Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Wybranie powtarzajacych się danych w kolumnie, ja to zrealizować ?
Mion
post 15.05.2006, 01:11:19
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 105
Pomógł: 6
Dołączył: 7.03.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam ALL,

mam taki problem, mianowicie chciał bym z tabeli pobrać tylko powtarzające się dane w danej kolumnie czyli coś odwrotnego niż DISTINCT Baza danych MySQL 4.0.25-standard.

Jakieś koncepcje ? Pozdarwiam ALL
Go to the top of the page
+Quote Post
NuLL
post 15.05.2006, 02:42:40
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 262
Pomógł: 21
Dołączył: 3.05.2004
Skąd: Sopot, Krakow, W-wa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ja tez kiedys probowalem i nic nie wykombinowalem poza porownywanie wszystkiego albo tworzeniem osobnej tabeli sad.gif


--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
Go to the top of the page
+Quote Post
FiDO
post 15.05.2006, 08:22:54
Post #3





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 1 717
Pomógł: 0
Dołączył: 12.06.2002
Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam jedną koncepcję, tylko podaj jakieś przykładowe dane i co dokładnie chcesz osiągnąć (tylko powtarzające się dane moge zinterpretować na przynajmniej 2 sposoby).


--------------------
Brak czasu :/
Go to the top of the page
+Quote Post
NuLL
post 15.05.2006, 08:29:34
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 262
Pomógł: 21
Dołączył: 3.05.2004
Skąd: Sopot, Krakow, W-wa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ja mam tabele z userami. Jedna z kolumn to login. Musialem poprawiac po kims skrypt i chcialem zalozyc klucz unikalny na login. Niestety loginy sie dubluja bo poprawiam czyjas 'dupna' robote. Jak wywalic te ktore sie dubluja albo jak je chcociaz zdobyc ?

Any ideas ? smile.gif


--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 15.05.2006, 08:34:59
Post #5





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 517
Pomógł: 5999
Dołączył: 27.12.2004




  1. SELECT kolumna
  2. FROM tabela
  3. GROUP BY kolumna HAVING count(*) > 1;

To zwroci wartosci, ktore sie powtarzają. chcac dobrac sie do rekordów, trzeba to zapytanie wrzucic do podzapytania smile.gif


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
FiDO
post 16.05.2006, 11:06:51
Post #6





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 1 717
Pomógł: 0
Dołączył: 12.06.2002
Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mozna i bez subquery z pomoca sprytnego tricku z self-joinem winksmiley.jpg

  1. SELECT t1.id
  2. FROM tabela
  3. t1
  4. LEFT JOIN tabela t2 ON (t1.klucz = t2.klucz AND t1.id < t2.id)
  5. WHERE t2.id IS NOT NULL

Zwraca ID'ki elementow zdublowanych na podstawie kolumny klucz (oczywiscie trzeba ja zmienic na odpowiednia nazwe u siebie). Z pomoca drugiego warunku joina, a konkretnie znaku nierownosci (< albo >) w nim mozna wybrac czy z wszystkich wartosci zdublowanych zostaje najnowsza czy tez najstarsza.
Jesli chcesz je usunac no to albo wybierasz najpierw tym zapytaniem ID'ki i dalej juz wiadomo, albo robisz DELETE z joinami.. tak, da sie winksmiley.jpg ale to juz zostawiam jako zadanie domowe.


--------------------
Brak czasu :/
Go to the top of the page
+Quote Post
sandlbn
post 26.10.2009, 20:39:41
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 26.10.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Właśnie szukałem i nie znalazłem odpowiedzi. Ja tak sobie poradziłem w Mysql 5.1

  1. CREATE VIEW v AS SELECT id FROM tabela GROUP BY kolumna_z_powtorzeniami HAVING count(kolumna_z_powtorzeniami) > 1;
  2.  
  3. DELETE FROM inventory WHERE id IN (SELECT id FROM v);
Go to the top of the page
+Quote Post
Brush
post 27.10.2009, 14:57:51
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 10
Pomógł: 0
Dołączył: 15.05.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


mialem podobny problem :]. Nie ma to jak szukaj biggrin.gif Dzieki biggrin.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.01.2021 - 03:53