![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie dwie tabele:
Fotki: - Id_fotki - Kolejnosc - Kategoria_id Kategorie: - Id_Kategorie - Nazwa - Kolejnosc - Aktywna Chciałbym uzyskać w efekcie jednego zapytania listę Nazw aktywnych kategorii wraz z ilością fotek w danej kategorii oraz Id_fotki o Kolejnosci równej najmniejszej liczbie spośród występujących w danej kategorii. Czyli: | Nazwa Kategorii | Id pierwszej fotki | Ile fotek w kategorii | Zrobiłem coś takiego:
I działa prawie dobrze tylko nie wiem jak zrobić, żeby f.Id_Fotki to było id fotki o najmniejszej wartości f.Kolejnosc spośród tych w danej kategorii. Może ktoś mógłby udzielić wskazówek jak to poprawić? Czy GROUP BY jakoś sortuje wynik? Jeśli tak to wg jakiego klucza? Ten post edytował pabbito 17.04.2006, 16:46:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2004 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No nie bardzo.
Może rozjaśnię o co chodzi. W każdej kategorii jest pewna liczba fotek. Każda ma przypisaną kolejność za pomoca liczb (integer). Chodzi o to żeby dla kazdej kategorii wybrać reprezentującą fotkę (starczy jej Id. Ale ta fotka ma być pierwsza w kolejności z danej kategorii, czyli musi mieć najmniejszą wartość f.Kolejnosc Edit, po długich bojach:
jednak wydaje się działać. Dopisałem tylko AS id, bo za pierwszym razem tego nie miałem i od razu nie wyszło mi to co trzeba. Mam jednak zagwostkę: Id_Fotki jest wybierane poprawnie, tzn jest to id fotki o najmniejszej kolejnosci, jednak gdy chcę wyświetlić wartość tej kolejności to tak jaby była wzięta z innego rekordu. Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić? Ten post edytował pabbito 19.04.2006, 10:20:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 19:36 |