![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Problem trywialny, ale zawsze pierwszy krok jest najtrudniejszy. Przeglądałem różne kursy internetowe, ale autorom jakoś nie chciało się dogłębnie wytłumaczyć co i jak. Tak z samo z książkami, z którymi miałem styczność. W manualu jest za to tego tyle, że ciężko wyłowić taki banalny problem jak proste wyciąganie danych. W sumie z tego co zrozumiałem powinno to w najprostszej formie wyglądać tak:
No i lipa, nic się nie pojawia. Czytając skrypty innych osób doszedłem, że powinno się użyć funkcji mysql_fetch_array/row. Tyle, że większość takich autorskich skryptów to skomplikowane pętle dostosowane do osobistych potrzeb, a nie proste działania.
Nie dość, że wygląda durnie, to oczywiście nie działa. Zwracam się więc z prośbą o wyjaśnienie, na czym polega mechanizm wyciągania danych z bazy MySQL i jak sie tym bawić na poziomie podstawowym? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2003 Skąd: Tarnobrzeg/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
uproszczony kod z manuala
a wiecej tutaj -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Drogi Guest :
Po kolei: 1. Połączenie z bazą danych:
2. Kompletowanie zapytania SQL:
3. Wykonanie zapytania:
W odpowiedzi otrzymasz tzw. identyfikator wyniku. 4. Jeśli to było zapytanie typu SELECT to możesz wyświetlić w prosty sposób to co zostało zwrócone jako wynik:
lub:
5. Ilość zwróconych rekordów:
Powodzenia ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:35 |