Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Regulamin Gadu-Gadu
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Regulamin korzystania z serwisu Gadu-Gadu (15 maja 2006 r.)
Cytat
4. Poprzez dokonanie zainstalowania oprogramowania służącego do świadczenia usług komunikatora Gadu-Gadu dostępnego na stronie internetowej http://www.gadu-gadu.pl, pobranie tego oprogramowania lub przystąpienie do korzystania z usług komunikatora Gadu-Gadu następuje zawarcie pomiędzy Operatorem a Użytkownikiem umowy o świadczenie usług na warunkach określonych w treści niniejszego Regulaminu oraz Licencji.

5. Korzystanie z usług komunikatora Gadu-Gadu może się odbywać wyłącznie w celach niekomercyjnych i wyłącznie dla użytku osobistego Użytkownika. Korzystanie z usług komunikatora Gadu-Gadu w celach zarobkowych bądź komercyjnych lub w celach związanych z prowadzoną jakąkolwiek działalnością gospodarczą bądź w związku z prowadzeniem takiej działalności może nastąpić wyłącznie na podstawie pisemnego porozumienia z Operatorem.

Hehehe, wynika z tego że nie można w pracy pogadać przez GG z kolegą z pracy o tym nad czym pracujecie.
Trezba skorzystać z innego komunikatora biggrin.gif

Widzieliście te zmiany?
Go to the top of the page
+Quote Post
4 Stron V   1 2 3 > »   
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
tort

Grupa: Zarejestrowani

-----

W związku z tym oficjalnie zaczynam akcję propagandową: Powiedz nie GG! Używaj Jabbera!

--------------------
tort
eX Blog
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

eee, to jeszcze nic.
http://www.gadawski.pl/gg/
Cytat
Kolejną ważną rzeczą jest to, że administratorzy zapowiadają w najbliższej przyszłości zablokowanie możliwości łączenia się z siecią Gadu-Gadu poprzez inne klienty, niż oficjalny Gadu-Gadu 7.0.

edit:
choc i otym jest niejako wzmianka w regulaminie:
Cytat
Korzystanie z usług komunikatora Gadu-Gadu (w szczególności komunikacja z innymi Użytkownikami komunikatora Gadu-Gadu) jest możliwe wyłącznie za pomocą rozpowszechnianego przez Operatora oprogramowania służącego do korzystania z tych usług, dostępnego na stronie internetowej http://www.gadu-gadu.pl, którego dotyczy Licencja w wersji tego oprogramowania udostępnianej przez Operatora bez jakichkolwiek modyfikacji dokonywanych przez inne osoby. Korzystanie przez Użytkownika z usług komunikatora Gadu-Gadu oraz komunikacja z innymi Użytkownikami komunikatora Gadu-Gadu za pomocą innych programów, w szczególności służących do świadczenia przez inne podmioty innych usług internetowych, w tym usług komunikatorów internetowych stanowi naruszenie postanowień niniejszego Regulaminu.

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
trucksweb

-----

cos mi sie wydaje, ze gg padnie. Jeszcze pamietam slowa, ktoregos z tworcow programu ze nie bedzie wersji komercyjnej winksmiley.jpg

--------------------
Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki?
- 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem.
+Quote Post
kszychu

-----

Ja to nie rozumiem, dlaczego ludzie nie używają jabbera? Ja używam i mogę sobie pogadać z ludźmi na różnych komunikatorach.
Takim posunięciem twórcy gg powoli kopią sobie grób.

--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
+Quote Post
dyktek

-----

z tym blokowaniem łączenia sie z siecią gg przez inne komunikatory to juz troche przesadzili blink.gif choc z 2-giej strony jesli to zrobia to w koncu ludzie zaczna migrowac z gg

Ten post edytował dyktek 16.05.2006, 14:42:17
+Quote Post
hwao

Developer

Cytat(kszychu @ 2006-05-16 14:39:21)
Ja to nie rozumiem, dlaczego ludzie nie używają jabbera? Ja używam i mogę sobie pogadać z ludźmi na różnych komunikatorach.
Takim posunięciem twórcy gg powoli kopią sobie grób.

Poniewaz w Polsce nie ma odpowiedniego zaprezentowania jabbera
+Quote Post
tiraeth

-----

Niedługo będzie trzeba kupować darmowe minuty winksmiley.jpg Chyba ostatni miesiąc korzystam z Gadu-Gadu....

