![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 269 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce stworzyc swoj pierwszy system ogłoszen oparty o php i SQL.
Stworzyłem na kartce projekt bazy danych: Table_ogloszenie -id_ogloszenia -tytul -tresc -data -id_usera Table_users -id_usera -login -haslo -ip_usera Table_statystyka +mysle nad dodaniem statystyki systemu ogloszen, nie wiem jakich pól tu uzyc. to moje wstepne przemyslenia. chce by baza byla relacyjna z mozliwoscia wielu zlozonych zapytan SQL. system docelowo bedzie posiadal panel administreacyjny. Prosze o opinie i porady dotyczace tego projektu, bym juz na wstepie wyeliminowal bledy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tabeli 'Table_users' masz ip_usera. Po cio ci IP uera które i tak się zmienia gdy ktoś kożysta z neta w szkole, w pracy w domu i ma neostrade itd.
"mysle nad dodaniem statystyki systemu ogloszen, nie wiem jakich pól tu uzyc" -mógłbyś dodać kolumne 'liczba_czytań' typu INT i po każdym czytaniu ogłoszenia to pole zwiększać w 'Table_ogloszenie'. - mógłbyś dodać kolumne 'kategoria' dla różnych ogłoszeń a potem sumować ile ogłoszeń i w jakiej kategorji się zanajduje w 'Table_ogloszenie'. troche nie doczytałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) chcesz tabele stworzyć 'Table_statystyka' dla statystyk ? jeśli tak to statystyki się da obliczyć z dwóch wcześniejszych tabel, chyba że chcesz statystyki odwiedziń zrobić dla całej strony to 'Table_statystyka' sie może przydać. Ten post edytował maverickkk 19.04.2006, 11:13:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 269 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O widzisz nie dopisalem KATEGORII w tabeli ogloszenia.
wiec wyglada ona juz tak: Table_ogloszenie -id_ogloszenia -kategoria -tytul -tresc -data -id_usera Jezeli chodzi o statystyke. To zmienne IP tez jest potrzebne do analizy, bym wiedzial jacy uzytkownicy korzystaja z tego samego IP /przydtane przy namierzaniu napinaczy/ Rzeczywiscie liczba czytan takze dobry pomysl, tylko ze przewaznie ogloszenia beda krótkie i wyswietlane po kilka-kilkanasie na stronie. Wiec nei wchodzi w gre. Prosze o dalsze porady. Zastanawiam sie czy w obecenej postaci baza jest w pełni relacyjna, bym mogł łączyc zawartosc table pooprzez podzapytania. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygląda na to że najbardziej niezbędne pola już masz. Mi nic więcej do głowy nie przychodzi.
Jak będziesz pisał to zrób sobie ze ogłoszenia znikają np. po 2 tygodniach a to obliczysz z daty dodania. Pozdro. |
|
|
![]()
|
|
Nie zagłebiałem sie jeszcze w SQL.
Zakladam ze -id_usera bedzie moim primary key. Ale jak dodac dane -id_usera do 2 tabel tj. table_ogloszenie i table_users ? |
|
|
![]()
|
|
No do Table_users dane zostaną dodane przy rejestracji urzytkownika.
a żeby mógl on dodać ogłoszenie bedzie się musiał zalogować stąd id_usera dla tabeli Table_ogloszenie |
|
|
![]()
|
|
No tak ale po zalogowaniu usera jak jego dane znajda sie w tabeli ogloszenia ?
Poza tym kombinuje by niektore ogloszenia byly dostepne bez logowania. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok stworzylem maly projekt, nie patrzac za bardzo na inne ktore są powyżej...
Z założenia masz 2 tabele...uzytkownicy oraz ogloszenia i to powinno wystarczyc. Mam nadzieje ze moj projekt przyda ci sie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) i że nie zawiera nazbyt duzo błędów merytorycznych (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Tabelka uzytkownicy tab_users id_user [INT] [UNSIGNED] [AUTO-INCREMENT] [PRIMARY] login [VARCHAR] [16] pass [VARCHAR] [16] + md5() ip_user1 CHAR [15] ip_user2 ip_user3 (ostatnie 3 rozne IP z ktorych laczyl sie user) e_mail [VARCHAR] [40] phone (telefon+inne dane namiarowe jesli to są tradycyjne ogłoszenia) street [VARCHAR] [40] city [VARCHAR] [40] postal [VARCHAR] [6] name [VARCHAR] [12] surname [VARCHAR] [40] custom_message [VARCHAR] [256] Tabelka ogloszenia tab_ad ad_id [INT] [UNSIGNED] [AUTO-INCREMENT] [PRIMARY] ad_title [VARCHAR] [60] ad_data [VARCHAR] [255] ad_kat <-kategoria ogloszenia //mozesz zdefiniowac stale kategorie... patrz allegro. rowniez korzystajac w pol wyboru... pozniej wyswietlac wszystkie ogloszenia tytulami jako linki gdzie ad_kat = jakaś konkretna kategoria. ad_postedby <- tutaj wstawiasz id usera ktory pisze ogloszenie sub_date <- data stworzenia ogloszenia time <- mozesz okreslic jak dlugo ogloszenie ma byc wyswietlane... tydzien-dwa-trzy-miesiac... pole wyboru. |
|
|
![]()
|
|
Ok zastanowie sie nad ta propozycja, pozmieniam tylko nazw na polskie.
Poza tym chce by te tabele byly powiazane ze soba relacyjnie. Chyba jeden do wielu tu pasuje ? Tzn 1 user do wielu ogloszen. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem : Cytat ad_postedby <- tutaj wstawiasz id usera ktory pisze ogloszenie Czyli to byla by relacja z id_user ?
|
|
|
![]()
|
|
"Poza tym chce by te tabele byly powiazane ze soba relacyjnie.
Chyba jeden do wielu tu pasuje ? Tzn 1 user do wielu ogloszen." No a jak jest teraz? 1-1 czy wiele-wiele czy 1-wiele ? "Czyli to byla by relacja z id_user ?" Tak. Ten post edytował maverickkk 21.04.2006, 13:28:33 |
|
|
![]()
|
|
Cytat(lunlog @ 2006-04-19 23:12:17) time <- mozesz okreslic jak dlugo ogloszenie ma byc wyswietlane... tydzien-dwa-trzy-miesiac... pole wyboru. Jak by wygladalo wyswietlenie ogloszen przy założeniu, iz jest owe pole wyboru : - dzień - miesiąc - 3 miesiace ? Wiadomo : Select ..... bleble... where time i własnie co dalej ? I jeszcze jedno pytanie - czy da sie automatycznie usuwac dane z bazy starsze niz np ustawiane miesiac ? Czy trzeba to robic za kazdym razem recznie w panelu adminstratora ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 12:08 |