![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 505 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nowy wątek (za pozwoleniem nospora) w formie kontunuacji tematu zamieszczonego ags - Nowe zmienne konfiguracyjne : cache (boolean), cache_expire (int) - definiujace parametry cache template_php (string), template_txt (string) - sciezki dostepu |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak jest z modyfikatorami swoimi? jest jakis system pisania plugów czy są wbudowane w core?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Kraków , Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam tylko jedno pytanie, bo nie czytalem poprzedniego calego watku. Jak moge zrobic petle w petli?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 505 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ActivePlayer : Dlugo rozwazalem czy system pluginow powinien sie znalesc, ale z tego co widze to raczej bedzie musial
![]() A tak z ciekawosci - jakie bys chetnie widzial modyfikatory, tzn jakich Ci brakuje? @nasto : co rozumiesz poprzez petle w petli ? moze zadowoli cie instrukcja (@cycle) - mozesz je zagniezdzac -------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Kraków , Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzilo mi o cos takiego :
{petla} Produkt etc ... {petla} wartosci np z innej tabeli {petla} wartosci 2 np z innej tabeli {end} {end} {end} -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kod {@cycle(tabela_a)}
Produkt : {tabela_a['klucz_a']} {@cycle(tabela_b)} Produkt : {tabela_b['klucz_b']} {@end} {@end} -------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja osobiscie bardzo potrzebowalbym mozliwosci podpinania latwo funkcji z phpa, a to dlatego ze mam w jakiejstam klasie
![]() Kod {create_link a=usun b=$item->id} i przepuszczane jest przez generatorek - w razie potrzeby robie w 10 min easy urle itp itd.Bastion, jestem nie pocieszony - spozniles sie. 99% projektów jakie mam na barku stoi na smartym, nie wiem czy sie przerzuce z powodów kompatybilnosci - no chyba ze dalbys rade uczynic suppport skladni smartowej ( wiem ze byś nie dał bo to nie ma sensu ), a widze ze kameleon daje rade w 21 wieku. |
|
|
![]()
|
|
w 1.6 zatem pojawi sie system pluginow z obsluga zewnetrznych funkcji nie koniecznie muszacych byc czescia klasy smile.gif
updated : udalo sie przetestowac OPT pod kątem testu generowania www, wykres uaktulniony -------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No no.. szkoda, ze akurat teraz to wypusciles, bo mam troche sajgon na uczelni i raczej nie powalcze w tej chwili ze swoimi szablonami, ale przynajmniej sprobuje dojsc co powoduje, ze "przegrywam"
![]() Bylbym jeszcze wdzieczny jakbys udostepnil caly test, tak jak ja to zrobilem w poprzednim temacie tylko, ze z uwzglednieniem zmian, ktore wprowadziles (m.in nowa wersja Chameleon'a i juz przygotowane pod niego szablony), tak zeby kazdy mogl odpalic to u siebie i przekonac sie, ze nie bierzesz tych liczb z kapelusza. Nie zebym watpil, ale jak wyniki sie potwierdza u innych to moze tylko podniesc "prestiz" wynikow, na pewno nie zaszkodzi ![]() PS. jak mozesz to napisz tez czym wygenerowales te sliczne wykresy ![]() -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() a wykresy wygenerowałem starym poczciwym M$excel ![]() ![]() -- updated , wersja 1.6.0 wydana Kod * Pełna dokumentacja na stronie http://www.vertis.com.pl/doc/
* Nowa metoda mapowania parametrów funkcji, modyfikatorów * Usprawniona kompilacja i detekcja kluczy tablic * Wsparcie dla klasy Class5.Debugger * Wsparcie dla składni XHTML * Kompilator poprawnie interpretuje klucze null, false oraz true jako parametry * System obsługi wtyczek * Nowe funkcje klasy Chameleon : o source() - zwraca źródło skompilowanego szablonu ( do celów debuggu ) * Nowe modyfikatory (plugin) : o filesize(round, format) - zamienia liczbę na zapis KB, MB, GB / Kbit, Mbit, Gbit (...) o links(class, overwrite) - aktywuje linki URL w podanym tekście * Usunięto błędy o bug001 : parametry force_compile oraz template_txt nie były przenoszone do includów o bug002 : brak komunikatu błędu w przypadku nieznanego modyfikatora o bug003 : usunięto błędy kompilacji w przypadku braku znaczników o bug004 : poprawiono działanie funkcji math() -------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wersja 1.60 wypada pod wzgledem szybkosci?
|
|
|
![]()
|
|
identycznie jak 1.5
-------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ja bym powiedzial, ze prawie identycznie.. u mnie widac minimalne zwolnienie, ale to prawie, ze na granicy bledu, wiec mozna pominac.
