![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 321 Pomógł: 55 Dołączył: 19.04.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
@Damonsson pan Dziewulski to jakiś były policjant i fakt były poseł (nie wiem czy populistą) ale jego pomysł najbardziej mi się podoba a do tego prosty i dotkliwy - oczywiście tylko w przypadku bezskutkowego incydentu.
Sam piszesz, że większość kar jest wymierzana w zawieszeniu więc kara 5 lat czy 20 lat to nie ma znaczenia gdyż jest to abstrakcja. A jak byłoby to 30 dni z marszu dla każdego i nieuniknione ? Nie musisz odpowiadać ale ciekawe jakbyś się tłumaczył przed rodziną, współpracownikami gdybyś zafundował sobie 30 dni "urlopu" - bezpłatnego dodam (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Polaka nic tak nie boli jak kara finansowa i "co powiedzą inni" |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak, wielbiciel komuny, były Milicjant Obywatelski i poseł SLD. Jest rzeczywiście godnym mentorem społecznym (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Nie ma czegoś takiego jak z marszu i nieuniknione, każdy musi mieć możliwość obrony i uczciwego procesu, to zapewnia konstytucja. Miałeś ostatnio przykład lekarza, który niby przyjmował ludzi po alkoholu, okazało się po 10 dniach, że naprawdę tylko płukał usta płynem z alkoholem. Wg Twojego prawa, siedziałby od 10 dni w areszcie, gdyby wracał też wtedy samochodem. Nie do końca abstrakcja, kierowców, którzy zabijają kogoś pod wpływem alkoholu po raz drugi w swoim życiu jest może 2-3 rocznie. Myślę, że stać nasze Państwo na więzienie dla nich. Ale dla kilku tysięcy rocznie, tylko jadących po alkoholu, to jest rzeczywiście abstrakcja. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
Na moje oko to o wiele większym problemem od pijanych kierowców są kierowcy z telefonem, albo co gorsza, z telefonem i papierosem.
Widział ktoś aby kierowca z telefonem wyrobił i się zatrzymał przed pasami? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 321 Pomógł: 55 Dołączył: 19.04.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak, wielbiciel komuny, były Milicjant Obywatelski i poseł SLD. Jest rzeczywiście godnym mentorem społecznym (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) w tej kwestii potrzeba już tylko takich radykalnych zmian Cytat Nie ma czegoś takiego jak z marszu i nieuniknione, każdy musi mieć możliwość obrony i uczciwego procesu, to zapewnia konstytucja. jedziesz samochodem, zatrzymują Cię do kontroli - masz 1 promil. Co tu bronić ? po co proces ? po co wydawać NASZĄ nie państwową kasę Cytat Miałeś ostatnio przykład lekarza, który niby przyjmował ludzi po alkoholu, okazało się po 10 dniach, że naprawdę tylko płukał usta płynem z alkoholem. Wg Twojego prawa, siedziałby od 10 dni w areszcie, gdyby wracał też wtedy samochodem. jak Cię zatrzymają to możesz poprosić by zrobili drugie badanie po 15 min. a potem by zbadali Ci krew - wątpię by po intensywnym płukaniu ust (bez połykania) będziesz miał we krwi więcej niż te 0,21 a odnośnie utrzymania więzień w naszym kraju to mam jeszcze bardziej radykalne poglądy - kiedyś oglądałem coś o więzieniu pod Piotrkowem, tam na "sali telewizyjnej" więźniowie mają do dyspozycji konsole do gry. A jak dla dzieciaków sam ku#$% musiałem ją kupić :-) Ten post edytował ctom 6.01.2014, 10:30:38 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%)
|
Grunt to nie łykać medialnej i rządowej propagandy o pijanych kierowcach, bo to jest temat który ma się sprzedawać, a jest marginalnym problemem. Co do prawa, sądów, wiezień itp. można się spierać w nieskończoność (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Ten post edytował Damonsson 6.01.2014, 11:01:57 |
|
|
|
|
|
|
|
oby ten marginalny problem nigdy nie "wjechał" w kogoś nam bliskiego, bo ja bym chyba ponownie obejrzał jakiś film by poszukać małej inspiracji - może Siedem albo Piłę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 27 Dołączył: 5.10.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
A propo pijanych http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019395,title,...7&_ticrsn=3
