![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam być może taki temat był już poruszany na temat. Przeglądałem pobieżnie i nie znalazłem. Interesuje mnie programowanie sterowane testami. Mam już napisany spory kawałek aplikacji, jednakże kiedy dochodzi do dorabiania funkcjonalności, zawsze istnieje możliwość pojawienia się błędów.
I teraz zasadnicze pytanie, nie wiem jak napisać testy do mojej aplikacji, być może jej architektura jest zła. W przykładach, które mam 1 metoda klasy testowej dziedziczącej z UnitTestCase testuje 1 metodę klasy aplikacji (np. walidacja e-mail) W mojej aplikacji moduły są klasami, klasy te posiadają metody , w których wywoływane są metody różnych klas reprezentujących obiekty biznesowe aplikacji. To jest przykład wymyślony na poczekaniu, czasem bywa że mam w metodzie modułu większe zależności niż te przedstawione poniżej. Pytanie czy może wszystkie zależności powinny być w tym przypadku zamknięte w metodzie create klasy User, tzn zapisanie czy użytkownik chce dostawać reklamówki i wysłanie do niego maila z potwierdzeniem. Jeśli tak to metoda create powinna być z parametrem. Dodatkowo metoda importArray zwraca ewentualne błedy walidacyjne. Pytanie, klasa UserModule ma metodę insert(która nie zwraca nic , wypełnia tylko szablon), wiec czy test powinien być napisany do niej? Czy może do wszystkich metod klas w niej zawartych, czy może wszystkie te operacje powinny być zawarte w metodzie create klasy User(co w tym przypadku jest możliwe ale w przypadku wielu kontrolek decyzyjnych na formularzu może być trudne.) Bardzo was proszę o pomoc, rady, sugestie, myślę, że jest to ciekawe zagadnienie i wielu ludzi skorzysta dzięki rozwinięciu tego wątku. Poniżej zamieszczam przykładowy kod klasy modułu i mój przykładowy kod testujący.
test
seaquest: proszę używać BBCode i na przyszłość nie umieszczać tak długich kodów |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:22 |