zapisać zmienną w zwyczajnej prostej zmiennej lub jak aby można było ją wykorzystać w innym dokumencie w takiej postaci " Ten post edytował eMatys 18.05.2006, 11:24:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat(E-d @ 2006-05-18 12:40:56)
![]() @E-d a nie lepiej tak:
a na powaznie: poprawnie zapisanie tego: $yearDays - $dayOfYear nie powinno dac minusa, gdyż liczba dni w roku jest >= od aktualnego dnia roku ![]() @eMatys pokaz dokladnie jeszcze raz kod jakiego uzywasz do tego. wlacznie z wypisanie wyniku na ekran -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam popełniłem błąd - nie wysłałem pliku na serwer.
Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas i pomoc. Pozdrawiam Ten post edytował eMatys 18.05.2006, 12:08:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:06 |