![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem nastepującej treści.
Potrzebuje prostej wyszukiwarki do mojej bazy. Chciałbym po wpisaniu nazwiska w formularz uzyskać pozostałe dane osób z bazie o takim nazwisku. Wiem, że to proste, ale jak sie ktoż na codzień nie zajmuje php to jest problem. Pomóżcie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2004 Skąd: Jelenia Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Źle się zrozumieliśmy.
Nazwisko chce podać w formularzu. Wpisać np Kowalski i otrzymać wszystkie dane na jego temat. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i w czym problem?
1. Budujesz formularz. 2. Wstawiasz z nim odpowednie pola, tzn. pole do wpisania nazwiska i przycisk Wyslij 3. po wysłaniu formularza, odbierasz dane i korzystasz z kodu podanego przez ~MagnuM |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oto przykładowy input.
Po wysłaniu formularza z tym polem tekstowym, słowa które w nie wpisałeś, bedą dostępne w zmiennej:
Nastepnie postepujesz z zgodnie z kodem @MagnuMa, tylko, że zamiast zmiennej $nazwisko dajesz $_POST['nazwisko']. |
|
|
![]()
|
|
Jesli chodzi o php to mam dwie lewe ręce. Może ktoś zbierze to teraz do kupy i wytłumaczy mi jak laikowi co mam zrobić.
Byłbym wdzięczny za gotowy plik. Ten post edytował LukaszS 30.04.2006, 13:03:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(LukaszS @ 2006-04-30 14:00:06) Byłbym wdzięczny za gotowy plik. A pomyśleć nie dasz rady? Gotowca tutaj nie dostaniesz, a napewno nie bez własnego wkładu. 1. Formularz powinien zawierać dwa elementy. Tak jak napisałem wcześniej. Poe do wpisywania treści i przycisk do wysłania. 2. Jak ładujesz stronę to sprawdzasz czy formularz został wysłany. 3. Jeśli nie, to pokazujesz formularz. 4. Jeśli tak to odbierasz dane z formularza i wykorzystujesz je do odpowiedniego zapytania (patrz kod ~MagnuMa) a potem wyświetlasz jego wyniki. Wszystko skłąda się z podstawowych operacji, o których możesz poczytać w maualau zresztą tam najpierw powinieneś zajreć: |
|
|
![]()
|
|
To przykład z innego źródła.
To jak się połączyć z bazą i jak wyświetlić rekordy w pętli wiem. Tylko nie rozumiem linijki w której wyświetlany jest formularz. echo "</table><center><br><form method=\"get\" action=\"znajdz.php\"><input type=\"text\" name=\"znajdz\" size=\"20\"><br><input type=\"submit\" value=\"szukaj\" name=\"stan\"></form></center>"; Co ma zawierać plik "znajdz.php" ? HELP ME |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:13 |