Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Nie działające złączenie LEFT JOIN
Aztech

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam 4 tabele:
rbx_users z danymi uzytkownika
rbx_topics z wątkami forum
rbx_forums z forami
rbx_subforums z subforami

Chcę je złaczyć z sobą tak aby wydobyć informacje o imieniu osoby poprzez złączenie po jej ID o tytule subforum oraz forum poprzez złączenia odpoweidnich id z zapisanymi w wątku ID. Niestety złączenie to nie działa mi porpawnie.
Poniższe złączenie
  1. SELECT rt. * , ru.user_id, ru.username, ru.name, rsf.title AS sftitle, rf.title AS ftitle
  2. FROM rbx_topics
  3. AS rt
  4. LEFT JOIN (
  5. rbx_permissions AS rp, rbx_forums AS rf, rbx_users AS ru, rbx_subforums AS rsf
  6. ) ON ( rt.topic_id = rp.topic_id AND rt.forum_id = rf.forum_id AND rt.subforum_id = rsf.subforum_id AND rt.author_id = ru.user_id )
  7. ORDER BY rt.topic_id

wyrzuca mi NULL-e
Kod
topic_id      forum_id      subforum_id      author_id      topic_kind_id      last_post_id      active      title      app_order      posts      description      user_id      username      name      sftitle      ftitle
32  83  53  33  0  0  1  wątek testowy należący do subfor  2  0  wątek należący do subforu testowego  33  Gremster  Grzegorz Szymanski  subforum testowe  forum testowe
34  83  0  2  0  0  1  wt należący do f  3  0  tutaj wstaw opis  NULL  NULL  NULL  NULL  NULL

mimo, że osoba o id 2, która powinna się złączyć istnieje w bazie i powinan pojawić sie zamiast NULLi istnieje - czy ktos ma jakiś pomysł dlaczego tak może być?

Gdy wykonam takie zapytanie, złączenie jest ok
  1. SELECT rt. * , ru.username, ru.name, ru.user_id
  2. FROM rbx_topics
  3. AS rt
  4. LEFT JOIN (
  5. rbx_users AS ru
  6. ) ON ( rt.author_id = ru.user_id )
  7. ORDER BY rt.topic_id

Ten post edytował Aztech 25.04.2006, 15:23:20
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:47