![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 1 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam porąbaną bazę:
jest 10 tablic, każda z nich ma taką strukturę: id | nick | pytanie1 id | nick | pytanie2 . . . id | nick | pytanie10 komórka pytanie1 ... pytanie10 zawiera tylko literkę a, b lub c. A teraz pytanie: czy da się jednym zapytaniem pobrać dane w postaci: wacek a|c|b|...|a lucek a|b|a...|c itd. Dodatkowo później muszę policzyć, że np. w pytaniu 1 poprawna odpowiedź była a,, w drugim c, w trzecim a,...w dziesiatym b. i za każdą poprawną odpowiedź doliczam userowi punkt. Chyba zrypałem bazę i się nie da tego zrobić, a najgorsze jest to, że konkurs już od 3 dni trwa a ja dopiero dowiedziałem się, że w takiej formie maja być wyniki konkursu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) Porażka... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie możesz zmienić bazy? Ta jest hm...
Na przykład tak: users : id | nick answers: id | id_users | pyt1 | pyt2 | pyt3 | .... | pyt10 | I masz dwie tabele zamiast 10 i nie masz niepotrzebnie wszędzie nicka. A potem tylko
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Idąc z teorią normalizacji:
Kod [user] 1----* [user_pytanie] *----1 [pytanie]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:34 |