![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat PHP ciagle sie rozwija, ale oni nie chcą tego widzieć, powstają takie projekty jak HHVM, PHP-NG i inne. Coraz bardziej przywiązuje się uwagę do architektury, MVC dostarczają nam frameworki. Idziemy w kierunku DDD, tworzymy mikroserwisy, mamy CQRS, ES itd, wszystko to czym żyję świat Javy/C#. Wydaje mi się, że tutaj "chwalisz" PHP za to, że się rozwija, czyli jest to ZALETA tego języka. Z tego wynika, że widzisz zalety, a więc pewnie i wady różnych języków. Ja to rozumiem tak, że według Ciebie język, który się rozwija, jest lepszym narzędziem niż ten, który się nie rozwija. Wydaje mi się, że wybierając narzędzie pracy (język) pewnie będziesz brał pod uwagę fakt, czy język się rozwija ? Przynajmniej ja to tak rozumiem. Popraw jeśli się mylę. Natomiast piszesz również: Cytat Język to tylko narzędzie i te pytanie, które pojawia się wśród programistów według mnie jest bez sensu, bo to czy wybierzesz technologie a czy b, jakie to ma znaczenie? No to jak to w końcu jest ? Ma znaczenie czy język się rozwija, czy nie ma to znaczenia ? Czy gdybym zlecił Tobie zrobienie strony w assemblerze i w php, to w obu przypadkach byś się podjął na tych samych warunkach czasowych i finansowych ? Cytat Php jest na tyle prosty, że promuję się sam, a taka JAVA, czy C# musi o swoją pozycję walczyć Możesz rozwinąć ? Na czym polega, że php się sam promuje i jakie to ma konsekwencje dla programistów ? Ten post edytował peter13135 21.05.2016, 13:12:49 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
peter13135 Z tym rozwojem języka chodziło o fakt iż dla większości programistów Javy, on nadal jest na poziomie końca PHP4 i początku PHP5 w roku 2004 kiedy to diametralnie zaczęła rosnąc jego popularność, a dla nich konkurencja. Był to dobry pretekst by szydzić z jego niedoskonałości, których w tamtym czasie było sporo, aby zniechęcić wszystkich tych co zaczęli od Javy uciekać. Jak spojrzysz sobie na wykres np tu http://www.tiobe.com/tiobe_index?page=index, to widać że różnica była kolosalna w marcu 2004 Java miała prawie 25%, a w listopadzie tego samego roku zaledwie 14%, kiedy wyszedł nowy PHP w wersji 5, co poskutkowało skokiem popularności tego języka, ale na krótko bo podśmiewanie Javy, szybko przywróciło jej dawną pozycje. I od tamtego czasu przyszyto do PHP łatkę, która się za nim ciągnę po dziś dzień, bo większość powtarza po starszych devach którzy pamiętają tamte czasy, a sami nawet nie napisali linii kodu w tym języku, bo z góry wiedzą iż PHP jest zły.
Pytasz czy znaczenie ma czy język się rozwija, ma to znaczenie, ale każdy język się rozwija, nie ważne czy to jest PHP, JavaScript, czy Java, dlatego nie ma znaczenia czy wybierzemy jeden czy drugi, bo to jest bardziej osobista preferencja, większość nowoczesnych języków jest już na takim poziomie, że da się je naprawdę używać. Albo przynajmniej do tego dąży. Porównywanie assemblera i php, to trochę tak jakby porównać jabłko do gruszki. Każdy z nich ma inne zastosowanie i inny poziom skomplikowania, wiec odpowiedź brzmi oczywiście, że nie. Ale miedzy językami webowymi nie ma takich diametralnych różnic, no ok może jak weźmiemy Python, czy Ruby, to tam składniowo wygląda to inaczej. Pytasz na czym polega, to proste większość samouków nie sięga po Jave for Enterprise, oni wolą wybrać Python lub PHP, a w ostatnim czasie również JavaScript, bo modny. Gdyby nie korpo Java dawno przestała by się liczyć, ona sztucznie jest przez nich podtrzymywana. A druga sprawa, że w dużej mierze jej pozycje oraz statystyki zawyża tu android i skryptowanie w javce na niego, ale Google planuję się z tego powoli wycofać, choć to będzie zapewne długi proces. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 10 Dołączył: 17.03.