![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pytanie. Jak sprawdzić czy zmienna, powiedzmy $test spełnia takie warunki: - Zawiera 2 słowa - Każde z tych słów ma przynajmniej 2 znaki - Czy nie zawiera znaków typu: {}[],.?!@#$%^&*()_-+=|\:"<>/ - Każde słowo zaczyna się wielką literą - Między tymi 2 słowami jest spacja, żaden inny znak. Spacja moze być jedna Najlepiej to wszystko zmieścić w jednej funkcji. Przy wywołaniu funkcji jako argument daję zmienną. Jeśli zmienna nie spełnia warunku, oddaje rezultat false, jeśli spełnia true. Oraz przy każdym z tych typów błędów które wymieniłem wyżej wyświetlić okienko informacyjne o różnej treści. Dokładne przeznaczenie: Piszę w php samodzielnie skomplikowany formularz kontaktowy. Jako że nie chcę oszustw, muszę zabezpieczyć przez przesyłaniem nieprawidłowych danych. Poprzez system paru "if" zabezpieczam przed podaniem: - Nieprawidłowego imienia i nazwiska - Podaniem nieprawidłowego adresu e-mail, lub podanie z nieistniejącej domeny - Podaniem fałszywego adresu GG - Przesłaniem szkodliwego kodu - Nie przesłania treści wiadomości - I parę innych.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:42 |