Mam tez zle wiadomosci, pobawilem sie chwile w złego usera... no i fajnie sobie zawiesilem apacha nieskonczona rekurencją ![]() Reprodukcja jest bardzo prosta.. robisz szablon i includujesz w nim samego siebie, mozna tez przypadkowo z jakiegos szablonu juz zaincludowac taki, ze powstanie petelka.. fajnie jakby sie pojawilo jakies info o takim bledzie, a nie zwis apacha ![]() Dodatkowo jest maly blad, ze jak nie istnieje katalog z pluginami (w ogole go po prostu nie ma) to leci piekny warning: Warning: opendir(....\Chameleon1.6.0\plugins/) [function.opendir]: failed to open dir: Invalid argument in ....\Chameleon1.6.0\class5.chameleon_compiler.php on line 62 Ani nie bede pisal jak to poprawic, bo zapewne dobrze wiesz ![]() Mam tez jedna uwage.. pamietam, ze sam troche walczylem z tym u siebie, bo uznalem to za wazne, wiec przytocze to i tutaj. Chodzi o to, ze traktujesz sciezki do szablonow troche nieintuicyjnie (ja wiem, ze tak jest latwiej, bo sam tak mialem ;]). Juz wyjasniam na przykladzie: Struktura katalogow z szablonami: Kod tpl | index.tpl | \---subdir | header.tpl | footer.tpl | \---test test.tpl Z glownego index.tpl includujemy sobie headera i footera. Teraz chcemy sobie z ów headera lub footera zaincludowac szablon test.tpl no i co sie okazuje ? Ze musimy zrobic {@inc("subdir/test/test.tpl")}, sciezka wzgledna (test/test.tpl) nie przejdzie, bo jest ona zawsze brana wzgledem katalogu glownego szablonow. Podobnie ma sie sprawa jesli z pliku test.tpl chcialbym zaincludowac jakis z glownego katalogu. Musze zrobic nieintuicyjne dla mnie w tym momencie {@inc("plik.tpl")} zamiast {@inc("../../plik.tpl")}. Z racji, ze sciezki wzgledne sie przydaja to pomysl nad tym w nastepnej wersji ![]() Narazie tyle, pozdrawiam i zycze milych swiat majowych. Mam nadzieje, ze Ci ich wlasnie nie popsulem ![]() -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Cytat No ja bym powiedzial, ze prawie identycznie.. u mnie widac minimalne zwolnienie, ale to prawie, ze na granicy bledu, wiec mozna pominac. Mam tez zle wiadomosci, pobawilem sie chwile w złego usera... no i fajnie sobie zawiesilem apacha nieskonczona rekurencją tongue.gif Źli userzy fantastycznie wplywaja na zdrowy rozwoj projketow ![]() A więc ![]() Taged Bug#005 : Dopuszczenie do nieskonczonej rekurencji Taged Bug#006 : Warringi przy braku katalogu plugins Requested : Ścieżki względne w includach ![]() Ja tez zauwazylem cos w czego w Nemsisie brak, a mysle ze by sie przydalo. Sprawa dotyczy Cache. Z tego co wyczytalem ustawiasz Cache czasowo lub na ID ( ja z ID narazie zrezygnowalem ). Ale o co chodzi, chodzi o to ze jak ustawiasz cache powiedzmy na godzine , a w trakcie tej godziny zmienisz cos w szablonie to i tak nie zostanie to przeprasowane az do czasu miniecia czasu cache, wiec wtedy pozoastaje reczne wyczyszczenie zawartosci cache. Fajnie by bylo ze zmiana w tpl powoduje zresteowanie licznika. -------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 20.06.2005 Skąd: krakow/rzeszow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fajna klasa trzeba przyznac
![]() Mianowicie poprawienie denerwujacych bledow typu "NOTICE" przy error_reporting(E_ALL) ![]() ![]() -------------------- nihil novil ...
|
|
|
![]()
|
|
Taged Bug#007 : Usunięcie błędów E_NOTICE
![]() -------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Źli userzy fantastycznie wplywaja na zdrowy rozwoj projketow ![]() To fakt.. tez musze sobie takich skolowac ![]() Jesli chodzi o cache u mnie to jest tak jak mowisz. W momencie, gdy zmieni sie szablon to cache jest odbudowywany. Byc moze nie wynika to jasno z komentarzy w kodzie, ale tak wlasnie jest ![]() Cos mi sie wydaje, ze przydalaby mi sie dokumentacja... tylko, ze na sama mysl, ze mam cos takiego pisac robi mi sie niedobrze ![]() edit: tia... jakbym ja sie teraz przemogl i zabral sie za to to moglbym miec powazny problem z zaliczeniem obecnego, niezbyt przyjemnego, semestru ![]() -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
FiDO: ja sie przemoglem
![]() ![]() -------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rowniez mam blad - co prawda nie wiem, czy traktowac to w kategorii buga, no ale....
![]() Blad wystepuje przy stosowaniu w projekcie funkcji __autoload
przy tworzeniu obiektu typu Chameleon, php wywala sie z nastepujacym bledem Cytat Compile Error: /home/webdate/public_html/webdate/index.php line 33 - require_once() [<a href='function.require'>function.require</a>]: Failed opening required '/home/projekt/include/Debugger.class.php' (include_path='.:/usr/local/lib/php:/home/projekt/php_libs/') Narazie obszedlem to uzywaja if($strClassName) != 'Debugger') require_once(...), ale nie jest to zbyt szczesliwe i eleganckie rozwiazanie ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
dziwne, bo klasa Chameleon sprawdza tylko czy klasa istnieje w konstruktorze, wiec to chyba nie blad Chamelona - chociaz glowy nie dam.
added Chyba to ![]() bool class_exists ( string class_name [, bool autoload]) Kod if (class_exists('Debugger')) { $this->debugger = true; } W plikach : * class5.chameleon.php , linia 306 * class5.chameleon_compiler.php , linia 718 zmien Kod if (class_exists('Debugger')) na Kod if (class_exists('Debugger', false)) Tym czasem ![]() ![]() Ten post edytował Bastion 1.05.2006, 21:28:48 -------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.07.2025 - 05:31 |