![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 565 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
kurcze... nie dobijaj i nie odbieraj mi przyjemnosci czytania.
|
|
|
|
|
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 074 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 |
ja pomylilem tom 4 z 6, to dopiero było zagubienie jak czytasz ze byla jakas wyprawa a 2 tomy dalej dopiero dowiadujesz sie o tej wyprawie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Saga o wiedźminie jest trochę przereklamowana. Chcesz poczytać Sapkowskiego w świetnym wydaniu to polecam Trylogię Husycką.
|
|
|
|
|
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 074 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 |
po opisie mniemam ze to z fantasy nie ma wiele wspólnego?
|
|
|
|
|
|
|
Cytat ja pomylilem tom 4 z 6, z tego co kojarze to wiedźmin ma tylko 5 tomów.... ty chyba nie tylko tomy pomyliłeś (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Cytat Saga o wiedźminie jest trochę przereklamowana. Chcesz poczytać Sapkowskiego w świetnym wydaniu to polecam Trylogię Husycką. Skonczę wiedźmina to napewno po nią sięgnę, dzieki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Podoba mi się jego twórczość.
|
|
|
|
|
|
|
ja mam 7 (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) bo ostatnie życzenie i miecz przeznaczenia mam donumerowane do reszty ksiażek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Zaraz, zaraz... zaczynam się gubić.
Co w chodzi w całość Wiedźmina? Do tej pory myslalem ze: Krew elfów Czas pogardy Chrzest ognia Wieża jaskółki Pani jeziora Czy te tomy tworzą zamkniętą całość historii? Czy muszę jeszcze doczytac te dwie o których wspomniał kwiateusz? |
|
|
|
|
|
|
te 2 to zbiór opowiadań o wiedźminie jak pamiętam są dosyć luźne i tylko opowiadają ciekawe przygody
za wiki: Ten tom opowiadań stanowi wprowadzenie do sagi o Geralcie z Rivii i razem z Ostatnim życzeniem wyjaśniają najważniejsze wydarzenia w życiu głównych bohaterów cyklu. edit: kurde tu jak na czacie nie nadazam tematow otwierac/odświeżac... w koszulkach i offtopie ruch jak nigdy a godziny że każdy powinien cięzko pracowac/uczyć się |
|
|
|
|
|
|
niby luźne ale bohaterzy ci sami... rzecz się dzieje przed Sagą Wiedzmin czy po a moze w trakcie?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław |
@kwiateusz: powiadamianie o odpowiedziach na maila to genialny wynalazek... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
przed wg tego co pamiętam
np jest opowiadanie którym zaczyna się gra wiedźmin (mowi o filmiku bodaj Bagińskiego) jak Geralt zdejmuje urok z księżniczki spiąć w jej sarkofagu itp wpływu na sage to nie ma ale i tak jest ciekawe i warte przeczytania @scanner zeby mi skrzynke zaspamowało? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ja lubie sobie powciskać F5 |
|
|
|
|
|
|
No dobra, ale tych opowiadań jest więcej niz te dwa co wymieniłeś. Można je czytać w dowolnej kolejności, czy jest jednak jakaś chronologia, którą warto zachować?
|
|
|
|
|
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź |
Jeśli chodzi o dobrą fantastykę, mogę również polecić:
- sagę "Fundacja" Isaac'a Asimova (jak ktoś lubi klimaty typu kolonizacja innych układów itp., czyli fantastyka przyszłościowo-statkokosmiczna), - "Kurierzy galaktycznych szlaków" Tomasza Bochińskiego - taki James Bond w wydaniu przyszłościowo-statkokosmicznym z motywem wojny z obcą rasą - "Dziewięciu książąt Avalonu" Rogera Zelanego oraz jej kontynuację - "Karabiny Avalonu" - majstersztyk literatury SF; fabuła, z jaką nie spotkałem się w żadnej innej książce, koncepcja światów równoległych i pewnej bardzo licznej rodziny, która może się pomiędzy tymi światami przemieszczać, jednocześnie siłą woli budując te światy według własnej koncepcji i potrzeb. No, ciężko to opisać, trzeba po prostu przeczytać. - "Gra Endera" Orsona Scotta Carda. Opisuje losy dziecka-geniusza, które zostaje wybrane do elitarnej grupy innych, jemu podobnych dzieci-geniuszy, utowrzonej, by po wieloletnim szkoleniu mogli zapobiec inwazji obcej rasy na Ziemię (klimaty przyszłościowo-statkokosmiczne, sporo wątków psychologicznych, no i trzyma w napięciu do ostatniej strony, bo zakończenie jest naprawdę zaskakujące) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Według mnie to najlepsze w wiedźminie są właśnie te zbiory opowiadań. Saga to już wolniejsze tempo, dochodzi coraz więcej wątków, każda kolejna część jest coraz nudniejsza i bardziej zakręcona, a wiedźmin coraz mniej przypomina wiedźmina. Zakończenie to też jakieś nieporozumienie.
