![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam,
mam taki problem: mam wyszukiwarkę, jednym z kryteriów jest szukanie po miastach, i tak np. mam listę rozwijaną i wyświetlam miasta, <option value="1"' . ($_REQUEST['miasto'] == 1 ? ' selected' : '') . '>Warszawa</option> <option value="2"' . ($_REQUEST['miasto'] == 1 ? ' selected' : '') . '>Łódź</option> itd. teraz chcę stworzyć nazwę ogólną - Warszawa i okolice, żeby wyświetlał option value 1 i 2 w jednym jak to stworzyć bez dodania nowego miasta w bazie? bo to się odnosi tylko do wyszukiwarki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napewno nie po stronie przeglądarki... nie uzależniaj tego od HTML'a... wszystko powinno się dziać od strony programistycznej... program powinien wiedzieć, że dla
ma wyszukać miasta w okręgu Warszawy. Stwórz w bazie danych tabele z dystryktami (Warszawski, Krakowski itd) i potem przydzielaj klucz główny poszczegolnych dystryktów do rekordów ([b]klucz obcy[b]) miast z tabeli miasta - którą zapewne stworzyłeś/łaś. P.S. Założyłem, że korzystasz z bazy danych. Ale moje rozwiązanie można w łatwy sposób przenieść na tablice - dodajesz w tablicy jeszcze jedno pole z okręgiem do jakiego należy miasto. Ten post edytował LBO 21.04.2006, 11:42:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
ok, ale nie bardzo rozumiem
np. stworzę tabelę i dam id=1 np. warszawski i podam mu id_miasta=1 a gdzie zadeklarować , że do tego też należy id_miasta=2? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stwórz dodatkową kolumnę w tabeli miasta. W niej możesz podawać id dystryktu do jakiego miasto z danego rekordu należy. A w tabeli z okręgami potrzebujesz tylko klucz główny (ten który podajesz w nowej kolumnie) i nazwę dystryktu.
Ten post edytował LBO 21.04.2006, 12:36:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:10 |