![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 3 Dołączył: 29.07.2005 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy ktoś dysponuje statystykami pokazującymi jaki procent ludzików korzystających z Internet Explorera ma to badziewie włączone?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 3 Dołączył: 29.07.2005 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale na ranking.pl nie ma przeciez statystyk dotyczacych activex...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@pawel_k: Jak byś do treści posta zamiast "to" wstawił "ActiveX" to zapewne nie było by takich nieporozumień. Uczmy sie zadawać pytania tak, aby łatwo było na nie odpowiedzieć
![]() Ten post edytował sztosz 25.04.2006, 12:42:06 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
mój błąd, myślałem że tytuł tematu jest wystarczająco wymowny
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bazuje na żadnych statystykach, ale można śmiało chyba przyjąć że conajmniej 80% użytkowników IE ma włączoną obsługę "bezpiecznych" i podpisanych kontrolek ActiveX. Przez Bezpieczne rozumiem takie które nie ingerują bezpośrednio w nasz system i nie wykonują niebezpiecznych "kawałków kodu".
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
a czy "niebezpieczny kawełek kodu" oznacza zablokowanego ajaxa?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
AJAX to nie activeX
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(mike_mech @ 2006-04-25 18:51:56) AJAX to nie activeX pewnie że nie, ale Cytat Obiekt został pierwotnie stworzony przez Microsoft i użyty od Internet Explorera 5.0, jako obiekt ActiveX, który odtąd jest dostępny poprez JavaScript, VBScript lub inne języki skryptowe obsługiwane przez przeglądarkę.
|
|
|
![]()
|
|
@pawel_k: Badź tak miły i napisz nam skąd ten cytat i do czego on się odnosi?
Ajax - Asynchronous JavaScript and XML = termin określający "nowe" podejście do wykorzystania dotychczasowych technologii razem, włączając w to: HTML lub XHTML, kaskadowe arkusze stylów, JavaScript, Obiektowy Model Dokumentu, XML, XSLT oraz XMLHttpRequest. ( http://pl.wikipedia.org/wiki/AJAX ) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pawel_k Zastanow sie i jeszcze raz, jednoznacznie, napisz czego szukasz.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
@sztosz
http://pl.wikipedia.org/wiki/XMLHttpRequest @dr_bonzo od początku szukam tego samego: statystyk ile użytkowników Internet Explorera ma wyłączoną obsługę activeX. Jak wiadomo przy wyłączonej obsłudze activeX'a AJAX nie będzie działał, miałem przez to problem z jednym zleceniodawcą który chciał AJAXa w panelu admina ale za nic nie chciał zmienić przeglądarki albo włączyć w jego ukochanym IE absługi activeX... przy następnych zleceniach wolałbym dysponować badaniami przy przedstawieniu zleceniodawcom wad i zalet AJAXa oraz jaka część ludzi nie będzie mogła skorzystać z dodatkowej funkcjonalności... mam nadzieje że już wszystko jasne będzie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ano patrz, to ja na przykład do tej pory nie wiedziałem że XMLHTTP w IE 5 i 6 było ActiveX'em, a w IE7 jest to osobny obiekt, ale... też go można wyłączyć. Ale dzięki tobie się dowiedziałem
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Kraków , Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ja bym proponowal taki test: Robisz 1 skrypt w ktorym zliczas ilosc wszytkich gosci (np zapisujac stan do bazy). Robisz 2 skrypt w ktorym za pomoca ajaxu sumujesz gosci i tez stan zapisujesz do bazy. i potem masz juz porsty wynik ile weszlo ilu dziala ajax. @edit: do tego bedziesz wiedzial o wsyztkich przegladarkach nie tylko IE Napislem to i sam teraz sie zamotalem hehehe. Chodzi po porstu oto: Zrob 2 liczniki jeden za pomoca ajaxu drugi normalnie. I bedizesz mial czysty wynik. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nasto[b] nie chodzi o stworzenie systemu statystyk ale o same [b]dane statystyczne:
Cytat wolałbym dysponować badaniami przy przedstawieniu zleceniodawcom wad i zalet AJAXa oraz jaka część ludzi nie będzie mogła skorzystać z dodatkowej funkcjonalności.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Kraków , Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jesli takowych nie ma to podalem tylko pomysl jak mozna je zrobic.
Fakt faktem ze @pawel_k szuka gotowch. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 01:37 |