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat I od tamtego czasu przyszyto do PHP łatkę, która się za nim ciągnę po dziś dzień, bo większość powtarza po starszych devach którzy pamiętają tamte czasy, a sami nawet nie napisali linii kodu w tym języku, bo z góry wiedzą iż PHP jest zły. Ale Java nadal ma np. opinie języka wolnego, co bardzo się zmieniło w ciągu ~20 lat. W każdym razie, ja nie o to pytałem. Cytat Pytasz czy znaczenie ma czy język się rozwija, ma to znaczenie, ale każdy język się rozwija, nie ważne czy to jest PHP, JavaScript, czy Java, dlatego nie ma znaczenia czy wybierzemy jeden czy drugi, bo to jest bardziej osobista preferencja, większość nowoczesnych języków jest już na takim poziomie, że da się je naprawdę używać. Albo przynajmniej do tego dąży. Cóż, mam odmienne zdanie. C# jest bardziej "rozwinięty" od Javy i ten "poziom rozwinięcia" szybko się zmienia na korzyść C#. Microsoft wydaje sporą kasę na C#. O Oracle tak bym nie powiedział. To oczywiście nie oznacza, że uważam, że java jest bezużyteczna wg mnie, bo gdybym robił coś wieloplatformowego, lub liczyły by się koszty (np.servera czy środowiska programistycznego) to możliwe, że wybrałbym javę. Tak czy inaczej, piszę w obu językach: c# i java i samo pisanie w c# bardziej mi się podoba. Chodźby dlatego, że c# jest bardziej zwięzły i ma dobre IDE Visual studio wg mnie jest znacznie lepszy niż NetBeans. Do Eclipsa nie mogłem w ogółe się przekonać)., albo ten XAML/WPF, który jest wg. mnie bardzo dobrym narzędziem do robienia GUI. W Javie jest sporo różnych frameworkó do robienia i wg mnie, każdy z nich jest przeciętny. To oczywiście moja subiektywna opinia. W każdym razie, dla mnie ma znaczenie język, a jego rozwój nie jest w każdym przypadku taki sam. Jak Ty piszesz, że "nie ma znaczenia, czy wybierzemy a, czy b", to mam wrażenie, że między wierszami chcesz powiedzieć "Nie ma to znaczenia, ale wybierz PHP". Cytat Porównywanie assemblera i php, to trochę tak jakby porównać jabłko do gruszki. Każdy z nich ma inne zastosowanie i inny poziom skomplikowania, wiec odpowiedź brzmi oczywiście, że nie. No ale każdy język mimo wszystko chce wprowadzić jakaś świeżość. Niektórym językom się to udaje, niektórym nie. Natomiast nowy język robi się po to, by wprowadzić jakieś nowe pomysły, których nie było w innych językach, co ma dać temu nowemu językowi jakąś przewagę. Czy się to udaje czy nie, to inna sprawa. W każdym razie, zależnie od kontekstu, będziesz mówił, że język albo ma, albo nie ma znaczenia. Chyba wtedy jak się porównuję php do javy, to wtedy to "nie ma znaczenia", po to, by wybrać php (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cytat Pytasz na czym polega, to proste większość samouków nie sięga po Jave for Enterprise, oni wolą wybrać Python lub PHP, a w ostatnim czasie również JavaScript, bo modny. Równie dobrze mogę powiedzieć, więcej ludzi nie zajmuje się fizyką kwantową, tylko kopaniem rowów, bo to prosta robota. Cytat Gdyby nie korpo Java dawno przestała by się liczyć, ona sztucznie jest przez nich podtrzymywana. Co to znaczy sztucznie podtrzymywana ? Skoro korpo wybiera sobie javę, a nie php to może im się to opłaca ? Uważasz, że "korpo są gupie", bo wybierają javę, a nie php ? No bo skoro nie ma znaczenia, czy wyborą "a czy b", to chyba powinni według Ciebie wybrać php ? Cytat A druga sprawa, że w dużej mierze jej pozycje oraz statystyki zawyża tu android i skryptowanie w javce na niego Równie dobrze mogę powiedzieć, że statystyki PHP zawyżają freelancerzy i małe agencje interaktywne. Cytat ale Google planuję się z tego powoli wycofać, choć to będzie zapewne długi proces. Po co Google to robi, skoro język nie ma znaczenia ? WG mnie, język ma znaczenie