Ostatnio (jakieś pół roku temu) wysłałem na Tech Gadu-Gadu informację, że tunery telewizyjne (w szczególności AverTV) są brane za kamerki internetowe i nie jest możliwe uruchomienie komunikatora gdy tuner działa... otrzymałem informację, że developerze zajmą się tym przy kolejnej wersji... było to przy pierwszym publicznym wydaniem wersji 7.0... i co? Jajeczko biggrin.gif Niedoczekałem się sad.gif
+Quote Post
aleksander

-----

chodzcie zrobimy jakas akcje propagującą jabbera (chocby wsrod znajomych)
+Quote Post
dr_bonzo

-----

Totalna porazka -- bede musial znajomych namowic na jabbera, i to predko -- zanim mnie odetna smile.gif

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
hwao

Developer

Cytat(aleksander @ 2006-05-16 14:56:34)

Taka akcja nie wiele zmieni, tu poprostu potrzeba czegos dobrze zorganizowanego
+Quote Post
kszychu

-----

Może to niektórych zachęci: http://ralphm.net/map?mapname=poland. Na wschód od Warszawy, ta duża żarówa to ja :]

--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
+Quote Post
erix

Cytat
z tym blokowaniem łączenia sie z siecią gg przez inne komunikatory to juz troche przesadzili  choc z 2-giej strony jesli to zrobia to w koncu ludzie zaczna migrowac z gg

po prostu zdali sobie sprawe, ze oryginalny klient ma za duzo reklam...

Ja siedze na gg, bo z tego wiekszosc korzysta, ale mam do tego jeszcze kilka innych protokolow i widze, ze ich pozycja nie jest specjalnie zagrozona, ba - umacnia sie...

Cytat

jestem za!

edit
a moze by tak jakies przyklejone ogloszenie na forum?

Ten post edytował erix 16.05.2006, 15:03:23

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
mike

-----

Cytat(aleksander @ 2006-05-16 15:56:34)

Za późno, ~tort już zaczął taka akcję kilka postów wyżej tongue.gif

A co do tematu.
Podobnie jak ~kszychu wróżę szybki kres GG, a jeśli nie kres to bardzo duży spadek popularności.

Ja tam jestem fanem GTalka
+Quote Post
Seth

-----

Sadze, ze troche przesadzacie. Od dawna jest zapis o tym, ze nie mozna korzystac z innych komunikatorow niz Gadu-Gadu w ich sieci, a mimo to nadal nie zablokowano takich mozliwosci.

Poza tym przy obecnej wiedzy osob zajmujacych sie otwarciem prokolu GG, nie bylo by to tak latwe.

Zupelnie inna sprawa jest to, ze maja do tego pelne prawa i nie ma sie co dziwic, ze chca zamknac siec na inne komunikatory. W koncu zyja z reklam, ktore serwuje ich komunikator, a nie inne.

Co do komunikacji z klientami to przepraszam ale w jaki spsob moga to sprawdzic?
Jezeli ktos podaje na stronach kontakt handlowy w postaci swojego numeru GG, to sprawa jest latwa.
Ale aby namierzac osoby, ktore komunikuja sie w ten sposob gdzie numery GG nie sa podawane do publicznej wiadomosci, bedzie juz ciezko udowodnic.
Chyba, ze beda podsluchiwac rozmowy - a to juz definitywnie ich skresli (nie tylko w oczach uzytklownikow ale i prawa).

Wiec po co sie tym przejmowac i nakrecac jakies akcje, ktore i tak nie sa potrzebne ?

Ten post edytował Seth 16.05.2006, 15:31:03
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

sprawdzic ? przeciez jak laczysz sie z serwerem gg to sa odpowiednie pakiety przesylane i po prostu oryginalne gg bedzie wysylalo lekko inny pakiet i juz mozna rozpoznac.... i wtedy blokuja dany numer na zawsze lub na ile im sie zazyczy ...
+Quote Post
erix

Cytat
Wiec po co sie tym przejmowac i nakrecac jakies akcje, ktore i tak nie sa potrzebne ?

Nie sa? Ile razy to serwery GG padaly i padaja? Ograniczenia protokolu, mniej niz skapa liczba typow statusow (uzytkownicy Jabbera wiedza o co chodzi winksmiley.jpg)...

edit
Cytat
przeciez jak laczysz sie z serwerem gg to sa odpowiednie pakiety przesylane i po prostu oryginalne gg bedzie wysylalo lekko inny pakiet

Cytat
Poza tym przy obecnej wiedzy osob zajmujacych sie otwarciem prokolu GG, nie bylo by to tak latwe.

