![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Podam najpierw przykład: 0. mam formularz. Niech to będzie dla przykładu lista pól tekstowych. Przy każdym jest usuń. Jest też przycisk dodaj. Jakie jest działanie przycisków to jest oczywiste. 1. JavaScript - klikam na dowolny przycisk i dzięki JavaScript a dokładniej AJAXowi zawartość formularza się zmienia; 2. brak JavaScriptu - klikam na dowolny przycisk, strona się przeładowuje a ja dostaję frmularz z inną zawartością; Każda z tych rzeczy oddzielnie jest oczywista, lecz jak je połączyć? Jak sprawić żebym miał aplikacje uniwersalną? Fajnie by było dgyby metoda nie wymagała ponownego wczytania strony po włączeniu/wyłączeniu JavaScriptu. Macie pomysły jak to zrealizować? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a stary dobry sposób
Kod <script language="javascript"> //jakiś skrypt, oraz drukowanie formularza </script> <noscript> wersja bez js z formularzem </noscript> moim skromnym zdaniem by działało ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak działało by ale wtedy wyświetliłoby też ten kod tego formularza ujetego w <script> </script>. Musisz zrobić tak:
Kod <script language="javascript"> <!-- Ukrycie przed przeglądarkami nieobsługującymi JavaScript //jakiś skrypt, oraz drukowanie formularza // Koniec kodu JavaScript --> </script> <noscript> wersja bez js z formularzem </noscript> Wtedy skrypt wyświetli Ci to co jest między <script>, a </script> jeśli jest javasript, a jak nie ma to pominie ten kod dzięki temu komentarzowi oraz wykona to co w <noscript> </noscript> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Fuzja: podaj mi przeglądarkę, która wyświetli to co jest pomiędzy <script> a </script> ... bo nawet przegladarki konsolwe w stylu lynx i links tego nie wyswietlaj, to, ze przegladarka nie obsluguje javascript nie znaczy, ze jest `glupia`
![]() @mikemech: hm, czy nie wystarcza zdarzenia onclick i button/input submit ? jesli jest obslugiwany javascript wystarczy wykonac funkcje i zwrocic false wtedy submit juz sie nie wykona, a jesli nie ma javascript to sie wykona submit Ten post edytował sf 16.04.2006, 08:56:01 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Fuzja: dziwi mnie jedno - nie chce Cię tu obraźić - ale jak ty trafiłeś do grupy developerów skoro nie wiesz takich podstawowych rzeczy wystarczy formularz w >script> umieścic jako document.write() i żadna przeglądarka bez js tego nie wyświetli
co do zwracania wartości to z tego co się orientuje to niektre opery mają z tym problem w obrębie zdarzeń poszcególnych obiektów, przykład - phpmyadmin i linki usuwania czegoś z bazy danych - po kliknieciu na usun pokazuje sę konfirm i w wypadku kliknięcia na no funkcja zwraca false - na opere przewidziano wersjęz przeładowaniem strony - wystarczy w źródła zajrzeć lub sprawdzić jak to działa w tej przeglądarce -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz co... właśnie, że wyświetli: pokaże Ci sam kod chociaż go nie zintepretuje...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 07:12 |