i to spore. To oczywiscie zależy od puntu widzenia, bo inne znaczenie ma dla programisty, a inne dla szefa firmy (lub jakiegoś tam dyrektora, który robi bizness plan i kalkuluja koszty). Wg mnie, to czy język jest skryptowy czy kompilowany, oraz czy jest statycznie typowany czy dynamicznie ma ogromne znaczenie. Nie mówię, że dynamicznie typowany jest złe, a statycznie jest dobre. Ja osobiście preferuje właśnie statycznie typowane języki, co wg mnie zwiększa czytelność kodu i zmniejsza ryzyko popełnienia błędu, bo kompilator wtedy wiele rzeczy pilnuje (analiza statyczna). To jest dla mnie podstawowa różnica i to ma dla mnie duże znaczenie. Oczywiście, pomiędzy javą i c# (które są statycznie typowane) też widzę dużą różnicę, którą opisałem wcześniej. Ten post edytował peter13135 23.05.2016, 09:30:12 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Owszem dlatego napisałem, że każdy język się rozwija nie ważne czy to było by PHP, czy Java, czy promowany w twojej wypowiedzi C#. Z tym faktem, że C# jest bardziej rozwinięty to bym uważał, jest to na pewno duży konkurent, który nie przeczę ma pewne zalety w stosunku do Javy, ale dopiero teraz MS staję się bardziej otwarty na świat. Tylko nie określałbym jezyka z punktu widzenia IDE, bo do Javy jest Intellij, któremu VS w pewnych aspektach nie dorównuje, chociażby kluczowe podpowiadanie składni. Tylko, że C# to jeden wielki framework, w którym robi się kolejne, ma to swoje zalety ale ma tez masę wad. Język to tylko narzędzie do realizacji jakieś ściśle określonego celu, dlatego nie ma on takiego kluczowego znaczenia, ważniejsze jest to jak proces budowania naszego systemu przebiega. Dla mnie nie ma znaczenia co wybierzesz Ty, po prostu, zbyt często słyszy się negatywne opinie na temat wyborów, które ktoś inny dokonał i ofiara tego procesu najczesciej pada PHP, a bardzo często nie słusznie. Tylko PHP to nie jest nowy język, on jest prawie tak samo stary jak Java i starszy od C#.
Owszem, ale jeśli mówimy o wyborze języka, to przeciętny junior na co patrzy, dla niego istotne jest to, czy się odnajdzie w świecie programowania. Rzucanie na tzw "głęboką wodę" prędzej czy później odbije mu się czkawką. No nie do końca, bo Java to język ogólnego przeznaczenia, a PHP skierowany jest tylko do web, wiec jakby policzyć ile projektów jest dla web a ile for android/desktop, to się okaże, że większość to tak naprawdę te drugie. Korpo wybiera Jave bo wszystkim ona kojarzy sie z Enterprise, bo zbudowali sobie wokół niej taką otoczkę. A w dużej mierze bazuje się tylko na ciągnącej się opinii, wiec takie projekty są dobrze płatne i powstają systemu pokroju epuap. Pytasz poco robi to Google, robi dlatego, chociażby by wypromować własny język bo mieli zamiar wcisnąć nam tam Darta, którego nikt nie chce używać, ale zastanawiają się również nad Swift odkąd stał się open source. Tylko to jest zupełnie inny punkt widzenia, Google to nie 1 programista, tylko firma, a ja mówiłem z punktu widzenia programisty, język nie ma znaczenia a nie korporacji. Owszem miedzy interpretowaniem i kompilowaniem, oraz silnym typowaniem jest zasadnicza różnica, każdy z nich ma pewne korzyści jak i wady i temu wcale nie przeczę. Dynamiczne typowanie wymaga od programisty większej dyscypliny, co z tego punktu widzenia sprawia, że choć może sie wydawać iż to jest proste, to tak naprawdę jest to dużo trudniejsze. Tylko, że PHP powoli dochodzi do tego punktu, gdzie to przestaje być ograniczeniem bo mamy już typowanie prymitywów. |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat że każdy język się rozwija nie ważne czy to było by PHP, czy Java, czy promowany w twojej wypowiedzi C# Eh. Ty napisałeś na początku, że nie ma znaczenia, czy wybierzemy A czy B bo każdy