Pracował od 6 rano, przed 14 był wypadek. Miał 1,2-1,4 promila, więc albo pił w czasie pracy albo przyszedł taki nawalony, że po prawie 8 godzinach nadal miał ponad promil... Ten post edytował Turson 6.01.2014, 14:41:52 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 10 Dołączył: 17.03.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dlaczego? Takie prawo recydywy obowiązuje w przypadku pobicia ze skutkiem śmiertelnym i rzadko słyszymy, żeby ktoś zrobił to dwukrotnie. Wychodziłyby na to, że jest to jakiś pomysł. Oczywiście recydywa tak, ale proporcjonalna. Drugie zabicie po pijaku nie może być zrównane z drugim zabiciem z premedytacją. Cytat Słuchając osób, które zabiły jadąc pod wpływem, deklarują, że jechali pod wpływem pierwszy raz w życiu i nigdy już by tego nie zrobili. Czy ktoś taki zasługuje na nawet 2 lata więzienia? Według mnie nie. Jak jest trzeźwy to by tego nie zrobił. Cytat Alkohol wg mnie nie może być okolicznością łagodzącą, bo jest przyjmowany dobrowolnie i każdy zdaje sobie sprawę z jego działania i możliwych skutków. Ale picie nie jest przestępstwem. Przestępstwem jest jazda po pijaku o tym decyzję podejmujesz jak jesteś pijany. Jeśli bym jechał samochodem i w trakcie jazdy wstrzyknął sobie trochę etanolu to faktycznie, nie jest okoliczność łagodząca Cytat 99,6% (o ile się nie pomyliłem) osób, ze wszystkich skazanych za jazdę po pijaku, otrzymuje kary więzienia w zawieszeniu. Więc jak widać argumenty w postaci prawa są, tylko nie ma możliwości ich wykonania. A niektórzy chcą bardziej je zaostrzać, czyli wpadać w jeszcze większe błędne koło. Bo jazda po pijaku nie jest według prawa czymś bardzo złym. To jest nieświadome stwarzanie niebezpieczeństwa na drodze. Jak jazda z zepsutymi hamulcami, mimo, że wcześniej działały. @ctom: jeśli w państwie problemem są wysokie koszta utrzymania więziennictwa to oznacza, że nie problem jest z więzieniami tylko z poziomem życia ludzi, a od cięcia kosztów w więzieniu się on nie poprawi. Tylko pogorszy. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ale picie nie jest przestępstwem. Przestępstwem jest jazda po pijaku o tym decyzję podejmujesz jak jesteś pijany. Jeśli bym jechał samochodem i w trakcie jazdy wstrzyknął sobie trochę etanolu to faktycznie, nie jest okoliczność łagodząca Sądzę, że w wybitnej większości przypadków decyzja ta jest podejmowana po trzeźwemu - brak alternatywnego transportu, założenie, że po kielichu lub dwóch wsiądę za kierownicę, etc. Kary więzienia to pomyłka, bo.. i tak by ich nie odbywali. Dlaczego? Bo wszystkie zakłady penitencjarne w Polsce są przepełnione, skrajnie. Jeden z moich "pracowników" do kopania ogródka czekał na odsiadkę za alimenty dwa lata (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nic tak nie zadziała jak dotkliwe finansowo kary, nic. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Pije bo wszyscy piją |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%)
|
Sądzę, że w wybitnej większości przypadków decyzja ta jest podejmowana po trzeźwemu - brak alternatywnego transportu, założenie, że po kielichu lub dwóch wsiądę za kierownicę, etc. Kary więzienia to pomyłka, bo.. i tak by ich nie odbywali. Dlaczego? Bo wszystkie zakłady penitencjarne w Polsce są przepełnione, skrajnie. Jeden z moich "pracowników" do kopania ogródka czekał na odsiadkę za alimenty dwa lata (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nic tak nie zadziała jak dotkliwe finansowo kary, nic. Jak ściągnąć karę pieniężną z szarej strefy? Taka kara zaboli tylko ludzi pracujących, a mamy też wiele osób robiących "na czarno" czy też zajmujących się przemytem. Wiem, może z pracujących legalnie ściągać hajs na budowę zakładów dla tych bez kasy? Zdecydowanie bardziej popieram system Amerykański... Ten post edytował buliq 8.01.2014, 08:28:36 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
pytanko,
temat 100 razy pewnie obgadany no ale, powiedzmy ze mam konkretne zadania ktore maja sie wykonywac o okreslonych porach, np start rano stop, wieczorem tego samego dnia, lub w poniedzialek rano start i w piatek stop, lepiej dodac to po prostu do crontaba, czy trzymac zadania w bazie i cronem np co 5 minut sprwdzac godziny/statusy zadan? i zaleznosci od tego podejmowac dzialania nie wiem jak mialbym identyfikowac i kasowac zadania z crona automatycznie |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%)
|
Zasadniczo po co robić coś na około skoro można to zrobić dobrze? Użycie bazy tylko i wyłącznie spowolni sam proces uruchamiania.
