![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Formularz do edycji
edytuj.php
i skrypt kóry powinien wykonywać to UPDATE update.php
Co w tym jest nie tak bo nie chce mi zmieniać tych danych?? Ten post edytował NuLL 17.04.2006, 00:13:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmmm, według mnie zapytanie skonstruowane poprawnie (ja osobiscie wolę SQL'owe komendy pisać duzymi literami... tak, żeby się lpiej czytało - Tobie też tak radzę)
napisz, czy mysql_query" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, wyplówa jakiś błąd. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak mysql_fetch_array() nie burzy się, że mu brakuje tablicy to znaczy, że zapytanie jednak coś zwraca - problem pewnie leży po stonie mysql_fetch_array - przynajmniej wszystko na to wskazuje. Zobacz ten temat pkt 1, a na wypadek gdyby mysql_fetch_array zwracało jednak jakiś błąd, ale zapomniałeś napisać to zobacz na pkt 2
Ten post edytował TomASS 17.04.2006, 08:16:17 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem tak:
ale nic mi nie wyświetla... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co masz w baza.php? Może tam gdzieś się skrypt wywala?
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdź kazde zapytanie:
ostatnia linia powie ci ile wierszy w tabeli zostalo zmienione przez zapytane. Jezeli wynik jest 0 a wczesniej nie bylo bledow, znakiem to, ze nie masz w tabeli wierszy spelaniajacych warunek z WHERE zapytania. i jeszcze z manuala: mysql_affected_rows" title="Zobacz w manualu php" target="_manual Cytat Notatka: Podczas operacji UPDATE, MySQL nie aktualizuje kolumn w których nowa wartość jest identyczna z poprzednią. Możliwe jest zatem, że zwrócona przez mysql_affected_rows() liczba nie będzie odpowiadać liczbie wierszy pasujących do zapytania, ale tych, które zostały faktycznie zmienione. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
connect połącz z die tak:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dalej nic z tego...
![]() W całości to wygląda tak: Najpierw wyświetla mi wszystkie pytania, każde z przyciskiem edytuj i usuń:
Po kliknieciu na edytuj otwiera się okno edycji:
Zmieniam co potrzebuję klikam na edytuj i powinien się wykonać skrypt:
dodałem żeby mi wyrzucał błędy ale nic się nie dzieje:( puste okno, nic nie wyświetla... HELP! ![]() |
|
|
![]()
|
|
hmmm, to jest bardzo dziwne - puste okno mówisz? Wg mnie powinny sie wyswietlić przynajmniej te teksty z echo" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Coś w stylu:
Kod mysql_connect error: <br>
mysql_select_db error: <br> mysql_query error: <br> Zmieniono: <br> Ten post edytował LBO 18.04.2006, 00:30:19 |
|
|
![]()
|
|
Serwer masz na localhoście czy na zewnętrznym tak samo?
Może wystarczy w pliku php.ini (najczęście w katalogu C:\Windows) zmienić: Cytat error_reporting = E_ALL
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Serwer jest zewnętrzny
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W FORM masz action na update.php
Rozumiem, że skrypt updejtujący masz właśnie w tym pliku? Sorki, to troche dziwne pytanie, ale to najprostszy i zarazem najciezszy do wychwycenia bug :) Patrzysz na plik i nie widzisz ze to nie ten na ktory myslisz ze patrzysz :) zdarza sie :) Aha, moze rzuc jakis dump SQLa coby mozna bylo to jakos calosciowo przetestowac. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Sprawdziłem, nazwy plików się zgadzają
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Po zobaczeniu tego kawalka kodu, wiecej juz mi sie nie chce czytac ![]() polecam dokładną lekturę: http://pl.php.net/manual/pl/language.types.string.php http://pl.php.net/manual/pl/language.operators.string.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o kurcze... najlepiej sparwdź to w ten sposób, że włoncz PHPmyAdmina i wejdź do tej bazy i poprostu zmień coś i on ci wygeneruje skrypt zmiany, skopiuj go do dokumentu i uzupelnij poprostu zmiennymi, musi działać! albo poprostu zamis jak masz odpa='.$_POST['a'].' daj odpa=\".$_POST['a'].\"
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(nospor @ 2006-04-18 09:58:49) Po zobaczeniu tego kawalka kodu, wiecej juz mi sie nie chce czytac ;) @nospor: tez na poczatku rzucilo mi sie to w oczy i wszystko wydawalo sie jasne, ale wydaje mi sie ze problem lezy gdzie indziej. To zapytanie gdzies tam w postach przewija sie w roznej formie, jednak w pierwszym poscie jest OK. To chyba "niedociagniecie" przy kopiowaniu go w kolejnych postach. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Misiek, chłopie nie mąć! to z zamianą ' na \" to bzdura totalna. Przeczytaj najpierw powyższe posty a dopiero zabieraj głos.
Poza tym poziom dyskusji, jaki się wyklarował upoważnia mnie do przeniesienia tego do Przedszkola. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:07 |