![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 206 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w przyszlosci chce zrobic dla swojej strony wlasnie statystyki. Jednak servis musi ruszyc juz w czwartek. Niezdaze raczej czegos napisac porzadnego. Ale chcialbym juz dane zapisywac do bazy. I moje pytanie jakie dany przy wejsciu na strone zapisywac do bazy
![]() ![]() dzieki i pozdrawiam -------------------- To ja invx sie nazywam ... przepraszam i dziekuje ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko zapisuj, co się da. Od User-Agenta (statystyka przeglądarek), po ip (geolokalizacja). Najlepiej poszczególne wartości (dane statystyczne) w osobne kolumny pakuj, a w przyszłóści najwyżej nieprzydatne wywalisz z tabeli.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 206 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tez tak myslalem ze wszytsko
![]() ![]() -------------------- To ja invx sie nazywam ... przepraszam i dziekuje ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
dobra wziolem sie dzis za te staty
pogoglowalem, conie co znalazlem. Jednak 3 rzeczy mi sie nie zapisuja, mam puste pola Kod $nazwa_pc = $_SERVER['HOSTNAME']; //Nazwa Komputera $os = $_SERVER['HOSTTYPE']; //System operacyjny $os2 = $_SERVER['OSTYPE']; //System operacyjny czemu ? a tak wogule to zapisuje //data //Adres IP //Nazwa Komputera //Zawartoœć nagłówka User Agent, wysyĹ‚anego przez przeglÂądarkÄ™ //Zawartoœć nagłówka Host //Nazwa i wersja protokoĹ‚u //Wersja specyfikacji CGI, uĹźywanej przez serwer //System operacyjny //Systemowa scieĹźka serwera //System operacyjny cos jeszce powinienem ![]() Ten post edytował right6 11.05.2006, 08:13:22 -------------------- To ja invx sie nazywam ... przepraszam i dziekuje ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm nie zapisuje ci zmiennych bo takich zmiennych chyba nie ma. Dane o przegladarce i systemie operacyjnym sa w zmiennej $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] nigdy nie spotkalem sie z $_SERVER['OSTYPE'] lub $_SERVER['HOSTTYPE']. Zobacz tutaj $_SERVER. Bedziesz musial wyciagnac nazwe systemu i przegladarke ze zmiennej $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']. Byłoby latwiej jakby przegladarki nie potrafily sie przedstawiac jako inne przegladarki i systemy np opera czy konqueror potrafi sie przedstawiac jako inne. jakbys nie wiedzial jak to zrobic dokladnie to daj znac
Ten post edytował piotrekkr 11.05.2006, 09:32:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zeby nie mnozyc tematow dolacze tutaj.
zapisuje cala $_SERVER, jednak nie ma tam info typu ".warszawa.tpnet.pl", a takie sa w STAT4U, skad oni to biora ![]() skad tez wziasc slowa kluczowe wejsc z przegladarki ? skad wziasc rozdzielczosci ekranu ? |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm o ile mi wiadomo javascript obsluguje ciasteczka i tez da sie w nim odczytac rozdzielczosc i glebie kolorow i zapisac te dae do ciastka nastepnie za pomoca php odczytac te dane i zapisac do bazy. tak mozna chyba zrobic bo nie orientuje sie dokladnie jak oni to robia. co do :
Cytat zapisuje cala $_SERVER, jednak nie ma tam info typu ".warszawa.tpnet.pl", a takie sa w STAT4U, skad oni to biora ![]() istnieje takia funkcje jak :gethostbyaddr Cytat skad tez wziasc slowa kluczowe wejsc z przegladarki ? jesli slowa kluczowe sa w pasku adresu wyszykiwarki np google mozna pobrac je ze zmiennej $_SERVER['HTTP_REFERER'] Ten post edytował piotrekkr 24.05.2006, 21:37:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mnie tez by interesowal zapis rozdzielczosci uzytkownika.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:47 |