![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Sory jeśli poruszam temat który się przewinął ... ale nie znalazłem nic takiego. Mab problem z kodowaniem ogonków w AJAXie przykład: stronka odpala skrypt onclick:
skrypt wygląda nastepująco:
w rezultacie dostaję: 6 kwiecie?06 ( na dzisiaj ) oczwysiści sam test.php zwara mi poprawnie: 16 kwiecień 2006 ...kodując w windowsach ale to szczegół Czy ktoś natknął się na taki problem i wie jak go rozwiązać ? pozdro P.S. żeby było śmieszniej to ten błąd mam tylko IE ... :/ Ten post edytował edspiner 16.04.2006, 14:52:23 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
<?
header('Content-type: text/html; charset=iso-8859-2'); setlocale (LC_TIME, "pl_PL"); echo strftime("%d %B %G"); ?> I strona, na ktorej wyświetlasz tę datę powinna mieć kodowanie iso czyli: <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> Uwaga na skrypty, gdzie będziesz wysyłał jakieś dane... Będzie się to odbywało w UTF (tak samo standardowo advajax "odbierane" dane jako UTF) i konieczne będą konwersje. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Niestety efekt jest ten sam,zresztą próbowałem to już wcześniej ...
... to i inne sposoby: - wlepać na twardo <mata> - dać cały nagłówek html'a - <php ini_set('default_charset')... etc... nic nie działa generalnie skypt docelowy w którym kożystam z tych metod pobiera dane z MySQLa które są kodowane w iso-8859-2 (czyli ogonki wyświetlane to ogki w kodzie) i tak generalnie jest, kod generuje te ogonki ale nie wiem czemu choć stora główna ma ustawione kodowanie iso-8858-2 to częśc wktórej jest wyświtlany wynik jest w innym kodowaniu... P.S. Wynik skryptu wysyłam do div'a przez innerHTML (może to ma jakieś znaczenie) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
Przed chwilą miałem ten sam problem i ów:
header('Content-type: text/html; charset=iso-8859-2'); pomogło. Oczywiście jeśli jesteś pewien, że dane z bazy jak i cała strona jest poprawnie skodowana w ISO. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
mam ten sam problem. w Operze wszystko działa ok natomiast w IE nie ma już polskich liter :/
header('Content-type: text/html; charset=iso-8859-2') nie pomaga |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 01:00 |