![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... i ich późniejszgo odzyskiwania
Działa w oparciu o bazowaną na XML prezentację zmiennych. Funkcje:<br> * zapis-odczyt nast. tpyów danych: array (wielowymiarowe również), string, float, boolean, integer * obsługa plików jak i możliwość działania bez ich uzycia (stringi XML, do dopracowania (działa tylko odczyt stringów)) * Usługa czasowej kontroli ważności cache'u (podajesz przez jaki czas cache jest ważny i potem zmienna isValid przyjmuje odpowiednią wartość) TODO: przerobienie niektórych metod tak aby pasowały do modelu MVC (w szczególności metody save() ) Póki co klasa działa ok, jeżeli chodzi o wykorzystanie klasy z użyciem wbudowanej obsługi plików. Kod:
Przykłady będą oparte o nast. zmienne:
Na końcu każdego dam var_dump() dla pokazania że zadziałało ![]() Dobrze jest wykonywać przykłady po kolei... Przykład 1: Zapis
Przykład 2: Odczyt
A że jest już późno jutro napiszę pozostałe przykłady... -------------------- current: nexcite cms (0.2.5) running on top of netsource framework (0.5.3)
workbench: nsapi | php 5.1.2 | mysql 5.0.18 | phpmyadmin 2.9 rc1 | zend studio 5.2.0 | apache/2.2.0 (linux/suse) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lekki OT - Dziwna ta klasa jakas :|
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moje uwagi:
- ścieżka do katalogu cache powinna być wewnątrz klasy, a nie jako define - jeśli chodzi o czas to chyba lepiej wykorzystać strtotime niż ręcznie to wyliczać - może do tworzenia XMLa użyć jakieś biblioteki generującej XML ? - co z opcją by kilka osób naraz nie odświeżało cache? - troche mi to przeszkadza, że do każdego cache trzeba tworzyć osobny obiekt.. brak mentody odczytu -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Lekki OT - Dziwna ta klasa jakas :| Specjalnie mi nie pomagasz takim komentarzem. Jeżeli chodzi o czas to może rzeczywiście lepiej go przechowywać jako datę a nie jako time() ale wydało mi się to troszkę szybsze. Cytat co z opcją by kilka osób naraz nie odświeżało cache? Nie rozumiem o co chodzi. Odświeżanie jest kontrolowane juz przez kod generujący ten cache a powyzsza klasa tylko stwierdza czy cache jest jescze ważny czy już nie. -------------------- current: nexcite cms (0.2.5) running on top of netsource framework (0.5.3)
workbench: nsapi | php 5.1.2 | mysql 5.0.18 | phpmyadmin 2.9 rc1 | zend studio 5.2.0 | apache/2.2.0 (linux/suse) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:45 |