Najlepiej nospor przeczytaj najpierw opowiadania a potem sagę, i lepiej po kolei, chociaż opowiadania raczej się nie łącza fabularnie, może poza dwoma z "Miecz Przeznaczenia", które są niejako wstępem do sagi. |
|
|
|
|
|
|
jest jeszcze Coś się kończy, coś się zaczyna bo wiedźmin jest rozczłonkowany w ostatnim życzeniu i mieczu przeznaczenia, ale nie czytałem tego w sumie wg tego co znalazłem sa tam tylko 2 opowiadania
|
|
|
|
|
|
|
Acha, czyli koncze czytac drugi tom i biore sie za wczesniejsze opowiadania. Potem wracam do Sagi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Tak czytam i czytam w necie i mam niejasność: czy "Cos się konczy coś zaczyna" chronologicznie jest po sadze Wiedzmin czy po? Tu (z postow) zrozumialem ze jest przed, ale znalazlem info, ze jest to jakby alternatywne zakonczenie sagi, więc wydawac by się moglo ze "po" |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. |
Nie lepiej czytać wg. ORDER BY created_at ? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
|
|
|
|
No widzisz... sek w tym ze tu created by jest burdelowo pomieszane. Grzecznie sie pytam a tu wpada jakis adminek i sie wymądrza (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
A więc opowiadania są luźno związane. Tylko niektóre są bardziej związane z fabułą jak wyjaśnienie choćby prawa niespodzianki w przypadku Cirii i Geralta ( Jeżu i takie tam (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). Ogólnie to jednak dość luźne nawiązania.
Co do książek to lubię Piekarę. Podoba mi się jego styl pisania. Jeśli ktoś lubi się zamotać to niech przeczyta "Ubik" Dicka. Jazda do tyłu i na końcu masz wrażenie, że już kompletnie nic nie rozumiesz (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Co do Fantasy i S-F mogę nieco pooglądać i wybrać co ciekawsze pozycje, bo moja kochana kobietka ma tego ładny kawałek biblioteczki. Trochę dziwnie jednak wygląda Arystoteles obok Piekary, walający się nieopodal VisualBasic'a (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja również zabrałem się za Wiedźmaka niedawno, bo we wrześniu. Saga wciągnęła mnie niesamowicie, do tego stopnia, że po strawieniu pierwszej części w 4 dni poleciałem po drugą. Jej jednak nie było więc wziąłem od razu trzecią (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ogólnie, żadna część sagi nie zajęła mi więcej niż tygodnia. Teraz poluję na "Coś się kończy, coś się zaczyna". Również niedawno miałem okazję przeczytać całą "Trylogię Husycką". Z początku objaśnienia historyczne mogą trochę nudzić jednak w miarę przekładania stron książki nabierają klimatu. Przyznam, że koniec mnie po prostu wzruszył, a jednocześnie pozostał żal, że więcej czegoś podobnego już nie przeczytam a jeśli nawet to nie będę tego aż tak przeżywał. Podobne doznania mam po obejrzeniu jakiegoś świetnego filmu jak na przykład wszystkie części "Władcy Pierścieni", szczególnie ostatnia, "Gladiator", głupio się przyznać ale ledwie powstrzymałem łzy przy śmierci głównego bohatera, czy chociażby "Avatar".
Wracając do tematu książek to właśnie dzięki Sapkowskiemu uświadomiłem sobie, że czytanie książek to nie tylko nudne lektury szkolne. Według mnie nadal zbyt wiele osób właśnie tak uważa, przez co bardzo wiele tracą. Jeszcze wracając do Wiedźmina. Polecam najpierw przeczytać całą sagę a potem dopiero te pomniejsze opowiadania. Tak chyba jest najlepiej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) EDIT: Pół tysiaka postów! (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował Blame 10.03.2010, 14:48:07 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 16.06.2026 - 23:16 |