język się rozwija. Ja wskazuję, że jedne się rozwijają szybciej inne wolniej, więc dla mnie ma znaczenie jak szybko się rozwija. Równie dobrze możesz mówić, że nie ważne jak szybko samochód przyspiesza, bo każdy kiedyś tam 100km/h osiągnie. Jeden po 10 sekundach a inny po 20. Nie chcę mi się dalej "odpierać" tych "zarzutów", bo oprócz tego, że piszesz rzeczy, które średnio pokrywają się z rzeczywistością, to coraz bardziej przeczysz sam sobie. Z tego co piszesz, wynika, że język ma dla Ciebie znaczenie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Nie napisałem, ze dlatego to nie ma znaczenia, tylko dlatego że to jest tylko narzędzie do realizacji zamierzonego celu i każdy z nich to umożliwia, w lepszy, czy gorszy sposób, to pojecie względne i każdy osobiście powinien wybierać to co mu odpowiada. Ja widzę zalety w języku a, ty w b, a w obu zrealizujemy to samo, wiec dlatego uważam że nie ma to znaczenia, który wybierzemy.
Co do drugiej części, to mam wrażenie, że się nie zrozumieliśmy, przez co moja i twoja wizja rozumienia tego się rozminęła. A i nwm co według Ciebie średnio porywa się z rzeczywistością. No i nie wiem gdzie napisałem, że ma on znaczenie? Pracowałem zarówno w Javie, jaki i w C#, podobnie jak C/C++, każdy z nich miał swoje plusy i tego wcale nie neguje. Podobały mi się pewne rozwiązania ze Springa, znacznie wygodniejsze są gettery i settery w C#, C/C++ lubię za wydajność. Wcale nie uważam, że te języki nie są potrzebne, bo jak najbardziej są i fajnie, że się rozwijają. Tylko pytanie było zupełnie inne dlaczego kodujemy w PHP. A nie w Javie i na to starałem się odpowiedzieć, że moim zdaniem poza osobistymi preferencjami nie ma takich zasadniczych różnic. Ok są pewne specyficzne aspekty każdego z nich, ale jeden może cenić Jave za silne typowanie, a druga osoba wręcz przeciwnie i dlaczego przez tamtą ma być uważana za gorsza tylko dlatego że to jest technologia A a nie B. C# posiada również dynamiczne typowanie i nie powiesz że jest gorszy od Javy bo można w nim dynamicznie typować itd. Ten post edytował com 23.05.2016, 19:49:16 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Co grozi za zaniechanie pracy i zerwanie kontaktu z firmą?
Firma A we współpracy z firmą B na zlecenie firmy B przenosi pracownika C z miasta D do miasta E oddalonego o kilka godzin jazdy autobusem na okres N miesięcy. Pracownik C godzi się na warunki. Sekretarka załatwia mu mieszkanie i każe przyjechać w niedzielę przed 22:00. Wszystko jest dopięte na przedostatni guzik. Został ostatni. Niestety, pracownik C chwali się tym w domu i zaczyna się rodzinny dramat. Obecnie jest na skraju wytrzymałości psychicznej i szybciej wywiozą go do wariatkowa aniżeli do miasta E, gdzie miałby pracować dla firmy B. Aby dostać się z miasta D do E, musi dojechać autobusem. Niestety, wszystkie bilety wykupili. Pozostaje niepewna opcja przesiadkowa. Ponadto nie działa portal G, gdzie może zapłacić za bilet. Osoba C ma ochotę rzucić to wszystko, zerwać kontakty, odłączyć telefon i robić coś na boku. I tak nie rozwinie się ani w firmie A, ani w firmie B. Jakie konsekwencje prawne grożą za takie posunięcie? Ten post edytował WebCM 5.06.2016, 01:10:14 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 45 Pomógł: 16 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Czy to jest scenariusz do kolejnego odcinka serialu paradokumentalnego Szkoła? Myślę, że moja Babcia by to chętnie obejrzała.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeżeli masz w umowie zawarte, że możesz wykonywać pracę w innym miejscu, bądź podpisałeś dokumenty że zgadzasz się na to, to możesz zostać dyscyplinarnie zwolniony.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ |
