![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
A weźcie nic nie mówcie o boiskach (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) W całej okolicy tylko jedno sensowne dla drużyny 5 na 5 bo reszta to żużel. Jeden wślizg lub wywrotka i krew się lała. Ale kolonie to były fajne (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Raz trafiliśmy na 3 ligowych juniorów. Ale sędzia był stronniczy i ich stronę trzymał, mimo że nie chcieli. Po meczu nas przepraszali za jego zachowanie. Właściwie to po połowie meczu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Bo z widowni ktoś zawołał: "Chłopaki! Sędzia ma auto!" Nie widziałem jeszcze tak szybko biegnącego sędziego (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Inna sprawa, że od niego wcześniej zarobiłem żółtą kartkę za prawidłowy wślizg. Bo nie było nożyc a ja zrobiłem go z kilku metrów biegnąc na wprost kolesia z przodu. Nieszczęśliwie jednak tak, że koleś chciał ją akurat kopnąć w przód, a ja ją butem zatrzymałem. W efekcie było "widziałem orła cień", coś nade mną przeleciało i zaryło w murawę (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) I tak dobrze, że nie dał od razu czerwonej. Przy stanie 4:4 mecz się zakończył. Juniorzy 3 ligowi kontra banda kolonijna - starcie nierozstrzygnięte.
A na phpcon nie dotrę na bank. Mała za mała, a dziewczyna na ban nie zostanie kilka dni sama z nią. Od kilku tygodni mała jest po prostu "uroczo" nieznośna (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
Jakie 10? W nocy, około 1.30 - 2.00 nie potrafiło mi nawet na główną wejść. Ktoś kombinuje z przeciążaniem, bo sam serwer był dostępny, ale przekraczał czas odpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław |
Już kwiateusz gdzieś pisał - ktoś/coś męczy nasza wyszukiwarkę - szukamy przyczyny, żeby dokonać niezbędnych optymalizacji - niezależnie, czy będzie to kwestia serwera, czy softu forum, cierpliwości.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Jakie 10? W nocy, około 1.30 - 2.00 nie potrafiło mi nawet na główną wejść. Ktoś kombinuje z przeciążaniem, bo sam serwer był dostępny, ale przekraczał czas odpowiedzi. Ja główną mam zapisaną w offline (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat około 1.30 - 2.00 nie potrafiło mi nawet na główną wejść A to przypadkiem nie jest wtedy pora backupów? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
@scanner: czytałem tę wypowiedź kwiateusza. Zastanawia mnie jednak to, ponieważ "zwiechy" są dość nieregularne. Dziś z rana także miałem problem, co skutkowało tym, że posty mi dublowało lub robiło inne cyrki, a responsywność serwera była w granicach zera. Zróbcie może jakieś logi z jednego dnia wszystkich operacji i może się znajdzie przyczynę. Bo to nie jest na bank problem backupu. Nawet gdy jest on robiony, strona chodzi. Jak świnia pod nóż, ale chodzi. Tymczasem gdy następują ostatnio zawiechy, to niemal kompletnie nic na forum nie działa. Wszystko się gubi i nawet zalogowany będąc po przejściu na jakąś stronę w forum przez link okazuje się że nie jestem zalogowany, choć na bank nie upłynęło od przejścia ostatniego więcej niż 1-2 minuty.
|
|
|
|
|
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 074 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 |
mamy ataki DoS narazie tyle moge powiedzieć
|
|
|
|
|
|
|
|
O matko! mamy ataki DoS narazie tyle moge powiedzieć --EDIT-- A nie, sorry. Wojska polskie są w Afganistanie. (IMG:style_emoticons/default/dry.gif) Ten post edytował thomson89 13.03.2010, 19:37:18 |
|
|
|
|
|
|
Dos czy DDoS? Dla większości bowiem nie ma różnicy, ale kto zna tematykę ten wie, że jest pewien niuans (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 074 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 |
DDoS dokładnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) narazie sie chyba uspokoiło acz goście stracili możliwość szukania
|
|
|
|
|
|
|
A może po prostu regułka htaccess: "Tym adresom IP dziękujemy..." (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Rozwiązanie może połowiczne, ale goście by nie mieli searcha wyłączonego.
|
|
|
|
|
|
|
dawno na to wpadłem w sumie 11 ip zablokowane, ale wole sprawdzic czy to na pewno to czy zbieg okolicznosci np serwer pada z powodu koniunkcji marsa
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
@thek:
Myślisz, że jak ktoś regularnie przeprowadza ataki DDoS to nie wie jak zmienić swoje ip? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
|
|
|
i tu wyniku niuans miedzy DoS a DDoS (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) sir @Blame
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ano, doczytałem i w takim razie zwracam honor (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
EDIT: Tylko nie rozumiem jednego. Bo jeśli dobrze rozkmniłem znaczenie tego "D" w nazwie to różnią się te ataki tym, że ten pierwszy przeprowadzany jest za pomocą jednej maszyny, a drugi botnet'u. to jeśli ktoś ma wystarczającą kontrolę nad komputerem, żeby zmusić go do zaatakowania strony www to dlaczego nie może kazać mu to zrobić na przykład przez proxy? A może po prostu nie rozumiem ich istoty (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował Blame 13.03.2010, 21:49:28 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Dajcie sobie teraz buzi na przeproszenie. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Cytat to jeśli ktoś ma wystarczającą kontrolę nad komputerem, żeby zmusić go do zaatakowania strony www to dlaczego nie może kazać mu to zrobić na przykład przez proxy? Proxy jest mało, są zawodne, uniemożliwiają zestawienie wielu połączeń naraz. A po co sobie utrudniać zadanie, jak kompy są już zainfekowane i właściciela botnetu to nie obchodzi? Jak są tysiące maszyn pod jego kontrolą, to zmienia "jednostkę" i bombardują inne. Nie grałeś nigdy w RTS-y? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 15 Dołączył: 22.03.2009 Skąd: Bytów Ostrzeżenie: (0%)
|
Przyszedłem zobaczyć na stare śmieci co tu się dzieje, widzę że forum ciągle pnie do przodu. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
|
|
|
|
Widzisz Blame... Jeśli masz mało maszyn to może i proxy coś tam wspomoże, ale skoro asz na podorędziu kilkadziesiąc, kilkaset lub więcej, to niemal pewne, że większość ma różne IP i tym samym "zabawa" z proxy jest jak wysułanie żołnierzy do walki "po rosyjsku". Połowa dostaje amunicję, a połowa broń (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Poza tym te najpopularniejsze, spamerskie, proxy zawsze regułkami można zablokować i masz ataki w części wyeliminowane. Ale zablokować całkowicie adresów IP poprawnych nie możesz przecież. I to własnie jest cechą botnetu, który sprawia że trudno się z tym walczy. Zablokowanie całego botnetu oznaczałoby odcięcie od dostępu nieświadomego użytkownika komputera. Bo co mu zrobisz? Wywalisz tabliczke informacyjną: "Połączenie zablokowane. Ten komputer jest częścią botnetu i ma zablokowany dostęp do tego serwisu" ? Niby można. Ja sam sie kiedyś zastanawialem, czy user całego zakresu Neostrady na banlistę nie walnąć (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Tyko wtedy ładny kawał Polski by dostał ten komunikat.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 17.06.2026 - 04:10 |