Witam
Mam nastepujacy problem. Otoz moj kod obslugujacy formularz nie dodaje do bazy danych. Wiem w w ktorej czesci kodu tkwi blad, ale nie wiem dlaczego wystepuje

. Dla mnie osobiscie to jakis absurd jest bo w innym formularzu to dziala. Moze to wynik konstrukcji bazy?
Tak oto wyglada kod obslugujacy formularz:
<?
if(isset($_POST['submit'])) {
$sql = "INSERT INTO kartaopis VALUES('', ".$_POST['koszt'].", ".$_POST['numersetowy'].", ".$_POST['numersetowyna'].", ".$_POST['power'].", ".
$_POST['toughness'].", ".$_POST['printtekst'].", ".$_POST['oracletext'].", ".$_POST['flavortekst'].", ".$_POST['grafika'].", ".$_POST['ilosc'].", ".$_POST['stan'].", ".$_POST['secislaw'].",
".$_POST['rarity'].", ".$_POST['kartanazwa'].", ".$_POST['rodzajseta'].", ".$_POST['cycle'].")";
print("dane zostały dodane do bazy <font class=\"greenb\">kartaopis</font> - <font class=\"nbb\">$kartaopisid</font><BR>");
echo 'koszt - '.$_POST['koszt'].'<br>'; echo 'Numer Setowy - '.$_POST['numersetowy'].'<br>'; echo 'Numer Setowy - '.$_POST['numersetowyna'].'<br>'; echo 'Power - '.$_POST['power'].'<br>'; echo 'Touh - '.$_POST['toughness'].'<br>'; echo 'printtekst - '.$_POST['printtekst'].'<br>'; echo 'oracle - '.$_POST['oracletext'].'<br>'; echo 'Flavor - '.$_POST['flavortekst'].'<br>'; echo 'grafika - '.$_POST['grafika'].'<br>'; echo 'ilosc - '.$_POST['ilosc'].'<br>'; echo 'stan - '.$_POST['stan'].'<br>'; echo 'Secislaw - '.$_POST['secislaw'].'<br>'; echo 'rarity - '.$_POST['rarity'].'<br>'; echo 'karta nazwa - '.$_POST['kartanazwa'].'<br>'; echo 'Rodzaj - '.$_POST['rodzajseta'].'<br>'; echo 'Cycle - '.$_POST['cycle'].'<br>';
...etc.
}
?>
Wszystkie echa pokazuja dane dokladnie takie jakie wpisalem. Jedynie $kartaopisid pokazuje zero. Co wiecej wszedzie dodaje poprawnie poza kartaopis gdzie nie dodaje wcale, do innych tabel wszystko dodaje dobrze tylko ze $kartaopisid jest zero.
Bardzo prosze o pomoc poniewaz mam do wrzucenia jakies 1800 wpisow i nie jestem wstanie pamietac ciagle jakies 7 ide na okraglo przy kazdym wpisie innego ;(
Z powazaniem
zicher