Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zapytanie kilka tabel, jest tego w search, ala każde jest inne
primo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

to moje początki z bazą innoDB stąd moje pytanie.

1. IF (!$bd->zapytaj("SELECT artykuly.idArtykulu, artykuly.tytul, artykuly.idAutora, artykuly.idRodzaj, artykuly.dataDodania, autorzy.idAutora, autorzy.imie, autorzy.nazwisko, rodzaj.nazwa
  2. FROM artykuly,
  3. autorzy, rodzaj WHERE nazwa = '".$nazwa."' ORDER BY idArtykulu DESC")) {
  4. die ($bd->blad());
  5. }

dziwi mnie fakt znalezienia 2 rekordów.
W tabeli artykuly jest 1 rekord, w tabeli autorzy są 2 rekordy i w tabeli rodzaj - 3 rekordy.

Z ograniczeniem wyskakujących wyników odnośnie tabeli rodzaj sobie poradziłem ograniczająć zapytanie przez warunek.
Nie wiem natomiast jak ograniczyć zapytanie aby nie uwzględniał sytuacji, że jest wpisanych 2 autorów i wyrzuca mi 2 te same artykuły, ale z innymi autorami questionmark.gif

Tak poza tym to czy jest to poprawna konstrukcja zapytania, można to jakoś ułatwić questionmark.gif

--------------------
Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo
gg1148730
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
phobos

-----

zapytanie mozesz sobie ulatwic sostujac "aliasy " tzn np. jak amsz takiec cos
  1. SELECT artykuly.idartykulu , artykuly,tytul
  2. FROM artykuly
  3. ;

to mozesz to zastapic tak
  1. SELECT a.idartykuly, a.tytul
  2. FROM artykuly
  3. a;

a po 2 ten blad ze masz 2 rekordy tylko z innymi autorami to proponuje cos takiego
1) pobierasz artykul.idautora
2) robisz 2 zapytanie ktore pyta tabele autorzy o imie i nazwisko autorów ktorzy napisali artykul o jakims id
3) petla while ktora zapisuje wynik zapytania do tablicy i pozniej laczysz wszystkie lementy tablicy za pomoca implode w jeden ciag i wyswietlasz ten ciag jako autorów artykulu
+Quote Post
primo

-----

zdaje sie to troche robota głupiego sad.gif bo...
po co tyle roboty dla wyciagniecia czegos oczywistego questionmark.gif Jak bede chcial list autorow wg tego co napisali to sobie wrzuce get i z tego wyciagne kto co napisal, a jak chce miec prosty podzial to zdaje sie takie rozwiazanie jest przerostem formy nad tresc questionmark.gif

--------------------
Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo
gg1148730
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 08:55