![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie, jak wyświetlić zaznaczone opcje ? (checkbox). bo cosik nie widzi mi się, że:
$_POST['opt']; gdzie $opt to nazwa danego check box, np mam name="opt[1]", name="opt[2]..." to jak wyświetlić to 1 jeżeli je zaznacze ? -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
dla kazdego name nadaja: name="opt[]" bez zadnych 1,2,3....
w post pod indexem opt, otrzymasz tablice zaznaczonych checkboxów, a konkretnie ich wartosci -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
od momentu tego "w post pod indexem..." nie kapuje :/
-------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
oj
![]()
a teraz? Chodzi oto, ze bedzie tam zawarta tablica, ktorej wartosciami będą wartosci zaznaczonych checkboxow. Jesli nie zaznaczysz zadnego checkboxa, to $_POST nie bedzie mial elementu o indexie opt -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
jak dalem ten kod powyzej to pokazuje mi takie coś
Cytat Array ( [0] => on [1] => on ) :|
-------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
bo nie dales zadnych value dla checkboxów. pisalem ze zwrocu wartosc. jak jej nie okresliles, to nie moja wina
![]() nadaj jakies konkrente value="costamsrostamkazdeinnedlakazdegocheckboxa" i zobacz co wtedy dostaniesz ![]() ps: zazywczaj jest to np. id rekordu -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no dobra, poddaje się
mam taki kod
a mimo to nadal wywala mi Cytat Array ( [0] => 1 [1] => 2 )
Ten post edytował Lee 5.05.2006, 14:04:56 -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe :)
najpierw piszesz ze pokazuje ci: Kod Array ( [0] => on [1] => on ) a potem ze mimo zmian nadal pokazuje ci: Kod Array ( [0] => 1 [1] => 2 ) no to jak ci pokazuje? nospor ci napisal co zrobic, zrobiles to i IMHO dziala jak powinno. Tylko czemu nie chcesz tego zauwazyc?
przypisujesz do value="" w czekboksie ID komentarza. czy przypadkiem ten print_r() nie wyswietla ci wlasnie tych ID komentarzy jako kolejnych elementow tablicy? pozdr. |
|
|
![]()
|
|
id w bazie danych zaczyna sie od 1, a w array od 0
![]() -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
raz, dwa , trzy... wdech , wydech.... spokojnie nospor, spokojnie....
![]() Cytat(nospor) Chodzi oto, ze bedzie tam zawarta tablica, ktorej wartosciami będą wartosci zaznaczonych checkboxow. rozrozniasz pojecie wartosc i index elementu tablicy?index to w twoim przypadku 0,1, a wartosc, to wartosci pod tymi indexami 1,2 czyli jest tak jak byc powinno te 1 i 2 to są Twoje id. a te 0 i 1 to se mozesz olac -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 13:22 |