![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam mam pytanie dotyczace klas w php jest tam konstruktor __construct() ktory nadaje wartosci poczatkowe zmiennym itp. Teraz ja chce zaincludowac zmienne z pliku config.php
teraz czy ja w klasie musze deklarowac na poczatku zmienne?? tzn cos takiego musze robic:
czy wystarczy ze zaincluduje to w samym konstruktorze i te zmienne beda widoczne w obrebie calej klasy??
czytalem manual ale nie jestem pewien co do tego :/. niech mnie ktos oswieci ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak. Jak dasz include w kontruktorze - te dane będą dostępne w obszarze całej klasy (chyba że ustalisz inaczej)
btw... a nie lepiej poprostu samemu sprawdzić metodą prób i błędów ![]() Ten post edytował Master Miko 14.05.2006, 22:53:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za odpowiedz zrobilbym metoda prob i bledow jakby mi apache chodzil jak powinien a cos raz chodzi raz nie, denerwuje mnie powoli juz
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hym - nie wiem czy defaultowym akcesorem jest public ale cos mi sie wydaje ze nei wiec z ta widocznoscia bedzie roznie.... proponowalbym Ci config zrobic jako plik ini... generalnie w configu jesli mamy zmienna liczbe pol to nie powinno sie includowac ich do klasy jako pola - klasa z definicji jest typem struktury danych i wypadałoby zeby ten typ był stały.....
-------------------- -=Yacho=-
nospor -> trzymaj sie i nie dajcie sie ! |
|
|
![]()
|
|
hmm z tym akcesorem to teraz wyczytalem w manualu ze nie powinno byc zadnego akcesora
![]()
config.php :
jakos nie jestem przekonany do plikow ini. hasla jako zmienne w pliku php sa przetwarzane przez serwer wiec raczej nic im nie grozi. Chyba ze sie myle to prosze mnie poprawic ![]() ![]() Ten post edytował piotrekkr 16.05.2006, 07:25:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:00 |