|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Robie skrypt, ktory ma wyswietlac alert() kiedy zostanie zanaczony checkbox. Po lekturze przystapilem do prac, ale stanalem w jednym miejscu... Mam taki kod JS: Kod <script language="JavaScript"> function zaznacz() { objCheck=document.getElementById('idBox'); if (objCheck.checked==true) { alert('zaznaczone'); } } </script> Puszczam w petli: Kod echo '<input type="checkbox" name="check[]" value="'.$id_osoby[$j].'" id="idBox" onClick="zaznacz()"></td>'; Jakie sa bledy? Bo skrypt dziala strasznie dziwnie... pierwszy element jak zanacze to jest ok, potem kolejne ok. Jak zaznacze np drugi (bez pierwszego) to alert() wogole nie wyskakuje. Wogole alert() wyskakuje rowniez przy odznaczaniu checkboxa. Dzieki z gory za pomoc Pozdrawiam BENYkr |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
po pierwsze, id jest to takie cudo, ktore teoretycznie powinno byc unikalne dla kazdego elementu. ty niestety dla kazdego checkbox nadajesz te samo id.
po drugie: ...onClick="zaznacz(this)".... Kod function zaznacz(ch)
{ if (ch.checked==true) { alert('zaznaczone'); } } |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
ale wiesz ze ID jak sama nzwa wskazuje musi byc unikalne?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat(Vogel @ 2006-04-19 13:35:48) ale wiesz ze ID jak sama nzwa wskazuje musi byc unikalne? Czyli w tym konkretnym przypadku nie mam jak indentyfikowac checkboxow... Jest jakies inne rozwiazanie? Dzieki za szybkie odpowiedzi Pozdrawiam BENYkr |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Cytat Jest jakies inne rozwiazanie? czy moje jest nie dobre? Podalem ci przeciez poprawiony kod, ktory powinien dzialac...a jak chcesz defioniowac rozne id, to dodawaj do stalego id, id osoby. wkoncu w php generujesz te checkboxy |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat(nospor @ 2006-04-19 13:56:17) czy moje jest nie dobre? Podalem ci przeciez poprawiony kod, ktory powinien dzialac... Dziala oczywiscie. Dzieki! Chociaz pojawil sie inny problem Kod function zaznacz(ch) { if (ch.checked==true) { var user_id=<?php echo($os);?>; alert('zaznaczone' + user_id); } } ehhh trace nadzieje ze uda mi sie o zrobic co chce Pozdrawiam BENYkr Ten post edytował benyKR 19.04.2006, 15:42:41 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 05:15 |