Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

586 Stron V  « < 437 438 439 440 441 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Jeden Wielki OffTopick, jeśli masz pisać na temat, nie wchodź!
ctom

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

@Damonsson pan Dziewulski to jakiś były policjant i fakt były poseł (nie wiem czy populistą) ale jego pomysł najbardziej mi się podoba a do tego prosty i dotkliwy - oczywiście tylko w przypadku bezskutkowego incydentu.

Sam piszesz, że większość kar jest wymierzana w zawieszeniu więc kara 5 lat czy 20 lat to nie ma znaczenia gdyż jest to abstrakcja. A jak byłoby to 30 dni z marszu dla każdego i nieuniknione ? Nie musisz odpowiadać ale ciekawe jakbyś się tłumaczył przed rodziną, współpracownikami gdybyś zafundował sobie 30 dni "urlopu" - bezpłatnego dodam (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Polaka nic tak nie boli jak kara finansowa i "co powiedzą inni"
Go to the top of the page
+Quote Post
Damonsson

-----

Tak, wielbiciel komuny, były Milicjant Obywatelski i poseł SLD. Jest rzeczywiście godnym mentorem społecznym (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Nie ma czegoś takiego jak z marszu i nieuniknione, każdy musi mieć możliwość obrony i uczciwego procesu, to zapewnia konstytucja.
Miałeś ostatnio przykład lekarza, który niby przyjmował ludzi po alkoholu, okazało się po 10 dniach, że naprawdę tylko płukał usta płynem z alkoholem. Wg Twojego prawa, siedziałby od 10 dni w areszcie, gdyby wracał też wtedy samochodem.

Nie do końca abstrakcja, kierowców, którzy zabijają kogoś pod wpływem alkoholu po raz drugi w swoim życiu jest może 2-3 rocznie. Myślę, że stać nasze Państwo na więzienie dla nich.
Ale dla kilku tysięcy rocznie, tylko jadących po alkoholu, to jest rzeczywiście abstrakcja.
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

Na moje oko to o wiele większym problemem od pijanych kierowców są kierowcy z telefonem, albo co gorsza, z telefonem i papierosem.
Widział ktoś aby kierowca z telefonem wyrobił i się zatrzymał przed pasami?
+Quote Post
ctom

-----

Cytat(Damonsson @ 6.01.2014, 09:08:22 ) *
Tak, wielbiciel komuny, były Milicjant Obywatelski i poseł SLD. Jest rzeczywiście godnym mentorem społecznym (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

w tej kwestii potrzeba już tylko takich radykalnych zmian

Cytat
Nie ma czegoś takiego jak z marszu i nieuniknione, każdy musi mieć możliwość obrony i uczciwego procesu, to zapewnia konstytucja.

jedziesz samochodem, zatrzymują Cię do kontroli - masz 1 promil. Co tu bronić ? po co proces ? po co wydawać NASZĄ nie państwową kasę

Cytat
Miałeś ostatnio przykład lekarza, który niby przyjmował ludzi po alkoholu, okazało się po 10 dniach, że naprawdę tylko płukał usta płynem z alkoholem. Wg Twojego prawa, siedziałby od 10 dni w areszcie, gdyby wracał też wtedy samochodem.

jak Cię zatrzymają to możesz poprosić by zrobili drugie badanie po 15 min. a potem by zbadali Ci krew - wątpię by po intensywnym płukaniu ust (bez połykania) będziesz miał we krwi więcej niż te 0,21

a odnośnie utrzymania więzień w naszym kraju to mam jeszcze bardziej radykalne poglądy - kiedyś oglądałem coś o więzieniu pod Piotrkowem, tam na "sali telewizyjnej" więźniowie mają do dyspozycji konsole do gry. A jak dla dzieciaków sam ku#$% musiałem ją kupić :-)

Ten post edytował ctom 6.01.2014, 10:30:38
+Quote Post
Damonsson

-----

Grunt to nie łykać medialnej i rządowej propagandy o pijanych kierowcach, bo to jest temat który ma się sprzedawać, a jest marginalnym problemem. Co do prawa, sądów, wiezień itp. można się spierać w nieskończoność (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Ten post edytował Damonsson 6.01.2014, 11:01:57
+Quote Post
ctom

-----

oby ten marginalny problem nigdy nie "wjechał" w kogoś nam bliskiego, bo ja bym chyba ponownie obejrzał jakiś film by poszukać małej inspiracji - może Siedem albo Piłę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
tomxx

-----

1. <!DOCTYPE php>
  2. <php>
  3. <head>
  4. <title>...</title>
  5. </head>
  6. <body>
  7. <?html echo "Hello, World!"; ?>
  8. </body>
  9. </php>
+Quote Post
Turson

-----

A propo pijanych http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019395,title,...7&_ticrsn=3
Pracował od 6 rano, przed 14 był wypadek. Miał 1,2-1,4 promila, więc albo pił w czasie pracy albo przyszedł taki nawalony, że po prawie 8 godzinach nadal miał ponad promil...

