Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> galeria - przegladanie zdjec
vetoh
post 23.04.2006, 20:33:43
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Chcialbym zrobic prosta galerie zdjec (w php oczywiscie). Mam dwa pomysly ktore chcialbym aby sie w niej znalazly, a mianowicie:
- po kliknieciu na miniaturke zdjecie otwiera sie w trybie pelnoekranowym
- po kliknieciu klawisza myszy (lub klawiatury) przechodzimy do nastepnego zdjecia w folderze (oczywiscie wszystko w trybie pelnoekranowym)

Czy moglbym prosic o jakies sugestie jak moglo by to byc najlepiej wykonane?? Jestem raczej poczatkujacy w php:)

Jesli zadalem pytanie w nieodpowiednim watku to przepraszam, przeniose sie do "przedszkola":)

Prosze a jakies podpowiedzi.

Pozdrawiam,
Michal
Go to the top of the page
+Quote Post
slash12345
post 24.04.2006, 17:07:14
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Najlepiej zrealizować to za pomocą funkcji glob. Zmniejszanie obrazków byłoby nieco trudniejsze, trzebaby dysponować ich miniaturami w osobnym folderze miniatur (dla tych, którzy uważają, że miniatury można generować dynamicznie, nadzedł czas na dotlenienie mózgu). Mój sposób: przy uploadowaniu pliku na serwer przetwarzać go biblioteką GD (z GIF-ami będzie problem) i zapisywać miniatury w katalogu np. /miniatury/. Przejście do następnego obrazka możnaby zaimplementować, używając np. numeru aktualnie oglądanego obrazka doklejanego do odnośnika.
EDIT: tryb pełnoekranowy to możemy uzyskać w PowerPoincie albo w kinie ew. w Internet Explorerze ale nie w pokazie HTML, tak samo z tym naciskaniem przycisków klawiatury do przejścia dalej. Może lepiej od razu zacząć uczyć się C++?

Ten post edytował slash12345 24.04.2006, 17:08:53

--------------------
Kod
thewanderer@debian:~$ sudo apt-get dist-upgrade
Konieczne pobranie 666KB pakietów. Czy chcesz kontynuować? [T/n] nieeeeeeee
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.06.2025 - 15:51