![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Dawno nie prosiłęm o pomoc, lecz teraz po prostu musze bo już mnie głowa od tego problemu boli. Więc zaczne. Tworzę moduł konursów dla osoby x. Ma tam być możliwość tworzenia konkursów ale za każdym razem z inną liczbą pytań i odpowiedzi.
Pytania do bazy dodaje w ten sposób: pytanie1 ?; pytanie2 ?; pytanie3 ? Później rozbijam to na części:
^ No i tu pierwszy problem. Za każdym razem jest inna ilośc odpowiedzi czyli polecenie
Mam dać to do pętli ? i drugi bardziej poważny problem ![]() Czyli miało by to wyglądać tak: Pytanie 1 ? Tu odp 1 do pyt 1 Tu odp 2 do pyt 1 Pytanie 2? Tu odp 1 do pyt 2 Tu odp 2 do pyt 2 Pytanie 3? Tu odp 1 do pyt 3 Tu odp 2 do pyt 3 No jak mam wyswietlic pod każdym pytaniem odpowiedz z checkboxem o odpowiednim value czyli a, b, c bo checki chciałem nazywać a, b, c ,d itd. A gdy będe to odbierał wrzucał bym to do bazy w takiej postaci: a;a;b czyli to oznaczałoby że ktoś zaznaczył odpowiedzi kolejna 1-szą,1-szą i drugą. Proszę o pomoc. Mam po prostu zrobić moduł konkursów w ktorym zawsze może być inna ilość opdowiedzi i pytań. A może ktoś ma lepsze pomysły ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tabela pytania z kluczem obcym konkurs_id i poprawna_id
tabela konkursy z tytułem konkursu i ewentualnie innymi danymi tabela odpowiedzi z kluczem obcym pytania_id dajesz w checkbox-ach value="odpowiedz['id']" a name pytanie id -------------------- (\.../)This is Bunny
(O.o)Copy Bunny into your signature to help him... (> <)...on his way to world domination |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 2 Dołączył: 12.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Nie do konca wiem jaki konkretnie masz zamysł ale wydaje mi się że przede wszystkim korektę powinieneś zacząć od struktury bazy danych. Ja osobiście zrobiłbym np DANE_KONKURS: - id(klucz primary auto increment) - type ( tu wpisujesz czy PYTANIE , czy ODPOWIEDZ) - parent ( id konkursu do ktorego nalezy) - status ( 0-odp prawidlowa 1- odp nieprawidlowa) To tak na szybko ale wydaje mi się że to by znacznie ułatwiło sprawę Odpowiednim SELECTEM wybierasz kolejne pytania danego konkursu, dla kazdego pytania wyszukujesz odpowiedzi i masz w kolumnie status czy jest ona poprawna czy nie wiec mozesz ustawiac wartosci checked checkboxow. Mam nadzieję że pomogłem -- pozdrawiam ^bmb -------------------- Cogito Ergo Sum
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oki to mam tabele:
konkursy: id - wiadomo tytul - Konkurs kolorowych kredek opis - Opisik konkursu obrazek - obrazek do konkrsu aktywny - czy konkurs jest jeszcze aktywny (domyślnie 1 czyli aktywny) pytania: id - wiadomo id_k - do ktorego konkursu pytanie pytanie - Np. Jaki kolor ma kredka id.a2023 ? ![]() odpowiedzi: id - wiadomo id-pyt - id pytania Taka struktura bazy gra ? No ale ja mam problem z wyświetlaniem ![]() (Pomine wyświetlanie informacji o konkursie takich jak tytuł etc.) Odp i pyt.
PS: Wiem że to jest banalne mam dziś zły dzień ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taka struktura DB nie gra
konkursy: id - wiadomo tytul - Konkurs kolorowych kredek opis - Opisik konkursu obrazek - obrazek do konkrsu aktywny - czy konkurs jest jeszcze aktywny (domyślnie 1 czyli aktywny) pytania: id - wiadomo id_k - do ktorego konkursu pytanie pytanie - Np. Jaki kolor ma kredka id.a2023 ? poprawna_id - Np. 2550 odpowiedzi: id - wiadomo id_pyt - id pytania odp - ma kolor kredki id.a2023
-------------------- (\.../)This is Bunny
(O.o)Copy Bunny into your signature to help him... (> <)...on his way to world domination |
|
|
![]()
|
|
Dzienks Hacker
![]() ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:25 |