Co grozi za zaniechanie pracy i zerwanie kontaktu z firmą? Firma A we współpracy z firmą B na zlecenie firmy B przenosi pracownika C z miasta D do miasta E oddalonego o kilka godzin jazdy autobusem na okres N miesięcy. Pracownik C godzi się na warunki. (...) Osoba C ma ochotę rzucić to wszystko, zerwać kontakty, odłączyć telefon i robić coś na boku. I tak nie rozwinie się ani w firmie A, ani w firmie B. Jakie konsekwencje prawne grożą za takie posunięcie? A bez tego całego dramatu... to zależy od typu umowy i konsekwencji dla firm A i B. Nikogo nie obchodzi, że pracownik nie miał jak zapłacić za bilet bo jakiś portal nie działa, a opcja "przesiadkowa" jest niepewna. Nie rozumiem dlaczego od razu po "dramacie rodzinnym" "pracownik" nie poszedł do firmy i zrezygnował. Jeżeli jest to jakiś prawdziwy problem, a nie burza w szklance wody - trzeba iść do firmy, przedstawić problem i tyle. Zrywanie kontaktów sprawi tylko, że "pracownik" będzie dostawał sraczki za każdym razem jak dostanie maila lub zadzwoni domofon. Pomijam fakt, że nic nie winne firmy A i B, nie będą wiedziały co się dzieje. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Czy to jest scenariusz do kolejnego odcinka serialu paradokumentalnego Szkoła? Myślę, że moja Babcia by to chętnie obejrzała. Przejrzałeś moje niecne zamiary. (IMG:style_emoticons/default/ph34r.gif) Jutro wyślę scenariusz do TVN-u. Ten odcinek zwiększy oglądalność o 200%. (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) Ten post edytował WebCM 5.06.2016, 15:55:29 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 22 Dołączył: 10.02.2015 Ostrzeżenie: (0%)
|
Czy bazodanowe STI oraz CTI mają teraz jakieś znaczenie w projektowaniu baz danych? W dokumentacji doctrine się z tym spotkałem i powiem szczerze, że jest to fajna strategia na pierwszy rzut oka.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Wszystko ma znaczenie ale zależnie od kontekstu i potrzeby.
Tak samo jest z normalizacją. Czasami trzeba się cofnąć i postawić zdenormalizowaną tabelę żeby zyskać na innym polu. Nie należy ślepo pchać się we wszystkie must have tylko logicznie analizować. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
"Microsoft Is Buying LinkedIn For $26.2 Billion"
Czy te wszystkie największe firmy muszą wszystko przejmować? (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 10 Dołączył: 17.03.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
"Microsoft Is Buying LinkedIn For $26.2 Billion" Czy te wszystkie największe firmy muszą wszystko przejmować? (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Przejmować? (IMG:http://img.pandawhale.com/post-51087-cartman-kickstarter-meme-Imgur-BxjN.png) |
|
|
|
|
|
|
|
Jak masz wolne 3 mld to Naspers, sprzedaje Allegro (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak to jest z pracą w dziale IT firmy? Głownie sprawy sprzętowe i software. Czasami sieci. Byłem ostatnio na rozmowie na takie stanowisko w dość dużej poważnej farmaceutycznej firmie. I najbardziej przeszkadzał fakt studiowania, a nie braku doświadczenia. Może nie warto wpisywać w CV studiów? Bo sprawiam wrażenie zbyt ambitnej osoby na to stanowisko. Co o tym myślicie?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
To jest dyskryminowanie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak to jest z pracą w dziale IT firmy? Głownie sprawy sprzętowe i software. Czasami sieci. Byłem ostatnio na rozmowie na takie stanowisko w dość dużej poważnej farmaceutycznej firmie. I najbardziej przeszkadzał fakt studiowania, a nie braku doświadczenia. Może nie warto wpisywać w CV studiów? Bo sprawiam wrażenie zbyt ambitnej osoby na to stanowisko. Co o tym myślicie? Dziennie czy zaocznie ? |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 14.06.2026 - 01:18 |