![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chodiz jendak o zwykle sortowanie, ale o takie ze:
Mam tabele w mysql z np. newsami. Pierwsza kolumna to id newsa, druga - tekst newsa, a trzecia rodzaj newsa. Rodzajow jest np. 3: swiat, polska, inne. I teraz chodiz mi o to by jednym zapytaniem wyciagnac to tak by miec po do 5 newsow z kazdeg rodzaju poukladanych wg rodzajow. Czyli najpierw np. do 5 newsow z Polski, potem nizej do 5 newsow ze swiata i na koncy do 5 newsow innych. Da sie to jakos zrobic by nie dawac tego zapytania 3 razy? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 236 Pomógł: 4 Dołączył: 1.05.2006 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a dlaczego nie 3 zapytania, ja nie rozumiem...
to dobry sposob -------------------- _tworzenie stron www tanio Lublin - tworzenie stron www, tanio, szybko, solidnie, własny CMS.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(macza @ 2006-05-03 08:44:12) a dlaczego nie 3 zapytania, ja nie rozumiem... to dobry sposob W przykladzie dalem, ze rodzajow sa 3 (zeby bylo syzbciej wytlumaczyc), ale w rzecyzwistosci mam ich 6 co by oznaczalo 6 roznych zapytan, co by oznaczalo znaczne opciazenie bazy. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:57 |