Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Zczytywanie znaków z obrazka przez php
Najki
post 29.04.2006, 00:20:32
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Załóżmy, że np. zeskanowałem kilka stron tekstu, ale potrzebuję je w formie tekstowej, a nie graficznej (skan). Wiem, są jakieś programy do tego, ale mnie interesuje rozwiązanie w php. W jaki sposób mogę odczytać literki, cyfry i znaki z obrazka?

Na pewno są sposoby, bo są przecież też jakieś tam algorytmy odczytujące zakodowane frazy w zabezpieczeniach na stronach ("Podaj kod z obrazka"..). Może mi ktoś coś podpowiedzieć na ten temat?

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
dEF
post 29.04.2006, 08:25:25
Post #2

-----

Z tego co wiem nie ma takiej opcji.
Cytat
Na pewno są sposoby, bo są przecież też jakieś tam algorytmy odczytujące zakodowane frazy w zabezpieczeniach na stronach ("Podaj kod z obrazka"..). Może mi ktoś coś podpowiedzieć na ten temat?

W tym przypadku wykorzystywana jest funkcja generowania grafik nie zas zczytywania. "Podaj kod z obrazka" sluzy temu, aby boty nie byly w stanie przejsc pewnego etapu walidacji. Skrypt generuje obrazek z 'kodem', po czym porownuje dane wpisane przez uzytkownika z tymi wygenerowanymi. Nie ma tu zadnego zczytywania tekstu z obrazka.

Ten post edytował dEF 29.04.2006, 08:26:24
+Quote Post
Sabistik
post 29.04.2006, 15:02:24
Post #3

Administrator wortalu

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

anAKiN kiedys odczytak tokena gadu-gadu. Zerknij do jego bloga tam gdzies jest caly kod i mozesz podgladnac w jaki sposob to robi.
+Quote Post
Seth
post 29.04.2006, 15:24:35
Post #4

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Do przewaznie obrazka w taki spsob uzywa sie sieci neuronowych albo algorytmow przetwarzania obrazu - w zaleznosci od tego co chcesz uzyskac: mozliwosc odczytania skomplikowanych znakow, ktore nie zostaly wczesniej zdefiniowane (skrot myslowy bo i tutaj musisz nauczyc siec pewnych podstaw) albo takie, ktore z gory wiesz jakie beda (np. pismo z maszyny).

Nie wdajac sie w szczegoly tutaj masz klase do tego:
http://www.phpclasses.org/browse/package/2874.html
+Quote Post
Najki
post 30.04.2006, 10:37:45
Post #5

-----

Dziękuję za rady smile.gif.

--------------------
+Quote Post
misiek172
post 31.05.2006, 13:28:14
Post #6

-----

moim zdaniem też nie ma najmniejszych szans aby php odczytał text ze skanu. Ponieważ obrazek zawsze ma jakieś wady np źle zesanowany, przyciemniony, przechylony tekst, dlatego do tego typu operacji musi być specjalny program analizyjący grafike,

--------------------
zmoderowano - waga i rozmiar
+Quote Post
Kocurro
post 18.06.2006, 23:29:39
Post #7

-----

Najprościej wykorzystać algorytmy statystycznego rozpoznawania obrazów - nadają się idealnie do tokenów. Jeśli coś bardziej w stylu strony to należy ten algorytm rozszerzyć o układ rozdzielający na powiedzmy wyrazy itp ...

Jeśli nadal potrzebujesz to odezwij się na PW - poszukam wtedy czy jeszcze mam materiały na ten temat.

pozdr.
+Quote Post
nasty
post 19.06.2006, 07:36:17
Post #8

-----

Cytat(misiek172 @ 31.05.2006, 13:28 ) *
moim zdaniem też nie ma najmniejszych szans aby php odczytał text ze skanu. Ponieważ obrazek zawsze ma jakieś wady np źle zesanowany, przyciemniony, przechylony tekst, dlatego do tego typu operacji musi być specjalny program analizyjący grafike,

Jest jeden spsob: na serverze zainstaluj jakis ocr, (server windows) potem przez php wejdz na jego COM-y be raczej bedzisz mial mozliwosz skanowania, ale dokladnej metody nie znam
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:22