![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Od jakiegoś czasu zastanawiam się jak lepiej pisać większe skrypty, tzn czy ograniczając do kilku plików (chodzi mi o pliki wywolywane przez usera w przegladarce) tak jak jest to w IPB, czy kazda 'funckje (logowanie, wylogowanie, rejestracja) w osobnym pliki tak jak ma to miejsce w phpfussion, jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Pozdravki -------------------- Warsztat: http://traktor.net.pl/
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeden plik jedna klasa ;-) Tylko plik uruchomieniowy zawiera wywolanie obiektu na bazie klas(y).
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgrywanie kazdej funkcji do osobnego pliku to juz chyba przerost formy nad trescia
![]() Poza tym: poucz sie UML. Diagram klas bardzo ułatwia pracę.. -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może tak podajcie wszyskie linki z których czerapliście najwięcej... a potem może ktoś z góry wrzuci to na oop5 na wiki? Bo jak patrzyłem teraz to tak mało jakoś info na ten temat jest... a jest to najważniejsze w dobrym programowaniu w php5... a nawet PODSTAWA.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mi chodzi o to czy pisać w postaci np
index.php?showtopic=33 czy showtopic.php?id=33 Oraz index.php?act=rules czy rules.php Jak wg Was (zaawanasowanych) jest lepiej Pozdravki -------------------- Warsztat: http://traktor.net.pl/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko zależy od projektu i od admina. Rób tak, żeby było jak najwygodniej i zwracaj wiele uwagi na wydajność.
poza tym. Jeśli jest to mały skrypt-system który zajmuje mniej niż 50kb oczywiście opłaca się to robić przez index.php?act=rules (np. księga gości). Ale jeżeli to jest jakiś większy projekt, czy forum, czy portal to wygodniej jest to robić w oddzielnych plikach. Wszystko zależy od Twojej koncepcji I tak jak mówił em1X poucz się UML. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
hmm, przykładowo IPB jest bardzo dużym skryptem a większość plików wykonywalnych jest przez index.php ;]
Aktualnie pisze system a'la photobucket (wgrywanie zdjec, rejestracja, albumy, komentowanie itp), jak lepiej zorganizować "drzewo" (dodam że skrypt nie ujrzy światła dziennego) ? Co do UML to przy wolnej chwili koniecznie o tym poczytam ![]() Pozdravki -------------------- Warsztat: http://traktor.net.pl/
|
|
|
![]()
|
|
no tak IPB jest dużym skryptem, ale jak widać autorom było wygodniej (i może wydajniej) napisać większość w pliku index
![]() Rozumiem, że w sensie drzewo chodzi Ci o rozplanowanie plików? Ja bym zrobił tak - wszystko w index.php i tylko wgrywanie zdjęć w oddzielnym pliku. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@em1X
Cytat Zgrywanie kazdej funkcji do osobnego pliku to juz chyba przerost formy nad trescia Mozesz swoja wypowiedz uzasadnic? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
u mnie logiczny podzial katalogow wyglada mniejwiecej tak:
Kod /actions - uzywa tego co w models i classes /models - wszystko co ma kontakt ze zrodlem danych i na nich operuje /classes - klasy /configs - konfigi /filters - przed i po skrypcie includuje to stad. /pre /after /cache - na smieci smartowe i inne /templates index.php - standard panel.php - zwyczajowo bo potrzebny czasem jest :) index.php - includuje calosc plików (wiem ze to nie jest optymalne ale.... olalem to:) -a tak po prawdzie to napisalem skrypcik ktory sklada wszystkie .php do jednego pliku i potem tylko on jest includowany ) - uruchamia wszystko w filters/pre - uruchamia akcje ktorej zada user - uruchamia wszystko w filters/after i domyslnie display'uje smarta na ekran |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też piszę wszystko przez index.php?cośtam
Próbuje pisać zgodnie z MVC i wydaje mi się, że tak jest najłatwiej. Przy czym jedna kwestia nie daje mi spokoju: niektórzy piszą "wszystko w index" - mam nadzieję że to tylko taki skrót myślowy ![]() U mnie plik index to po prostu taki wielki zawiadowca, który poza zawiadowaniem i includowaniem niczego konkretnego nie robi |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@em1X Mozesz swoja wypowiedz uzasadnic? Wyobrazasz sobie 1000 funkcji w oddzielnych plikach ? Jak tak to przepraszam ![]() -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Nie kazałem widziec, kazałem sobie wyobrazic
![]() -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeden plik jedna klasa ;-) Tylko plik uruchomieniowy zawiera wywolanie obiektu na bazie klas(y). Zgrywanie kazdej funkcji do osobnego pliku to juz chyba przerost formy nad trescia ![]() Poza tym: poucz sie UML. Diagram klas bardzo ułatwia pracę.. @em1X Mozesz swoja wypowiedz uzasadnic? Panowie, panowie. sf pisał o klasach, a em1X o funkcjach. 1 klasa = 1 plik to bardzo dobre rozwiązanie, wiesz gdzie szukać implementacji klasy. Z funkcjami to raczej bez sensu, jak już coś to zbiór powiązanych ze sobą funkcji w 1 pliku. Nie ma się o co spierać;). |
|
|
![]()
|
|
Przeczytalem `funkcje`. Jezeli chodzi o klasa per plik to jestem jak najbardziej za.. sam stosuje taka konwencje Classname.class.php. Porządek to podstawa
![]() -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:10 |