Cron posiada możliwość ustawiania zakresu czasu uruchamiania. Możesz utworzyc własny plik w katalogu aplikacji i go linkować go crona'a następnie ten pliczek możesz już sobie dowolnie modyfikować i zmiany będą wprowadzana. |
|
|
|
|
|
|
|
Kshyhoo - z całym szacunkiem, ale ten gość zachowuje się (i bezpośrednio: Ty zachowujesz się) jak jakiś niespełniony Chuck Norris Strażnik Forum. Zamyka połowę tematów, pewnie sam nie wiedząc dlaczego. Co do mojej osoby, to wycina z postu całe zdanie, które ma sens w nawiązaniu do późniejszego wpisu, bo jest w nim słówko "zes**ł się" (oryginalnie z gwiazdkami), gdzie w wielu tematach lecą takie słowa, jakich ja sam nawet po litrze wódki bym nie wypowiedział. Zamyka ciekawy temat o bezpieczeństwie, odsyłając do innego i nie przenosząc tegoż zamkniętego wątku, do działu do którego odsyła. Ogólnie jakieś jaja.
Sorry, ale musiałem się wyżalić i wiem admini/moderatorzy, że macie to w głębokim poważaniu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Damonsson 9.01.2014, 17:24:09 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Sorry, ale musiałem się wyżalić i wiem admini/moderatorzy, że macie to w głębokim poważaniu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Przyznać trzeba, chłopak się strasznie przejął rolą. Ale spokojnie, przywyknie. Edit: Szkoda, że tak mało linii w stopce (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował pedro84 9.01.2014, 18:49:42 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
@buliq
no czaje, ale w przypadku np 1k zadan cron tez bedzie po prostu ok? nigdy nie mialem wiecej niz 2/3 ktore dzialaly sobie tam w tle i recznie je wlaczalem /wylaczalem nie czuje sie bezpiecznie jakos z tym (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Kshyhoo - z całym szacunkiem, ale ten gość zachowuje się (i bezpośrednio: Ty zachowujesz się) jak jakiś niespełniony Chuck Norris Strażnik Forum. Zamyka połowę tematów, pewnie sam nie wiedząc dlaczego. Co do mojej osoby, to wycina z postu całe zdanie, które ma sens w nawiązaniu do późniejszego wpisu, bo jest w nim słówko "zes**ł się" (oryginalnie z gwiazdkami), gdzie w wielu tematach lecą takie słowa, jakich ja sam nawet po litrze wódki bym nie wypowiedział. Zamyka ciekawy temat o bezpieczeństwie, odsyłając do innego i nie przenosząc tegoż zamkniętego wątku, do działu do którego odsyła. Ogólnie jakieś jaja. Sorry, ale musiałem się wyżalić i wiem admini/moderatorzy, że macie to w głębokim poważaniu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A już myślałem, że tylko mnie On drażni. Choć jak już myślałem, że po zamykaniu tematów mnie nie zaskoczy... to później edytował swoją stopkę robiąc z niej spis treści. Czy Jego zachowanie ma coś wspólnego z Jego wiekiem oraz czy ktoś to kontroluje? @usb2.0 - przy 1k w cronie to nie jakiś koszmar a normalka która ujdzie. A jeśli coś ma się wykonywać co sekundę i jest tego znacznie więcej, to może zastanów się nad sprawdzaniem tego w czasie rzeczywistym np. wykorzystując sockety? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że |
A już myślałem, że tylko mnie On drażni. Choć jak już myślałem, że po zamykaniu tematów mnie nie zaskoczy... to później edytował swoją stopkę robiąc z niej spis treści. Nie tylko Ciebie drażnię. A sygnaturę jedynie nieco edytowałem, przede wszystkim powiększając czcionkę. Spis treści już był wcześniej. Przyznać trzeba, chłopak się strasznie przejął rolą. Ale spokojnie, przywyknie. Edit: Szkoda, że tak mało linii w stopce (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Chłopaki to u szewca drewniane gwoździe prostują ;p |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 16.06.2026 - 22:20 |