![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nawiązując do mojego wcześniejszego posta.
Mam index.htm gdzie loguje się. Nastepnie w index2.php porownuje login i haslo z zapisanymi w bazie. Jezeli OK to wyswietla resze (linki, ect.). No i pojawi sie kolejny problem. Mam strone na którą można zalogować się jako Admin (a przynajmniej chciałbym aby tak było ![]()
Coś z tym BBCode Coś nie tak. Ten post edytował gebp 29.04.2006, 09:18:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładam, że to jest plik index2.php:
Ja bym poprawił błędy składni (już w pierwszej linijce) i dalej bym to raczej zrobił:
Popraw action!
Ten post edytował TomASS 29.04.2006, 08:42:54 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Użyj poprawnego bbcode.
Cytat Szczerze mowiąc może zalogować sie każdy kto jest zapisany w bazie. 2. Proponowałbym Ci dodać do tabeli "sklepy" tzw. "moc" użytkowników. Np. admin miałby 2, a zwykły użytkownik 1. W czasie logowania do panelu administracyjnego, skrypt sprawdzałby, czy user napewno ma "moc" równą 2. Zwykły użytkownik w ten sposób nie mógłby wejść ![]() Widziałem ten sposób w wielu skryptach i powiem szczerze, że się sprawdza. 3. Pokaż ten plik index.php, bo nie wiem jak ustawiasz dane do sesji. 4. Lepiej używaj innych nazw niż "$l1" "$s1" "$w1", bo potem ciężko Ci będzie się połapać (zazwyczaj tak jest). Lepsze jest używanie zmiennych jak "$query", "$result", "$row". Jeśli masz jakieś problemy z sesjami... ref.session" title="Zobacz w manualu php" target="_manual 5. Widzę że TomASS wyprzedził mnie ![]() Ten post edytował Master Miko 29.04.2006, 08:42:16 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
A jakbyś tak zmienił pliczek dsklepy.html na dsklepy.php ? ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A jakbyś tak zmienił pliczek dsklepy.html na dsklepy.php ? A co to da ? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widze że coś sie skisiło wieć jeszcze raz.
inex.html Index2.php
dsklepy.html
no i na końcu dsklepy.php
Nio i chciałbym aby na dsklepy.htkl módł wejść tylko Admin. Master Miko możesz dać jakiś link lub coś więcej o tej "MOCY". Bo MySQL ucze się z stron internetowych a tam jedynie jak stworzyć , dodać ect . A do manuala zagladalem i czytalem i dla mnie to nie po polskiemu jest na pisane ![]() Ale tak na serio. Strasznie techniczny jezyk. Ktos kto w tym biega to pewnie lapia. ja moze już za stary na to jestem. Ale ciezko mi sie to czyta. Brak konkretnych przykła dów a na takich się uczę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Master Miko możesz dać jakiś link lub coś więcej o tej "MOCY". Bo MySQL ucze się z stron internetowych a tam jedynie jak stworzyć , dodać ect . Masz teraz powiedzmy tabelę Cytat nazwa|pass|dane|dane|dane To teraz do niej dodajemy kolejną kolumnę: Cytat nazwa|pass|dane|dane|dane|prawa Przy rejestracji użytkowników wszystkim dajesz w prawach 1 (może być liczba). A sobie (adminowi) dajesz 2 (albo przez phpmyadmina, albo zrobisz sobie odpowiedni skrypcik ![]() Teraz gdy robisz np. admin.php
W ten sposób możesz mieć wiele adminów, i nie musisz wtedy sztucznie wpisywać tego w kod, sprawdzając czy user to admin. Te prawa róznież możesz przechowywać w sesji. Tutaj masz więcej o sesjach: http://webcity.pl/webcity/artykuly.php/t/3 Ten post edytował Master Miko 29.04.2006, 10:49:27 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:44 |