Ten post edytował Turson 6.01.2014, 14:41:52
+Quote Post
!*!

-----

Cytat
A propo pijanych

http://www.youtube.com/watch?v=bT6k_1ej92A
+Quote Post
solificati

-----

Cytat(Damonsson @ 6.01.2014, 08:26:03 ) *
Dlaczego? Takie prawo recydywy obowiązuje w przypadku pobicia ze skutkiem śmiertelnym i rzadko słyszymy, żeby ktoś zrobił to dwukrotnie. Wychodziłyby na to, że jest to jakiś pomysł.

Oczywiście recydywa tak, ale proporcjonalna. Drugie zabicie po pijaku nie może być zrównane z drugim zabiciem z premedytacją.

Cytat
Słuchając osób, które zabiły jadąc pod wpływem, deklarują, że jechali pod wpływem pierwszy raz w życiu i nigdy już by tego nie zrobili. Czy ktoś taki zasługuje na nawet 2 lata więzienia? Według mnie nie.

Jak jest trzeźwy to by tego nie zrobił.

Cytat
Alkohol wg mnie nie może być okolicznością łagodzącą, bo jest przyjmowany dobrowolnie i każdy zdaje sobie sprawę z jego działania i możliwych skutków.

Ale picie nie jest przestępstwem. Przestępstwem jest jazda po pijaku o tym decyzję podejmujesz jak jesteś pijany. Jeśli bym jechał samochodem i w trakcie jazdy wstrzyknął sobie trochę etanolu to faktycznie, nie jest okoliczność łagodząca

Cytat
99,6% (o ile się nie pomyliłem) osób, ze wszystkich skazanych za jazdę po pijaku, otrzymuje kary więzienia w zawieszeniu. Więc jak widać argumenty w postaci prawa są, tylko nie ma możliwości ich wykonania. A niektórzy chcą bardziej je zaostrzać, czyli wpadać w jeszcze większe błędne koło.

Bo jazda po pijaku nie jest według prawa czymś bardzo złym. To jest nieświadome stwarzanie niebezpieczeństwa na drodze. Jak jazda z zepsutymi hamulcami, mimo, że wcześniej działały.

@ctom: jeśli w państwie problemem są wysokie koszta utrzymania więziennictwa to oznacza, że nie problem jest z więzieniami tylko z poziomem życia ludzi, a od cięcia kosztów w więzieniu się on nie poprawi. Tylko pogorszy.
+Quote Post
pedro84

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Cytat(solificati @ 6.01.2014, 20:25:25 ) *
Ale picie nie jest przestępstwem. Przestępstwem jest jazda po pijaku o tym decyzję podejmujesz jak jesteś pijany. Jeśli bym jechał samochodem i w trakcie jazdy wstrzyknął sobie trochę etanolu to faktycznie, nie jest okoliczność łagodząca

Sądzę, że w wybitnej większości przypadków decyzja ta jest podejmowana po trzeźwemu - brak alternatywnego transportu, założenie, że po kielichu lub dwóch wsiądę za kierownicę, etc.

Kary więzienia to pomyłka, bo.. i tak by ich nie odbywali. Dlaczego? Bo wszystkie zakłady penitencjarne w Polsce są przepełnione, skrajnie. Jeden z moich "pracowników" do kopania ogródka czekał na odsiadkę za alimenty dwa lata (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Nic tak nie zadziała jak dotkliwe finansowo kary, nic.
+Quote Post
Posio

-----

Cytat(!*! @ 6.01.2014, 15:11:02 ) *

Cytat
Pije bo wszyscy piją

+Quote Post
buliq

-----

Cytat(pedro84 @ 6.01.2014, 20:45:53 ) *
Sądzę, że w wybitnej większości przypadków decyzja ta jest podejmowana po trzeźwemu - brak alternatywnego transportu, założenie, że po kielichu lub dwóch wsiądę za kierownicę, etc.

Kary więzienia to pomyłka, bo.. i tak by ich nie odbywali. Dlaczego? Bo wszystkie zakłady penitencjarne w Polsce są przepełnione, skrajnie. Jeden z moich "pracowników" do kopania ogródka czekał na odsiadkę za alimenty dwa lata (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Nic tak nie zadziała jak dotkliwe finansowo kary, nic.

Jak ściągnąć karę pieniężną z szarej strefy? Taka kara zaboli tylko ludzi pracujących, a mamy też wiele osób robiących "na czarno" czy też zajmujących się przemytem.
Wiem, może z pracujących legalnie ściągać hajs na budowę zakładów dla tych bez kasy?

Zdecydowanie bardziej popieram system Amerykański...

