![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciezko zadac jedno pytanie bez przedstawienia tego co juz mam, wiec zaczne od poczatku:
Wpadlem na pomysl ujednolicenia kilku metod w mojej klasie i zrobienia z niej jednej. Do tej pory mialem takie metody jak: Cytat sendErrorMsg() sendActivationMsg() sendFailureMsg() ...a obecnie: Cytat sendMsg($flag) gdzie $flag to wartosc jednej z definicji ponizej:
Jezeli chce wyslac wiadomosc typu MSG_ERROR to daje: sendMsg(ERROR_MSG); (Wczesniej dawalem zamiast tego sendErrorMsg()) I wszystko ladnie pieknie bo wewnatrz medoty sendMsg() mam switcha, ktory robi mniej wiecej tyle:
Ale.... chce miec mozliwosc przeslania "kilku wiadomosci" czyli chce moc zrobic tak: sendMsg(MSG_ERROR | MSG_ACTIVATION); itp. Tylko, ze nie wiem jak to obsluzyc w switchu. Bo za pomoca IFa moge np zorientowac sie czy mam jakas z wiadomosci (MSG_*) np tak:
Ale czy rzeczywiscie trzeba pisac mase if'ow do tego? Czy nie da sie jakos switcha skonstruowac tak aby zadzialalo z takim zlozeniem flag? Ten post edytował Seth 29.04.2006, 15:19:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
switch z zalozenia wykonuje tylko jedna z opcji (pomijajac fakt, ze mozna nie napisac break'a, ale w tym przypadku sie to nie przyda), wiec raczej ciezko to widze bez if'ow. Ewentualnie mozna sprobowac zrobic petle po wszystkich flagach, wtedy moglbys miec switcha, tylko ze w kazdym case'ie musialbys usuwac wlasnie "wykonana" flage, zeby nie wszedl kilka razy do tego samego.
Troche to na sile, ale jak koniecznie chcesz switcha to jest to jakis pomysl ![]() -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo wygodniej (jeżeli flag (nie: flagów) jest bardzo dużo) też można za pomocą tablicy w której trzymasz to co dodajesz w kolejności od tego czemu odpowiada 1 poprzez 2, 4, 8 itd. i robisz pętle
---------- -- poprawilem blad , a drugiego('poptez') nie znalazłeś ![]() dr_bonzo Ten post edytował Hacker 30.04.2006, 08:59:24 -------------------- (\.../)This is Bunny
(O.o)Copy Bunny into your signature to help him... (> <)...on his way to world domination |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
może być jeden switch ale musi być w pętli ...
itp ... ale za każdym razem musisz odjąć stałą od flagi ... poza tym możesz spróbować jakoś z logicznym and żeby sprawdzić jakie przyszły ale to też jakoś z pętlą ... pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
output: Kod I am not ADMIN
I am MOD I am USER I am not LEECH Ten post edytował em1X 2.05.2006, 09:50:36 -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:12 |