![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A tak możesz spróbować? :
Czy raczej nie o to chodziło? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
TomASS ty mi napisałeś funkcje w Ajax, a ja chciałem tylko odpowiedz jak moge to uzyskac przez this.form
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat TomASS ty mi napisałeś funkcje w Ajax ![]() Przecierz to 'czysty' JS, tak samo jak:
Możesz napisać:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(TomASS @ 2006-04-20 17:36:36) Cytat TomASS ty mi napisałeś funkcje w Ajax ![]() Przecierz to 'czysty' JS, tak samo jak: hmm takiego czegoś jeszcze nie widziałem $(id) ![]() A to this.form.name jest mi potrzebne do bbcode. Mam powiedzmy sobie formularz o nazwie 'dodaj_notatki' i w nim przyciski button z akcja onclick do funkcji bbcode. onclick="bbcode(nazwa_form lub element tablicy, ''); No i po kliknięciu jesteśmy odsyłaniu do funkcji:
I chciałem tez argument 'formularz' właśnie zrobić jako this.form.name przy zdarzeniu onclick ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zakładam, że te formularze generowane są w jakieś pętli i nie znasz ich dokładnych nazw i ich ilości - bo jeśli byłby jeden formularz to nie ma sensu robić czegoś takiego.
Jeśli jest kilka to możesz zrobić tak podczas generowania formularzy: 1. W pętli generujesz formularz o id='formularz'.$i gdzie $i jest licznikiem 2. Dodajesz funkcje JS bbcode('formularz'.$i,''); 3. Zwiekszasz licznik $i A funkcja JS wygląda tak: Kod function $(id){ return document.getElementById(id); } bbcode(formularz, code){ $('formularz').poletxt.value += code; } Może tak być? Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2003 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak przekazac nazwe obiektu textarea i input do funkcji?? bo chce zrobic tez cos na wzor bbcode tylko dla kilku okienek z jedna grupa przyciskow b,i,u.... jak narazie to [znaczniki] wskakuja mi do z gory okreslonego textarea, a chcialbym zeby wskakiwaly do tego, ktory akutalnie edytuje
-------------------- Staraj się nie spieprzyć roboty. Niektórych to ucieszy, pozostałych zdziwi.
www.mobiline.pl |
|
|
![]()
|
|
To chyba nie tak prosto wykryć textarea, którego właśnie edytujesz, aby przypisać do niego jakąś akcję.
Ja bym to zrobił tak: 1. pole input typu hidden <input type="hidden" id="pole" value=""> 2. do kazdego tekstarea dodalbym onClick lub onFocus = 'zmien_wartosc_w_polu_ukrytym_na_id_tego_inp' 3. I teraz w tym polu ukrytym masz id aktualnie edytowanego texarea Może da się prościej? Tylko jak? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Może da się prościej? Tylko jak? A może do każdego textarea dodać onclick lub onfocus a w tych trigerach wywołać function_action(this.id). edit: po zastanowieniu chyba o to chodziło TomASS'owi. Ale pokazałem impementacje jego pomysłu: Kod id="identyfikator" onclick="passID(this.id)"
Ten post edytował LBO 21.04.2006, 10:49:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2003 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki wielkie... meczylem, meczylem i udalo mi sie przerobic na cos takiego
Cytat <script language="javascript"> var b = 2; function tag(v, tagopen, newbut, tagclose, oldbut, name, field) { if(eval(v)%2 == 0){ eval("window.document.editform."+name+".value = newbut;"); var windows = window.document.editform.field.value; var tresc = eval("window.document.editform."+windows+".value;"); eval("window.document.editform."+windows+".value = window.document.editform."+windows+".value + tagopen;"); eval("window.document.editform."+windows+".focus();"); }else{ eval("window.document.editform."+name+".value = oldbut;"); var windows = window.document.editform.field.value; eval("window.document.editform."+windows+".value = window.document.editform."+windows+".value + tagclose;"); eval("window.document.editform."+windows+".focus();"); } eval(v+"++;"); } </script> <form action="" method="post" name="editform"> <input type="hidden" id="field"> <textarea id="post1" onclick="document.editform.field.value = this.id">tresc post1</textarea><br><br> <textarea id="post2" onclick="document.editform.field.value = this.id">tresc post2</textarea><br><br> <textarea id="post3" onclick="document.editform.field.value = this.id">tresc post3</textarea><br><br> <input type="button" value="B" name="b" onclick="java script:tag('b','', 'B*', '', 'B', 'b', 'document.editform.field.value');" > <input type="submit"> </form> ... pewnie sie da to jakos zoptymalizowac, no ale nie za bardzo umie js ![]() Ten post edytował ali 21.04.2006, 15:53:29 -------------------- Staraj się nie spieprzyć roboty. Niektórych to ucieszy, pozostałych zdziwi.
www.mobiline.pl |
|
|
![]()
|
|
@LBO:
Cytat Cytat Może da się prościej? Tylko jak? A może do każdego textarea dodać onclick lub onfocus a w tych trigerach wywołać function_action(this.id). edit: po zastanowieniu chyba o to chodziło TomASS'owi. Ale pokazałem impementacje jego pomysłu: Kod id="identyfikator" onclick="passID(this.id)" To może lepiej najpierw się zastanowić a później (nie)pisać. @ali: Twój skrypt wywala mi błędy JS pod IE.Tak chyba będzie lepiej:
Ten post edytował TomASS 21.04.2006, 22:41:09 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(LBO @ 2006-04-21 09:46:54) Kod id="identyfikator" onclick="passID(this.id)" Skoro można pobrać nazwe id z aktualnego elementu i przekazać do funkcji (this.id jak jest napisane) to można chyba też przekazać podobnie nazwe formularza przez this ? ale moge sie mylic |
|
|
![]()
|
|
Nazwe formularza w którym jest element? Czyli w zasadzie nazwę rodzica tego elementu?
Np. name pola text:
Coś się tak uparł na 'name'? ![]() Sam parametr Name nie zawsze jednoznacznie określa Ci element na stronie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ooooooo TomASS o to mi chodziło
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:34 |