![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam 2 tabele: tab_tematy: (id, nazwa, data, itd) tab_posty: (id, id_temat, tekst, data, itd) chciałbym aby przy wyświetlaniu tematów, sortowało je wg osatniego wprowadzonego postu, czyli temat z najnowszym postem na samej górze... obok tematów ma być widoczny autor ostatniego postu (kolejna tabela ale mniejsza o to) to zapytanie wyświetla tematy w kolejności ich dodania $wynik = mysql_query(" SELECT t.* FROM tab_tematy as t, tab_posty as p WHERE t.id = p.id_temat GROUP BY t.id ORDER BY t.data DESC "); pomórzcie:D |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim wypadku wydaje mi się że grupowanie nie powinieneś robic po tematach a po postach. Ale nie wiem czy cię dobrze zrozumiałem:)
-------------------- Slackware 11.0 kernel 2.6.18
php 5.2.0 MySQL 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziwne piszesz ze chcesz sortowac wedlug "wg osatniego wprowadzonego postu" a nastepnie w zapytaniu SQL piszesz " ORDER BY t.data DESC" czyli wyswietlasz wzgledem ostatniego wprowadzonego tematu.
wystarczy zmienic na:
zale zapytanieL:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 03:19 |