![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam takie dwa skrypty: quiz.php i wynik.php
Mam wielką prośbę aby ktoś wytłumaczył mi dokładnie krok po kroku jak działają te skrypty. Sprawa jest bardzo pilna. Z góry wielkie dzięki! quiz.php
wynik.php
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
quiz.php: Wybiera losowo 3 pytania z bazy danych, wyświetla je, do każdego daje możliwość odpowiedzi a b c. Po kliknięciu submit, dane przekazywane są do pliku wynik.php gdzie są przetwarzane.
wynik.php: skrypt dziwnie pobeira wartości POST, szuka każdego z nich (osobno) w bazie danych, porwónując wyniki. Jeśli odpowiedź dla pytania jest prawidłowa, zmienna $w zwiększa się o 1. Teraz zeminna $w (ilość poprawnych odpowiedzi) zapisywana do bazy danych, ale bardzo dziwnie bo każdemu userowi w tabeli wynik ustawia te same wartości :S ponieważ nie zastosowano WHERE i LIMIT a czemu się pytasz... to łatwy skrypt. Ten post edytował Master Miko 7.05.2006, 14:41:06 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie nie bardzo rozumiem działanie kilku fragmentów, jak je zmienić?
Poza tym chciałbym przerobić go tak żeby najlepszy wynik był zapisywany w tabeli z użytkownikami w polu "pkt" przy właśnie tym użytkowniku który właśnie zalogowany i rozwiązuje ten quiz. Tabela z użytkownikami nazywa się "logowanie" Jak powinno wyglądać zapytanie UPDATE? Proszę o szybką odpowiedź! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim
zmień:
na
Nie wiem po co robisz dwie tabele wynik i użytkownicy... przy update musisz poprostu zrobić kolejne zapytanie sprawdzające ilość tych punktów i je porównać. poza tym nawet nie wiem jak sprawdzasz jak Twój użytkownik jest zalogowany.. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tabele wynik jest niepotrzebna mam tylko tabele "logowanie" czy tą z użytkownikami.
Jak w takim razie zrobić żeby sprawdzało jaki użytkownik jest zalogowany? |
|
|
![]()
|
|
Zrobić do tego skrypt, najlepiej oparty na sesjach.. Trzeba by do tego zrobić pole logowania, wylogowania, no i system porównywania z bazą danych czy użytkownik istnieje i czy podał dobre hasło - a jeśli użytkownicy to pole do rejestracji. Na forum napewno znajdziesz coś na kształt tego.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam już skrypt do logowania i rejestracji, jest oparty na sesji.
Żeby przejść do tego quizu trzeba być zalogowanym Chodzi o to żeby teraz wyniki tego quizu były zapisywane przy tym zalogowanym użytkowniku. |
|
|
![]()
|
|
no to podaj jakieś dane o tej sesji.. np. jak nazywają się jej parametry i jakie wartości przyjmują...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak wygląda ten skrypt logowania:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
czyzby to mialo tak wygladac ?
zakladajac ze w polu id_user przechowujesz loginy uzytkownikow a nie ich numerki ... |
|
|
![]()
|
|
Zmieniłem to trochę i teraz wygląda to tak:
Tabela z użytkownikami nazywa sie logowanie, no i tam przy odpowiednim użytkowniku powiniem byc zapisywany ostatni wynik. Ale to nie działa:( |
|
|
![]()
|
|
Przeczytaj kod zanim umieścisz...
LINIA 28: '.$w.' powinno być '$w' Ten post edytował Master Miko 7.05.2006, 18:30:46 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zmieniłem ale dalej nie działa:( Wyswietla ile jest poprawnych odpowiedzi ale nie przypisuje do bazy
|
|
|
![]()
|
|
A jesteś zalogowany? spróbuj...:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No faktycznie wyświetla mi, że nie jestem zalogowany.. więc co mam zrobić żeby i tu odczytywało, że jestem zalogowany?
|
|
|
![]()
|
|
Zaloguj się przez skrypt login!!
![]() ![]() (a jak nie możesz, to go pokaż) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ten skrypt logowania podałem wyżej
|
|
|
![]()
|
|
tam gdzie jest:
daj jescze
bo Cię skrypt chyba nie loguje :/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Gdyby nie logowało to chyba nie spełniłoby warunku np:
Więc chyba z logowaniem jest ok |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 17:07 |