![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Na początku prośba do moderatorów - nie zamykajcie tego tematu (oczekuję pomocy), przyznaję, że mam kłopoty ze sprawami technicznymi z php i mySql, ale nie jest to powód, żeby pisać posty wyśmiewające niewiedzę pytających oraz zamykać wątek (zauważyłem, że to zdarza się nie tylko w moim przypadku). Po prostu nieładnie z Waszej strony, tak się nie robi. Musicie zrozumieć, że sprawy, które Wam wydają się oczywiste, dla wchodzących na to forum mogą stanowić problem, tym bardziej, że w konfiguracji php i mySql jest tyle niedopracowanych szczegółów, że naprawdę trudno znaleźć, gdzie tkwi błąd.
A teraz dalszy ciąg pytania: Nadal mam problem i nie wiem, co jest z kodem php, który nie może podłączyć się do mySql na moim lokalnym komputerze. Zmieniłem php.ini, skopiowałem libmysql.dll do folderu Windows, zmieniłem jeszcze inne rzeczy w php.ini i to nie działa! Teraz zastanawiam się, czy instrukcje w pliku php.ini są poprawne. Jak powinno być (mam Windows XP): 1. doc_root = "C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs" 2. doc_root = "C:/Program Files/Apache Group/Apache2/htdocs" 3. doc_root = "C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\" 4. doc_root = "C:/Program Files/Apache Group/Apache2/htdocs/" To sam z ustawianiem innych katalogów: extension_dir = "c:\php\ext" lub extension_path = "c:\php\ext" (powinienem wstawić tą instrukcję?) Możliwe, że błąd może tkwić w innym miejscu. W konfiguracji php lub w samym mySql? Dlatego załączam tutaj wydruk ekranu po instrukcji phpinfo(): ![]() Próbowałem to naprawiać przez cały dzień, ale bez skutku. Próbuję nadal. Tutaj jest mój plik php.ini. I jeszcze błędy, które się pojawiają: Cytat Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061) in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\u1.php on line 14 Warning: mysql_select_db() [function.mysql-select-db]: Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061) in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\u1.php on line 17 Warning: mysql_select_db() [function.mysql-select-db]: A link to the server could not be established in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\u1.php on line 17 Warning: mysql_close(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\u1.php on line 19 A żeby było wszystko, to załączam mój programik w php. Z góry dziękuję za przynajmnij przeczytanie tego przydługiego pytania, co było spowodowane także zamknięciem moich poprzednich postów. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
w kwestii formalnej:
Cytat Na początku prośba do moderatorów - nie zamykajcie tego tematu (oczekuję pomocy), przyznaję, że mam kłopoty ze sprawami technicznymi z php i mySql, ale nie jest to powód, żeby pisać posty wyśmiewające niewiedzę pytających oraz zamykać wątek (zauważyłem, że to zdarza się nie tylko w moim przypadku). Olales dwukrotnie moderatorów, zadając ciagle to samo bez lukania w linki co dostales. i ty mowisz ze nieladnie? Jak sie nie zgadzasz z wolą moderatora to wal do niego PW, a nie olewke robisz na calego. I nikt nie wysmiewal Twojej wiedzy... Cytat skopiowałem libmysql.dll do folderu Windows a teraz zacytuje ci co napisano w jednym z linkow co dostales: Cytat Oraz przenieś plik libmysql.dll do folderu bin w folderze Apachea.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie lukałem, bo dostałem link do miejsca, w którym był mój post - skąd mogłem przypuszczać, że w dwóch pozostałych będą jakieś informacje, skoro w moim nie było żadnej odpowiedzi, tylko trzy krytyczne uwagi i "zamykam".
Skopiowałem libmysql.dll do "bin", zrestartowałem Apache'a i nadal nic. Próbuję dalej. Ja nie rozumiem, jak to nie mozna bylo zauwazyc linka wsród tych "krytycznych uwag".... /~nospor/ Ten post edytował nospor 3.05.2006, 22:37:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli instalujesz wszystko osobno to moze sprobuj sobie zainstalowac appserv-a tam jest wszystko wrzucone zainstalujesz i nie bedziesz musial nic grzebac w plikach konfiguracyjnych.
sorki appsev dwa "p".pozdro Ten post edytował skowron-line 3.05.2006, 22:31:45 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
tak sobie patrzac po komunikatach to mysql jest wogole wlaczone ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:38 |