![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 7 Dołączył: 1.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam sobie taką zmienną
I teraz mam takie pytanie czy da sie zrobić coś takiego aby ta zmienna została podzielona na dwie inne w taki o to sposób: Jeśli sie da to prosiłbym o pomoc ![]() -------------------- Nie proś o to, idź i sam to zdobądź.
Zrób to, a osiągniesz sukces. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Nie wiem dokładnie co chcesz osiągnąć, tymczasowe rozwiązanie:
![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 7 Dołączył: 1.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest mi to potrzebene do tego ze $_POST przesyłam KATEGORIE (ALBUM) w galerii i później musze to rozdzielić zeby osobno dodac do bazy danych. Wszystko działa ładnie pięknie ale pojawia sie błąd gdy w nazwie występuje SPACJA
![]() -------------------- Nie proś o to, idź i sam to zdobądź.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znowu nie wiem czy dobrze rozumiem, masz sobie formularz, dzięki któremu tworzysz kategorie w swojej galerii. Tak więc co by stało na przeszkodzie, aby dodać jeszcze jedne input w formularzu, jedno które ustawia kategorie, a drugie inną wartość(?).
I masz sobie dwa, po wysłaniu obrabiasz/dodajesz do bazy. Bo po co się bawić w ustawienia jednego inputa a potem jego obrobienie? Jeżeli coś źle zrozumiałem to napisz dokładniej o co Ci chodzi, bo narazie Tyle się domyśliłem ![]() Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Nie, chodiz o to że mam taki kodzik:
Ten kodzik buduje mi SELECTA i chciałbym zeby wiersz i wiersz_2 były wysyłane osobno, da sie tak zrobić ![]() -------------------- Nie proś o to, idź i sam to zdobądź.
|
|
![]()
|
|
Hm.. poprzez stworzenie kolejnych pól w formularzu typu hidden, czyli:
I wtedy do tych wartości masz bezpośredni dostęp przez tablicę $_POST. O to chodzi? -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]()
|
|
No tak mniej wiecej o to ale jak to dołączyć do takiego kodu ( to jest kod bezposrednio wygenerowany przez php
![]() Ten post edytował Hectic 15.04.2006, 20:33:05 -------------------- Nie proś o to, idź i sam to zdobądź.
|
|
![]()
|
|
Pola hidden ( jak nazwa wzkazuje
![]() Linia 10, 11, 12: method="post" - w inpucie, przeciez to powinno być w tagu <form>. ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]()
|
|
Ale tutaj nie chodzi o tytuł tylko o album :/ A wątpie aby to dało sie użyc do albumu...
![]() -------------------- Nie proś o to, idź i sam to zdobądź.
|
|
![]()
|
|
Od początku bo dyskusja jest zbyt chaotyczna i tym sposobem do niczego nie dojdziemy, przedstawię to co udało mi się narazie zrozumieć. Chcesz rozdzielić jakąś wartość na dwa czynniki, które są umieszczone w dynamicznie generowanym formularzu, dokładniej polu <select>
Nie wiem skąd znasz taką budowę formularza, ale nie jest ona wspaniała, myślę, że powinieneś przepisać ten kod, ponieważ struktura select'a powinna być taka:
Wtedy bez problemu odwołamy się do wartości wybranej poprzez $_POST[ 'text' ]. Wtedy Twój kod który generuje kawałek z select'em wyglądał by w ten sposób:
Oczywiście mogłem coś przekręcić ponieważ nie wiem dokładnie jakie dokładnie wartości chcesz wyciągnąć ( domyślam się ). I teraz jeżeli wybierze ktoś opcję jakąś to będziesz mógł jej wartość otrzymać poprzez odwołanie się do tablicy $_POST ( $_POST[ 'album_upload'] ) i spokojnie obrobić/dodać do bazy. ![]() Cytat Ale tutaj nie chodzi o tytuł tylko o album To był tylko przykład, zastosowania, i są to wartości nie odwołujące się do tytułu, lecz tylko dodatkowe, które jak myślałem pomogą Ci wyciągnąć dane z bazy. Mam nadzieję, że chociaż trochę Ci pomogłem, jednak jeżeli nie to napisz co chcesz osiągnąć na prostym przykładzie, a nie na kodzie, którego nikt nie zna. Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc ale w tym kodzie mam dwa SELECT a mi zalęzy zeby wszystko był w jednym...
edit: ten pierwszy sposób był dobry tylko zeby on uzględniał SPACJE ![]() Ten post edytował Hectic 15.04.2006, 21:38:51 -------------------- Nie proś o to, idź i sam to zdobądź.
|
|
![]()
|
|
Cytat(Hectic @ 2006-04-15 21:21:53) edit: ten pierwszy sposób był dobry tylko zeby on uzględniał SPACJE ![]()
Warunkiem jest postawienie odstępu i nawiasu, w takiej formie jak ma to miejsce w powyższym przykładzie. Mam nadzieję, że wreszcie udało mi się pomóc. ![]() Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki !
![]() ![]() -------------------- Nie proś o to, idź i sam to zdobądź.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 02:14 |