![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chcialbym aby miniaturki zdjec zawsze byly w formacie poziomym (szerok>wysokosc). A jezeli ktos laduje na moj serwis pionowe zdjecie, to chcialbym zeby tworzyla sie miniaturka pozioma na zasadzie wyciecia srodka zdjecia (czyli tzw przyciecie). Probowalem samemu taka funkcje znalezc ale sie nie udalo.... Ktos ma jakies sugestie lub porady? Bede wdzieczny... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj napisać sam ;]
zalozmy ze masz zdjecie (szer1, wys1) i miniaturke (szer2, wys2). zmniejsz fotke by nowa_szerokosc = szer2 a nowa_wysokosc = szer1/wys1*szer2. i teraz jesli nowa_wysokosc > wys2 to przycinasz ja (nowa_wysokosc = wys2). pozosytało jedynie wysrodkowac i zresamplowac. proste ;] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Vogel @ 2006-04-27 11:32:09) jesli nowa_wysokosc > wys2 to przycinasz ja (nowa_wysokosc = wys2). pozosytało jedynie wysrodkowac i zresamplowac. proste ;] Drogi Voglu: ja juz jestem na etapie stworzenia miniaturki, ale problemem jest to, co dla Ciebie jest chyba oczywistoscia, bo jak wezme nowa wysokosc=wys2 to znieksztalci zdjecia a nie przytnie... Problemem jest wlasnie wysrodkowanie i zresamplowanie.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wygrzebałem gdzieś takiego staruszka. pobaw się. pozmieniaj i zobacz - powinienes juz latwo i szybko dojsc jak zrobic co chcesz ;] -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:55 |