Ten post edytował buliq 8.01.2014, 08:28:36
+Quote Post
usb2.0

-----

pytanko,
temat 100 razy pewnie obgadany no ale,
powiedzmy ze mam konkretne zadania ktore maja sie wykonywac o okreslonych porach, np start rano stop, wieczorem tego samego dnia, lub w poniedzialek rano start i w piatek stop,
lepiej dodac to po prostu do crontaba, czy trzymac zadania w bazie i cronem np co 5 minut sprwdzac godziny/statusy zadan? i zaleznosci od tego podejmowac dzialania

nie wiem jak mialbym identyfikowac i kasowac zadania z crona automatycznie
+Quote Post
buliq

-----

Zasadniczo po co robić coś na około skoro można to zrobić dobrze? Użycie bazy tylko i wyłącznie spowolni sam proces uruchamiania.

Cron posiada możliwość ustawiania zakresu czasu uruchamiania.
Możesz utworzyc własny plik w katalogu aplikacji i go linkować go crona'a następnie ten pliczek możesz już sobie dowolnie modyfikować i zmiany będą wprowadzana.
+Quote Post
Damonsson

-----

Kshyhoo - z całym szacunkiem, ale ten gość zachowuje się (i bezpośrednio: Ty zachowujesz się) jak jakiś niespełniony Chuck Norris Strażnik Forum. Zamyka połowę tematów, pewnie sam nie wiedząc dlaczego. Co do mojej osoby, to wycina z postu całe zdanie, które ma sens w nawiązaniu do późniejszego wpisu, bo jest w nim słówko "zes**ł się" (oryginalnie z gwiazdkami), gdzie w wielu tematach lecą takie słowa, jakich ja sam nawet po litrze wódki bym nie wypowiedział. Zamyka ciekawy temat o bezpieczeństwie, odsyłając do innego i nie przenosząc tegoż zamkniętego wątku, do działu do którego odsyła. Ogólnie jakieś jaja.

Sorry, ale musiałem się wyżalić i wiem admini/moderatorzy, że macie to w głębokim poważaniu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował Damonsson 9.01.2014, 17:24:09
+Quote Post
pedro84

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Cytat(Damonsson @ 9.01.2014, 17:23:52 ) *
Sorry, ale musiałem się wyżalić i wiem admini/moderatorzy, że macie to w głębokim poważaniu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Przyznać trzeba, chłopak się strasznie przejął rolą. Ale spokojnie, przywyknie.

Edit: Szkoda, że tak mało linii w stopce (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Ten post edytował pedro84 9.01.2014, 18:49:42
+Quote Post
usb2.0

-----

@buliq
no czaje, ale

w przypadku np 1k zadan cron tez bedzie po prostu ok?
nigdy nie mialem wiecej niz 2/3 ktore dzialaly sobie tam w tle i recznie je wlaczalem /wylaczalem
nie czuje sie bezpiecznie jakos z tym (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
!*!

-----

Cytat(Damonsson @ 9.01.2014, 17:23:52 ) *
Kshyhoo - z całym szacunkiem, ale ten gość zachowuje się (i bezpośrednio: Ty zachowujesz się) jak jakiś niespełniony Chuck Norris Strażnik Forum. Zamyka połowę tematów, pewnie sam nie wiedząc dlaczego. Co do mojej osoby, to wycina z postu całe zdanie, które ma sens w nawiązaniu do późniejszego wpisu, bo jest w nim słówko "zes**ł się" (oryginalnie z gwiazdkami), gdzie w wielu tematach lecą takie słowa, jakich ja sam nawet po litrze wódki bym nie wypowiedział. Zamyka ciekawy temat o bezpieczeństwie, odsyłając do innego i nie przenosząc tegoż zamkniętego wątku, do działu do którego odsyła. Ogólnie jakieś jaja.

A już myślałem, że tylko mnie On drażni. Choć jak już myślałem, że po zamykaniu tematów mnie nie zaskoczy... to później edytował swoją stopkę robiąc z niej spis treści.

Czy Jego zachowanie ma coś wspólnego z Jego wiekiem oraz czy ktoś to kontroluje?

@usb2.0 - przy 1k w cronie to nie jakiś koszmar a normalka która ujdzie. A jeśli coś ma się wykonywać co sekundę i jest tego znacznie więcej, to może zastanów się nad sprawdzaniem tego w czasie rzeczywistym np. wykorzystując sockety?
+Quote Post
Kshyhoo

Grupa: Opiekunowie

Cytat(!*! @ 9.01.2014, 19:43:21 ) *
A już myślałem, że tylko mnie On drażni. Choć jak już myślałem, że po zamykaniu tematów mnie nie zaskoczy... to później edytował swoją stopkę robiąc z niej spis treści.

Nie tylko Ciebie drażnię. A sygnaturę jedynie nieco edytowałem, przede wszystkim powiększając czcionkę. Spis treści już był wcześniej.

Cytat(pedro84 @ 9.01.2014, 18:09:57 ) *
Przyznać trzeba, chłopak się strasznie przejął rolą. Ale spokojnie, przywyknie.

Edit: Szkoda, że tak mało linii w stopce (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Chłopaki to u szewca drewniane gwoździe prostują ;p
+Quote Post

586 Stron V  « < 437 438 439 440 441 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.06.2026 - 22:20