![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ponizej jest kod na którym pracuje, nic wielkiego, uzytkownik wpisuje pare rzeczy które php potem przekazje MySQLowi:
Ta stronka juz mi wczesniej dzialala w 100%, tyle ze potem dodalem pare dodatkowych informacji które maja znalezc sie w bazie danych, wszystkie te po $_POST['Email']. I teraz problem, przestalo dzialac i wyrzuca mi taki blad:
Widze ze cos jest nie tak z tymi nowymi informacjami które dodalem ale siedzie juz nad tym od wczoraj i przegladam caly kod nie widzac co jest nie tak. Bylbym naprawde wdzieczny gdyby którys ze znawców mógl pokazac w czym problem ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
bo widzisz, pola ktore wymieniasz w zapytaniu, musisz oddzielac przecinkiem, ale akurat o tym zapomniales w pewnym miejscu. w ktorym? o tym juz ci mowi komunikat bledu.
ps: jestes pewien ze ta zabojcza ilosc kodu html ze wszystkimi opcjami selecta jest nam potrzebna? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Alez ja jestem....chyba sie zaciukam. Taki malutki blad i tyle czasu stracilem. Ale w tym piekno programowania
![]() Dzieki za podpowiedz! Co do tych selectów - chce zeby byla jak najmniejsza szansa ze uzytkownik sie pomyli i wpisze jakas niedobra date - a tak jak dam selecty to nie dosc ze musi wybrac cos poprawnego to jeszcze nie musze potem weryfikowac czy dane sa dobre ![]() Jedna z opcji to Data zamówienia (booking date) w której mam select dla dnia (od 1-32), select na miesiac i potem select na rok. Próbowalem wczesniej miec jedna kolumne na to wszystko w MySQL (rodzaj kolumny "Date") ale jak cokolwiek wprowadzalem do tej kolumny przez forumlarz taki jak ten tu, nic sie nie zapisywalo i w MySQL w kolumnie Date wszystkie daty byly 00-00-0000, mimo iz wprowadzalem wszystkimi mozliwymi formatami ta date. Jesli móglbys podpowiedziec czemu takie cos nie dzialalo, moze i spróbuje tak bo rzeczywiscie byloby latwiej ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat a tak jak dam selecty to nie dosc ze musi wybrac cos poprawnego tja, jasne, szczegolnie jak twoj select pozwala na wybranie 32 dni ![]() Daj inputa na wpisanie daty w formacie rrrr-mm-dd a potem waliduj. jest mnostwo kodów do walidacji - zaden problem. Mozesz nawet zrobic kontrolke, w ktorej sie bedzie wybieralo konkretną date z kalendarza, ale to juz inna bajka (ale skrypty tez sa ![]() Cytat to jeszcze nie musze potem weryfikowac czy dane sa dobre I tu jestes w wielkim bledzie. Dane mozna przeslac nie tylko z Twojego formularza. No chyba ze zastosujesz jakies zabezpieczenie `ala token
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat(nospor @ 2006-05-09 13:59:49) Daj inputa na wpisanie daty w formacie rrrr-mm-dd a potem waliduj. jest mnostwo kodów do walidacji - zaden problem. Mozesz nawet zrobic kontrolke, w ktorej sie bedzie wybieralo konkretną date z kalendarza, ale to juz inna bajka (ale skrypty tez sa ![]() A jak taki input by wygladal, zeby bylo tak jak piszesz w formacie rrrr-mm-dd? Czy móglbys wkleic cos co móglbym wstawic? I jak walidowac? Jak widac, jestem jeszcze poczatkujacy ![]() Cytat(nospor @ 2006-05-09 13:59:49) I tu jestes w wielkim bledzie. Dane mozna przeslac nie tylko z Twojego formularza. No chyba ze zastosujesz jakies zabezpieczenie `ala token Wiem ale na moje potrzeby (jest to projekt do szkoly, jeszcze nie oczekuja ze bede mial super zabezpieczenia itd) to wystarczy. Ale dobrze ze mówisz, czlowiek codzienniego czegos nowego sie dowiaduje ![]() Ten post edytował eXido 9.05.2006, 15:33:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
ja to robie tak ( raczej bezpieczne - user może wybrać tylko date - nie możejej wpisac ) index.html
kod kalendarz.php
daiala - testowalem i pole $_POST['data'] można bezpośrednio zapisać do bazy jeśli format zapisu danego pola todata jak coś nie dziala to daj znać skrypt znaleźiony jakiś czas temu na google ale już nie pamietam gdzie - nie jest mojego autorstwa -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
Cytat A jak taki input by wygladal, zeby bylo tak jak piszesz w formacie rrrr-mm-dd? Jest to najwyzkleszy w swiecie input type="text" do ktorego mozesz wpisac dowolny text. ty tylko potem ten tekst musisz zwalidowac, czy jest odpowiedniego formatu. Jak pisalem mnostwo tego bylo na forum, na sieci. wystraczy przejrzec.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:29 |