Tworcy GS (Gadu-Sradu) mieliby ciezki problem...
Poza tym straciliby Linuxowcow.

Ten post edytował erix 16.05.2006, 15:45:51

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
dr_bonzo

-----

Cytat
przeciez jak laczysz sie z serwerem gg to sa odpowiednie pakiety przesylane i po prostu oryginalne gg bedzie wysylalo lekko inny pakiet

Przeciez (z tego co pamietam) biblioteka obslugi gg byla tworzona przez podsluchiwanie tychze pakietow, wiec sa takie same, no chyba ze gg codziennie zmienialoby specyfikacje.

Cytat
Poza tym straciliby Linuxowcow.
A po co im linuxowcy ? Przeciez nie przynosza im dochodow z ogladania reklam.

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
Seth

-----

Cytat(kwiateusz @ 2006-05-16 16:41:15)
sprawdzic ? przeciez jak laczysz sie z serwerem gg to sa odpowiednie pakiety przesylane i po prostu oryginalne gg bedzie wysylalo lekko inny pakiet i juz mozna rozpoznac.... i wtedy blokuja dany numer na zawsze lub na ile im sie zazyczy ...

Tak jak pisal dr_bonzo: tworcy biblioteki klienckiej dla GG sniffuja pakiety oryginalnego klienta GG i na tej podstawie tworza otwarta specyfikacje.

A jezeli mieli by blokowac numery GG bo nie obsluguja jakiejs nowej funkcji komunikatora to powiedz mi co maja zrobic wszyscyc Ci, ktorzy jeszcze nie zainstalowali najnowszego GG ?
Ich tez maja zablokowac bo nie obsluguja noowej specyfikacji ?

Cytat(erix)
Nie sa? Ile razy to serwery GG padaly i padaja? Ograniczenia protokolu, mniej niz skapa liczba typow statusow (uzytkownicy Jabbera wiedza o co chodzi winksmiley.jpg)...

Tylko co z tego, ze jabber ma wiecej opisow statusow? Czy dla zwyklego uzytkownikw, ktory jest przwyczajony do GG ma to jakiekolwiek znaczenie ?

Tak naprawde JEDYNA rzecza jaka moze denerwowac osobe uzywajaca GG sa zwisy serwerow.
No i reklamy winksmiley.jpg ale bez nich wiadomo co by bylo.
Przecietny uzytkownik komunikatora GG nie zdaje sobie sprawy z funkcjonowania tego protkolu i malo go obchodzi to, ze protokol ma jakies niedomagania, skoro pozwala mu na rozmowy ze znajomymi i np. wymiane plikow.

A przeciez popularnosc GG zostala zbudowana na przecietnym Kowalskim, ktory nie zaglebia sie w techniczne rzeczy. Dla niego ma to po prostu dzialac.

Oczywiscie Jabber posiada wiecej mozliwosci i jest wpelni otwarty i rozszezalny ale:
zmiana przyzwyczajen uzytkownikow GG to nie jednorazowa akcja, ani tez dwie z rzedu. To musiala byc duza kampania, ktora by przekonala ich do zmiany GG na cos innego. Tylko czy to sie w obecnej sytuacji oplaca?

Tez bym chcial zreezygnowac z GG na rzecz np. jabbera i nie uzywac juz tego protokolu ale niestety za duzo jest osob, ktore albo to boja sie innych komunikatorow albo maja znajomych ktorzy uzywaja gg, albo to z innych powodow zostaja przy nim.

Nawet glupia sprawa kontaktu ze sklepem internetowym: wskaz mi jakis, ktory poda na swojej stronie kontakt do nich przez jabbera, a nie np. gg czy tlen?
+Quote Post
tort

-----

Cytat(Seth @ 2006-05-16 17:01:15)
zmiana przyzwyczajen uzytkownikow GG to nie jednorazowa akcja, ani tez dwie z rzedu. To musiala byc duza kampania, ktora by przekonala ich do zmiany GG na cos innego.

Kilka miesięcy temu (jakieś dwa), zainstalowałem sobie GoogleTalka. Przekonanie około 15 osób, że warto z niego korzystać zajęło mi trochę, ale w tej chwili korzysta z niego cała firma, w której pracuję. Oprócz tego udało mi się przekonać kilka osób spoza pracy. Wniosek: da się zmienić ludzkie przyzwyczajenia i wcale nie tak wielkim kosztem. Wystarczy trochę cierpliwości.

--------------------
tort
eX Blog
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:39