![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 10 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie znam sie za bardzo na socketach i nie wiem jak nimi się poslugiwac.
Chcialem napisać sobie skrypt który sprawdzałby czy dana domena istnieje. Ale nie wiem jak do tego sie zabrac i jakich funkcji bede potrzebowal. Nie chce gotowca, chce kilka wskazowek. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wykorzystaj serwery WHOIS
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
checkdnsrr" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, ewentualnie (jeżeli posiadasz serwer na *nixie) poczytaj i użyj komendy host.
cheers |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Skąd: Columbus Georgia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosciej ...
mozesz uczyc cUrl lub fopen(nazwa_domeny,"r"); jesli otwarles ten zbior to domena istnieje .. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@060156: co do tego sposobu to nie zawsze istninie domeny oznacza ze jest ona dostepna w sieci (podpieta pod jakiś serwer), więc jest to sposób zawodny, aczkolwiek da się sprawdzić nim bardzo prosto większość domen.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 10 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
whois.php
check.php
Aby odciążyć serwer najpierw sprawdzam checkdnsrr jeśli zwraca mi False wtedy łączę się z serwerem Whois... Działa. Tylko troche wolno :/ pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Aby odciążyć serwer najpierw sprawdzam checkdnsrr jeśli zwraca mi False wtedy łączę się z serwerem Whois... Ja na twoim miejscu, wrzuciłbym to w jedną klasę (samotna ta klasa z jedną metodą tylko - to już lepsza sama funckja) - dzieki temu te dwa kroki można by używać niezależnie, a w 3 metodzie umieścił to co napisałeś w cytacie. P.S. Uniknąłbyś powtórek w kodzie. Ten post edytował LBO 24.04.2006, 22:22:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 13:51 |