![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problemy z napisaniem systemu smarty. Czy znalazlaby sie osoba, ktora zechcialaby po otrzymaniu zrodla html mojej strony takowy system napisac? Layout mam juz gotowy, wiekszosc skryptow rowniez. Z gory dziekuje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do samego HTML'a smarty nie jest potrzebne... Masz kod jakiś kod php...?
-------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam kod php.
- logowanie, system newsowy, system banerowy, licznik etc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę że powinieneś sam sprubować. Obsługa smarty jest dość prosta, a jak czegoś byś nie wiedział zawsze możesz zapytać na forum. Tak to może byc sporo roboty, wątpię żeby ktoś sie podjął...
![]() -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
Omega, podaj mi link do jakiegoś kursu smarty. Byłbym wdzięczny
![]() A tak propo to można się bez pisania tego systemu obejść? Gdybym np menu etc. zincludowal normalnie ręcznie, to czy mogłoby to zastąpić smarty? Gorzej byłoby z tymi linkami www.domena.com/index.php?go=aasasas ... |
|
|
![]()
|
|
Możesz bez problemu wstawić menu... Nie będzie to w niczym przeszkadzało, tylko może byc trochę kłopotliwe, a co do kursu to:
http://smarty.php.net -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
1. Czyli w kodzie HTML w tabeli gdzie znajduje się menu wstawnie np. <? include "menu/menu.inc" ?> a w pliku menu.inc wstawie kod HTML tego menu to bedzie rowniez dobrze?
2. A jest jakis inny sposob na to, zeby linki mialy typ np. index.php?go=jakisdzial. Czy takie linki to prosta sprawa? 3. Nie ma jakiegoś polskiego kursu smarty? Nie znam na tyle englisza, zeby na nim uczyc sie smarty ;/ No ale trudno... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wlasnie, czy jezeli zincluduje sie kazda czesc strony recznie tez bedzie dobrze - w takiej postaci co opisal kolega? No i dopisuje sie do pytania, czy mozna w jakis inny sposob (bez smarty) uzyskac linki te o ktorych mowil Youth??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hejka
![]() Panowie 1)tak powinno działać include("cosik tam"); 2)panowie poczytajcie cosik na temat php np manuala, tego typu linki to nic innego jak sposób przesyłania wiadomośći pomiedzy stronami typu zmienna=wartość przytocze wam doskonały moim zdaniem sposób generowania strony...[php:1:2e817c8579]<?php //pobiera z linku parametr 'go' i przypisuje go do zmiennej $gdzie $gdzie = $HTTP_GET_VARS['go']; $strony = array ( //tutaj dokładnie wypisujemy co sie ma includowac w postaci tablicy "siedziba" => "inc/teksty/siedziba.inc", "adres" => "inc/teksty/adres.inc" ); //sprawdza jezelizawartość istnieje w tablicy to includuje //podana tam wartość if ($strony[$gdzie] != '') { include("inc/header.inc"); include("$strony[$gdzie]"); include("inc/footer.inc"); } //tutaj includuje strone jezeli zwiedzajacy podał złą wartość parametru //lub cos co chcecie aby było na głownej else { include("inc/header.inc"); include("inc/teksty/glowna.inc"); include("inc/footer.inc"); } // a konstrukcja linku wygląda tak index.php?go=siedziba ?>[/php:1:2e817c8579] Mam nadzieje że udało mi sie to objasnic. :wink: Pozdrawiam PAT |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, Pat. Nie rozumiem dalej tego, gdzie mam wkleić ten kod - do index.php? Jeżeli mam w menu 70 linków, no to w tym systemie musze pisać 70 x (oczywiscie modyfikujac je)
"siedziba" => "inc/teksty/siedziba.inc", "adres" => "inc/teksty/adres.inc" ? Ten kod wkleic przed kodem html, czy po? No i najważniejsza rzecz - nie rozumiem tego includowania tablic. Jeżeli mam menu w tabeli, a zincludowane menu pod adresem jakiskatalog/menu.inc no to w tabeli wstawiam include("adresik") a w tym systemie obok kodu include("inc/header.inc"); include("$strony[$gdzie]"); include("inc/footer.inc"); pisze include("jakiskatalog.inc") ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten kod i tylko on wklejasz jako index.php
obejrzyj dokładnie ten kod tutaj[php:1:b36a77e4b9]<?php if ($strony[$gdzie] != '') { include("inc/header.inc"); include("$strony[$gdzie]"); include("inc/footer.inc"); } ?>[/php:1:b36a77e4b9] i tera tak: strone jak masz w html dzielisz na dwie części i pierwszą z nich jest header.inc a drugą footer.inc a miedzy nie ładuje sie zawartosć do której ścieżke podajesz w tablicy. :wink: A teraz czy ty jeszcze w header chcesz zaincludować menu to już twoja sprawa ale nie powinieneś mieć z tym problemu 8) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 14:35 |