![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2005 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wiem zakręciłem już w temacie, ale nie taki diabel straszny...
![]() Piszę pewną klase i w pewnym momecie doszedłem do wniosku, że muszę w trakcie działania skryptu tworzyć nowe zmienne globalne (? - nie wiem czy tak one się nazywają). Czyli zmienne definowane na początku klasy np. var zmienna itp. Mówiąc krócej, w języku programistów można by to przedstawić tak:
Chyba rozumiecie o co mi chodzi, po prostu potrzebuje funkcji która bedzie mi tworzyć takie zmienne jakie się definiuje na początku klasy. Dobrym przykładem może być funkcja mysql_fetch_object która (wg mnie) działa na podobnej zasadzie bo dostęp do wartości zmiennych odbywa się w taki sam sposób w jakim bym chciał: $nazwa->zmienna... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, jak jest w PHP4, ale w PHP5 za to czego potrzebujesz, odpowiada magiczna metoda __call.
Ten post edytował LBO 5.05.2006, 09:46:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
bardziej __set i __get a nie __call pozdriawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po lekturze tego tematu: jak odczytać automatycznie nazwy pól obiektu? będziesz znał rozwiązanie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja w PHP4 do takiego dzialania używam takiej metody:
zdecydowanie lepiej użyć metody __set , ale to php5. Dla php4 mozesz chyba ja poudawac za pomoca przciążania (overload" title="Zobacz w manualu php" target="_manual). pozdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 06:04 |