![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 1 Dołączył: 31.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cześć, doszedłem już że mysql (wersje starsze niż 5, nowsze niż 4.coś.tam) obsługuje transakcje ale w tabelach typu InnoDB. No i niby w porządku jednak...
Mamm dwie funkcje:
Czy moglibyście mi pomóc, żeby przerobić je tak, aby obsługiwały transakcje? Nie chciałbym przerabiać wszystkich wywołań funkcji wiec wpadłem na pomysł, żeby transakcje wstawić w samej funkcji. Czy to dobre rozumowanie? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast kopiowac bezmyslnie czyjes skrypty i dawac je pozniej do przerobienia moglbys sie troche wysilic i poczytac cos o tranzkcjach skoro juz wiesz ze costam costam je obsluguje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak mowil Adiasz: poczytaj o tranzakcjach, czym sa, jakie maja wlasciwosci, jak i kiedy sie je stosuje, to bedziesz wiedzial ze chcac w funkcji sql() zaimplementowac tranzakcje nie uzyskasz nic nowego -- kazde zapytanie bedzie OSOBNO w tranzakcji, czyli tak jak defaultowo dziala mysql (auto commit wszystkich zapytan).
W tranzakcje obejmuje sie zazwyczaj wiele (>1) zapytan (ale nikt nie zabrania robic tego dla 1go zapytania -- tylko to nie ma zadnych wlasciwosci tranzakcji) -- wiec i tak bedziesz musial caly kod przerobic. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 1 Dołączył: 31.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli w sumie dla jednego zapytanie do bazy mogę z powodzeniem stosować funkcję SQL() (tą z przykładu powyżej)?
edit: ...a czy możecie odesłać mnie do jakiegoś rozsądnego przykładu (php + MySQL)? add: 2006 05 01 napisałem coś takiego: ..i niby wszystko ładnie, jednak znalazłem problem jeżli błąd wyskoczy w nie ostatnim zapytaniu, np:
czy można sprawdzić poprawność wykonania zapytań w inny, bardziej elastyczny sposób? ...i co się stanie jeżli serwer po drugim zapytaniu "padnie"? rzecz jasna że nie wykona się trzecie zapytanie, ale w jaki sposób wykona się ROLLBACK jeżli serwer nie odpowiada? Ten post edytował lenzcewski 1.05.2006, 11:09:46 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:31 |