![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam dziwny problem.
Mam skrypt logowania na sesjach i u mnie lokalnie wszystko działa. Ale posadziłem go na serwerze i dzieje się takie coś: po pierwszym poprawnym logowaniu wpuszcza mnie do systemu ale jak chce coś dalej zrobić to mnie wywala z powrotem do logowania, dopiero jak się drugi raz zaloguje to już moge normalnie pracować. Patrzyłem w katalog sesji i widze że po przeladowaniu jest tworzona 2 sesja a ta pierwsza jest olewana i pewnie to jest przyczyna tego ale nie wiem co moge zrobić aby to zmienić.
Ten post edytował pyrek 8.05.2006, 18:13:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznij od tego...
To są operatory z Pascala, w php jednoznacznym jest != Trochę ciężko się czyta ten kod, powcinaj go porządniej, bo w tej chwili trzeba włożyć na prawdę sporo pracy, żeby cokolwiek zauważyć. Popatrz o ile lepiej się czyta tak sformatowany kod:
Poszukaj artykułu na łamach serwisu o standardach kodowania. Co do samego skryptu to może dodam od siebie:
To raczej nie jest najlepsze rozwiązanie. Skoro dane w sesji już istnieją, to musiały zostać zweryfikowane. Ponowne sprawdzanie to marnowanie czasu i mocy bazy danych. Jeżeli login i hasło by się zmieniły w trakcie, to może być jedynie wina kodu, a nie użytkownika. Zmienna $blad_log22 nie wygląda najlepiej, lepiej pasuje $error i nadawanie jej wartości true/false. Komunikat 'bad' i tak nic nie wnosi moim zdaniem do kodu. Sprawdzanie czy sesja wygasła w ten sposób też nie jest najlepszym pomysłem, chyba, że nie podoba ci się czas wygaśnięcia sesji z konfiguracji php. Sesje są automatycznie niszczone po upływie określonego czasu. Jedną uwagę wycofuję, nie dopatrzyłem... Ten post edytował Ludvik 8.05.2006, 19:22:30 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:11 |