![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam kod, który sprawdza zawartość katalogu news w poszukiwaniu plików tekstowych o rozszerzeniu *.txt. Korzystam z funkcji scandir" title="Zobacz w manualu php" target="_manual do pobrania listy plików do tablicy, a następnie wyłapuje pliki *.txt sprawdzając ostatnie 3 znaki pliku. W wyniku tego otrzymuję listę plików w alfabetycznym porządku i wyświetlam ich nazwę oraz treść. Jak jednak posortować te pliki (czyli dane z tabeli) według daty ostatniej modyfikacji pliku? Zdaje się, że przyda się do tego funkcja usort" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, ale nie wiem jak z niej skorzystać. Proszę o pomoc.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2005 Skąd: CBŚ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale zdaje mi się że podczas przeszukiawania katalogu nalezy wylapac tez date modyfikaacji pliku i wg tej wartosci sortowac pliki.
-------------------- "Kraj, który w technice nie postępuje, cofa się" - prof.S.Wł.Bryła
pajacyk.pl - a co Ci szkodzi kliknąć SOS please someone help me... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo spostrzegawcza uwaga!
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wiesz że możesz do tego użyć funkcji date...
date" title="Zobacz w manualu php" target="_manual zamień na unixowy czas i potem sortuj wg tego co jest większe/mniejsze ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Master Miko @ 2006-04-25 21:16:19) No wiesz że możesz do tego użyć funkcji date Jak się nie znasz to nie udzielaj takich odpowiedzi. Odpowiednim sposobem jest użycie funkcji filemtime" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, która od razu zwraca czas UNIX i nie ma potrzeby żadnego konwertowania. Wpadłem już na pomysł utworzenia z tej tablicy: Kod Array ( [0] => pierwszy.txt [1] => drugi.txt ) Tablicę zawierającą datę ostatniej modyfikacji, żeby miała taką postać: Kod Array ( [pierwszy.txt] => 1145995864 [drugi.txt] => 1145995852 ) Za pomocą takiego kodu:
Ale jak to teraz odpowiednio posortować według daty? Zdaje się, że funkcja array_multisort" title="Zobacz w manualu php" target="_manual może tutaj pomóc, ale jeszcze się bawię jak ją prawidłowo użyć. Jeżeli ktoś wie to proszę o wskazówki. ROZWIĄZANIE Działa funkcja:
Temat można zamknąć. Ten post edytował nexis 25.04.2006, 21:38:55 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodziło mi o użycie funkcji date z filetime... ale jak się NIE znam to nie będę się już mistrzu wypowiadał. np tej własności nie pamiętałem...
Ten post edytował Master Miko 25.04.2006, 22:49:31 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 4 Dołączył: 5.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę tutaj za dużo kodu.. przecież jest funkcja GLOB" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, a za jej pomocą można zrobic cos takiego:
-------------------- created by chomiczek
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 16:53 |