![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chcialbym wyciagnac z formularza tresc pola textarea, ale tak zeby stalo sie to jeszcze przed przejsciem do skryptu podanego w action formularza. Jesli mialbym taki kod w js Kod function przetwarzaj_formularz(formularz) { var zapytanie = formularz.zapytanie.value; } to czy istnieje mozliwosc przypisania wartosci z formluarz.zapytanie.value nie do dowolnej zmiennej, ale od razu do $_SESSION['zapytanie']. Albo w jaki sposob wyciagnac to zapytanie z formularza i umiescic je w tablicy $_SESSION, ale tak zeby stalo sie to jeszcze przed przejsciem do skryptu podanego w akcji formularza. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napewno możesz zrobić to przez AJAX, ale w standardowym JavaScripcie (bez używania XMLHttpRequest) nic nie wrzucisz do $_SESSION bez przeładowania strony. Tak czy siak musisz użyć najpierw skryptu php, z poziomu JS nie ma dostępu do zmiennych sesji.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki za szybka odpowiedz. A moze jest jakis inny sposob na to,zeby przechowac to co wpisze w textarea bo pole to sluzy mi do wpisywania zapytania do bazy mysql i pozniej do podzielenia zwroconych wynikow stosuje stronicowanie i jesli wyniki mieszcza sie na jednej stronie wszystko jest ok a jesli nie to po przejsciu na druga strone nie mam juz dostepu do tresci tego zaptytania i zamiast dalszej czesci wynikow dostaje blad. Dlatego szukam sposobu na przechowania tresci tego zapytania.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zawsze zostają Tobie tablice $_POST i $_GET. Nie wiem w czym widzisz problem.
|
|
|
![]()
|
|
Dziekuje za odpowiedz. Problem polega na tym, ze jesli w textarea wpisze sobie zapytanie np.
i zatwierdze formularz to pokaza mi sie wyniki. Na pierwszej stronie wyswietlam sobie zawartosc $_POST['zapytanie'] i jest ok czyli wyswietla mi select userid from nazwa bazy i ponizej wyniki zwrocone przez zapytanie natomiast jesli przejde na druga strone z wynikami $_POST['zapytanie'] jest juz puste takze zapytanie sie nie wykonuje i zamiast pozostalych wynikow mam blad. Jestem poczatkujacym w php i byc moze robie glupi blad, ale nie potrafie sobie z tym poradzic a sytuacja wyglada tak jak opisalem. |
|
|
![]()
|
|
Rozwiązaniem śa ukryte pola.
To pole będzie normalnie widoczne w tablicy $_POST.
Ten post edytował LBO 24.04.2006, 15:01:38 |
|
|
![]()
|
|
OK, ale w tym przypadku zapytanie mam wpisane na sztywno a co jesli raz bede chcial wybrac sobie tylko userid a za drugim razem np. login i userid a za trzecim jeszcze cos. W takim wypadku musialbym robic tyle tych ukrytych pol ile mam mozliwych kombinacji zapytan do bazy a pozniej jeszcze w jakis sposob identyfikowac jakie zapytanie zostalo wpisane i wartosc tego pola podstawiac. Nie wiec czy dobrze zrozumialem,ale jesli tak to nie jest to zbyt dobre bo ja za kazdym razem moge miec inne zapytanie do bazy.
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Istnieje możliwość przesłania tablicy (POST albo GET). A ja się pogubiłem, o co Tobie chodzi. Jasno sie pytałeś, jak możesz w niewidoczny sposób przesłać jakieś dane pomiędzy stronami (w więcej niz jednym przeładowaniu - chociaż to juz możesz poprzez sesję załatwić).
|
|
|
![]()
|
|
Postanawiam kontynuowac temat bo nie daje mi to spokoju. Mam takie zapytanie:
gdzie $_POST['zapytanie'] przechowuje mi tresc zapytania wpisanego na poprzedniej stronie w polu textarea. Jak juz pisalem przy stronicowaniu zawartosc $_POST['zapytanie'] jest widoczna tylko na pierwszej stronie z wynikami, wiec zeby przekazywac ja dalej zrobilem takie formularze: dla przejscia do poprzedniej strony z wynikami dla przejsca do nastepnej strony z wynikami Jednak w dalszym ciagu jesli wyswietle sobie na pierwszej stronie z wynikami tresc zapytania to jest ok i np. mam: select login from logowanie LIMIT 0,3, jednak jesli przejde na druga strone z wynikami to z zapytania zostaje tylko: LIMIT 3,3, wiec jak widac nie przekazuje mi do nastepnych stron zawartosci $_POST['zapytanie']. Moze za bardzo kombinuje, ale prosze jakby ktos znalazl sposob jak to rozwiazac o pomoc gdyz jest mi to dosc bardzo potrzebne. Pozdrawiam Ten post edytował arioner 27.04.2006, 20:36:21 |
|
|
![]()
|
|
Prosze... przeanalizuj ten kod. Dodałem kilka "skrótów" (w sensie algorytmu działania, bo o sama implementacja jest taka sobie - moznaby np. uzywać warunek ? true : false; w zamian tych kilku if'ów). Mam nadzieję, że się Tobie przyda.
cheers
P.S. Kod powinien działać (nie sprawdzałem, bo nie jestem u Siebie. Jakby co to wal śmiało), ale nie ręczę głową. ![]() |
|
|
![]()
|
|
@LBO dziekuje Tobie bardzo za pomoc. Kod oczywiscie dziala
![]() ![]() pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:48 |